Pamatovátko lyžařských středisek

Lyžování

Pamatovátko (mě neznámých) lyžařských středisek

Lyžování s dětma ale neměly by chybět náročné sjezdovek pro vlastní zábavu. Ubytování poblíž aby se daly odpojit/připojit děti. Dobrá dostupnost autem, tj. buď na sever od alpského hřebenu nebo pak už asi radši Itálie.

Rakousko

Většinou nenajdu rozumné aparmánové ubytování.

Grossarl-Dorfgastein

Asi pěkné členité terény

Kühtai

Pro mě úplně neznámé uměle udělané středisko ale vysoko položené na začátku Ötztal. Ubytování http://www.fewo-heidegger.at/en/ubi/winter-paradise-in-kuehtai.html 103€ za apartmán pro 3.os (děti do 6 let zdarma ale pouze pro týdenní pobyt), vedle vleku Hohen Muttbahn. Skipass 33€, 5dní 147€, děti do 7 let zdarma. Převýšení sjezdovek jen 500m ale málo lidí. 516km (6h15) přes Mnichov.

Axamer Lizum

Kousek od Innsbrucku. Vysoko položené. U lanovek jen hotel a parkoviště. Ubytování je níže. Zubačka/pozemní vagón na vrchol.

Alpbachtal-Wildschönau (Ski Juwel)

Středisko před Innsbruckem, dolní stanice nízko (670-2025 m n.m.)

Skiwelt (Brixental)

Výborné reference, velmi rozsáhlé středisko pod Wilder Keiser ale hodně nízko položené, opravdu hodně děl. Podle mapy nepřehledné, protože hodně zkresluje. Vychytávky skiline, movieline, photopoint, měření rychlosti, wifi pointy. Ubytování asi Scheffau nebo Ellmau (Faistenbichl, cca 80€ za noc, Haus Christoph 65+popl., Haus Daniela >70€+popl.). 372km (5h25m) přes Altötting, 466km (5h15m) přes Mnichov. Permice 44€. Sáňkařské dráhy (10.50€ za jízdu lanovkou, ve dne v rámci skipasu). Běžky v údolí. Ellmau: Skibusy jezdí velmi omezenou dobu, k prvním lanovkám nejezdí. Mezi středisky také ne. Tzn. ubytko nutné v dochozí vzdálenosti, tj.Faistenbichl.

Kitzbühel

Velká oblast, dlouhé přejezdy. Levná alternativa ubytování v Kirchberg (http://haus-schiwelt.jimdo.com/%C3%BCber-uns-leistungen/ 45€, Haus Ina 217€/4dny proti gondole, info@alphome.at, pišou že min doba je 7dnů), http://www.avander.cz/detail/obwiesen-56232 (2km), permice 47€ den, 4dny 169€. Kitzbühel samotný je ale veliké rušné roztahané město.

Zillertal Arena

Königsleiten nebo Hochkrimml ubytování v blízkosti vleků. Velká oblast na safari. Drahé permice, sáňkování a běžecké tratě. Dlouhá provozní doba.

Pillerseetal: Fieberbrunn, St. Ulrich, Waidring

Pro výuku, nemůžu najít mapu.

Nassfeld

Údajně přeplněno Chorvaty a Maďary, nabité sjezdovky ale vysoko položeno. Dlouhá přístupová kabina z údolí.

Leogang (Saalbach)

Je to odnož Saalbach/Hinterglemm. Nízko, ubytování se dá sehnat i v Leogang nebo Saalbachu u sjezdovek. Sezona ale končí brzo a na etapy.

Maria Alm (Hochkönig)

Blízko, kousek od Saalfeldenu, nevypadá špatně, je to odnož Ski Amadé.

Wagrain

Amadé houpačka, Airbnb ubytování kousek od vleku, děti od 6 let, drahé permice (na konci sezony můžou mít akci dítě s rodičem), skibuss meze středisky (do Flachauwinkl www.shuttleberg.com) ale jezdí i Altkmark, Radstadt, (https://www.skiamade.com/skibusplane/2018-2019/ssw/skibus_flachau-wagrain_hs.pdf ale to je jen do konce března), jsou snad i sáňkařské dráhy

Tauplitz

Blízko ale špatné reference. Nebrat.

Donnersbacher Tauern

Malé středisko kousek pod Liezen. Poláci.

Metrei, Kals am Grossglockner

Východní Tyrolsko. Marketingově vychvalované ale blbé reference. Údajně už je lepší Defereggental/St.Jakob nebo Sillian.

Defereggental/St.Jakob

Výborné reference ale malé a za Felbertauern.

Dachstein West (Gosau)

Lehké sjezdovky ale rozsáhlé. Snad i běžky. Russbach. Kotvy. http://www.gruber-appartements.com/,(200€/4dny přes www.russbach.info/, 5min on lanovky), 1den 40€,3dni 116€+49€ dítě, rozumný několikahodinový permice.

