Wilder Keiser - Lärchegg

VHT a horolezectví | Rakousko
3/4 denní okruh v méně frekventované části Wilder Keiser.

Příjezd

Příjezd po placené silnici z Grisenau (3€, 8-17) na velké parkoviště na Griesner Alm (1050m).

Trasa

Výstup po frekventovaní cestě vedoucí na Stripsenjochhaus, po 10minutách odbočka k Fritz-Pflaum hütte. Pěšina stoupá až k horní hranici lesa, kde se turisté trpícím momentální depresí z příliš lehkého batohu, mohou úspěšně vyléčit vynáškou dřeva k chatě. Stezka dále příjemně údolím Gr. Griesner Tor až k chatě (1h45min), ležící ve velém kotli. Chata je bez obsluhy a pro přespání je nutný AV-klíč.

Pokračovat lze výstupem na Ackerspitze, přechodem na jih přes odmítavý Kl.Törl nebo zpět sestup skrz Kl.Griesner Kar. V případě poslední varianty za 30minut dojdeme k velikému suťovisku s velými mužíky, odkud stoupá "stezka" na Lärchegg(2123m). Výstup jistě ocení turisté milující stoupání v ujíždějící suti, kterou je nutno se vyškrábat až pod vrcholovou stěnu. Zde začíná výstup po drolivé skále občasné zajištěný lanem až do štěrbiny pod vrcholem (1hod).

Stav 10/2010: Ovšem zde sesuv v prudkém žlabu způsobil zničení stezky a tudíž přechod exponovaného žlabu podél drolivé skály k dalším lanům velmi delikátní. Jedná se sice jen o pár kroků ale já to osobně neriskoval. Na tuto skutečnost vtipně stručně a nejasně upozorňoval papír umístěný pod kamenem uprostřed svahu, kdy už značnou část výstupu měl člověk za sebou.

Sestup stejnou cestou a dále dolů skrz Kl.Griesner Kar. Zde si přijdou na své vyznavači takových lahůdek jako je prodírání se kosodřevinou, klopítání přes vždy kluzké kořeny proložené vápencovými odštěpy a bahnem, překonávání (suchých) potoků a strží, ujíždějící suť, na stezce podél skal vzhlížení vzhůru, jestli už letí kamenný pozdrav až k závěrečnému prudkému sestupu podél fixních lan. Nudné, prudké a i v sestupu dost namáhavé (1hod). Nakonec kousek po silnici zpět k parkovišti.

Vybavení

  • helma
  • hůlky
PřílohaVelikost
wilderkeiser2.png64.16 KB