Heiligenblut

Vypadá na dobré terény ale ne pro děti. Hodně divoká dostupnost autem.

Lungau

Několik oddělených středisek.

Serfaus – Fiss – Ladis

Kousek od Landecku, vypadá velmi dobře i pro náročné lyžaře, snowpark. Tirolské TOP středisko pro "lepší rodiny", či-li vše draho. Krátká otevírací doba vleků.

Lachtal

Rozumně vypadající malé středisko ale u Judenburg je z ruky.

Obergurgl/Hochgurgl

Vysoko položené ještě pod Söldenem. Ubytování u vleků (??). Sezona do května.

Warth/Schröcken

Napojení na Lech, ale asi tím pádem taky vyšponované ceny http://www.warth-schroecken.at/de/

Damüls Mellau

V Bregenzer Wald, Voralberg, snad běžně dostatek sněhu, 700-2000m. V Damüls se dají najít penziony na sjezdovce okolo 100€ na noc. I malé děti mají permice schneeman. Lidé si stěžují občas na úpravu sjezdovek. Podle mapy jsou to často skiroute. Večerní sáňkařská dráha. Nepropojeno na Faschina. Všichni se jmenují Bischof (Haus Schönblick (ceny za osobu), Haus Rotwandblick, https://www.gaestehaus-bischof.at/ 115€)

Galtür

Za Isglem, malé ale je dostatek běžeckých tras a měl by mít normálně dostatek sněhu. Ubytování u vleků je nutno ve Wirl ale to není dohledatelné.

Itálie

Kronplatz

Klasika, dobré reference, široké sjezdovky. 4/2014 Akce Dolomity Super Kids (ubytování a skipass zdarma pro děti do 8let Residence Plan de Corones 406€), (popř. SuperSun 7dní za 6 + skipass 6dní za 5, 679€ ale mě vychází 57€*7 = 399€), Skipass Kronplatz/Dolomiti 6dní 214/231€, 5dní 186/201€. U lanovek je ubytko v St.Vigilio. Sezóna ještě 3 týdny v dubnu.

Plose

Celkem dobré reference ale pomalé lanovky.

Tre Valli (Passo Pellegrino a spol.)

Výborné reference a vysoko. Pravděpodobně by mělo být na průsmyku ubytování. Je složitý příjezd ze severu.

Civetta

Dobré reference, ze severu delší příjezd. Ubytování ?

Tauferer Ahrntal/ Valli di Tures a Aurina

Pro mě neznámé ale celkem OK reference. Od Bruneck k Rakousku.

Ultental

Údajně klidné ale malé, na JV od Merano.

Seisser Alm

Mírné terény, běžecké stopy. Chce to jet přes Brenner. Ubytování u sjezdovek, ale dosažitelnost a ceny ??

Tonale/Ponte di Legno

Vysoko položené, ledovec ale pomalu dostupný. V Tonale dostatek ubytovacích kapacit (Airbnb, ...).

Folgarida

Ubytko na sjezdovkách ale lehké sjezdovky. Propojení do Madonny. Rozlehlé ale dlouhé přejezdy. Nepř. Agenzia Immobiliare ALPENSOLE

Madonna di Campiglio

Residenza Grazia, Telephone: +39 339 8150467, Mobile: +39(0465) 440475, MAFFEI GRAZIA

Sulden

1900m, dospělí senior cenu pokud lyžuje s dětmi do 15let. Má se propojit s Trafoi. Běžkařské okruhy 4€, noční sáňkování 2km, (Bergfex, https://www.appartement-sulden.com/, https://www.sulden-ferienwohung.com, http://www.appartementslisa.it/, https://www.villa-erika.it/)

Livigno

Agence: http://www.livignoidea.it, http://www.scipas.com (mají slevy na skipasy), http://www.livigno.net, http://www.larugiada.info. Drahý tunel ale zavedli elektronické mýtné na sobotu za rozumnější cenu.

Sella Nevea

Opět funguje i slovinská strana, ovšem to neznamená, že ji v týdnu nebo při závanu větříku i pustí, děti do 10let zdarma, dlouhá mimosezona se slevami, dobré převýšení a ostré červené, středisko je "díra", kde není alespoň mimo sezonu obchod, krásné okolní prostředí s možnostmi na výlety

Val Senales/Schnals

Vysoko položené středisko, ubytování na Maso Corto/Kurzras, sáňkařská dráha, dítě do 10 let zdarma, bodové a časové permice. Dobré sjezdovky a malá zalidněnost. Nebezpečí špatného počasí, je to na hlavním alpském hřebenu. Ubytování na Airbnb, bazén. Dlouhá sezona.