21.-24.den/středa-sobota - Darjeeling

Ráno nás napíná vláček, dlouho nepřijíždí. Potkáváme prvního krajana, Pavla. Jízda vlakem je zážitek, stoupajíc lesem do kopců se proplétá s paralelní silnicí. Pravda, často ho pěšky lze jednoduše předejít. Cesta trvá ještě déle než se píše v jízdním řádu, v Darjeelingu jsme až v 18:30. Hledáme společně hotel, nakonec končíme v původně vyhlédnutém Aliment Hotel (250Rs). Dobrá volba, excelentní restaurace a vyhlídka ze střechy.

Další den chceme jít do zoo ale ve čtvrtek je zavírací den. Nevadí odškrtáváme čajové plantáže a nakupujeme čaj. V listopadu funguje továrna jenom jednou za týden, neboť už není dost čaje na každodenní provoz, a nebo je továrna rozbitá, při pohledu přes okno se nezdá, že by fungovala aspoň v omezeném provozu. Natrhané lístky se tedy shromáždí a zpracují najednou. Nejlepší čaj se sbírá od března do května, česačka musí nasbírat 20kg za den za což dostane 60Rs, za každý kilogram navíc má 3Rs, těžce vydělané peníze. Také fotíme v botanické zahradě ve skleníku orchideje.

V pátek vstáváme před pátou a jelikož jsou vidět hvězdy, vyrážíme taxíkem na Tiger hill (2590m), (70Rs, vstup 10Rs). Zde zjišťujeme, že počasí ideální není, půjde o závod kdo stoupá rychleji, slunce nebo mraky. Je zima ale nás zahřívá přítulný zájezd školáků z Nepálu s učitelem maoistou. Přesvědčují nás jak je Nepál levný pro cizince. Mraky se drží rozumně vysoko, Kanchendzonga je vidět ale Mt.Everest nikoliv. Indiáni využívají naše foťáky jako dalekohled a my odpovídáme na inteligentní dotazy: "what extra facilities has this camera?" a "do you know the name of the Kanchendzonga?". Překvapuje nás, že většina lidí čeká pouze na východ slunce a odjíždějí ještě dříve než se pořádně osvětlí osmitisícovka.

Na závěr nás pobaví místní prodejce, který se snaží vnutit baterie indiánovi, "tady máš dvě baterky", "nechci", "nech si je, dej mi jenom 20Rs", "nechci! copak jsi slepej já nejsem bílá huba, jsem indián!".

Vracíme se se vtipálkem pěšky zpátky dolů do Ghoom, bavíme se o tom, že nemá rád indiány, že patří ke druhé kastě, zde v horách se chovají k ženám rovnoprávně, chtěli by částečnou samostatnost atd. My se zase dohadujeme zda bude chtít bakšiš nebo ne. Nebude, druhá kasta je druhá kasta!

Prohlížíme klášter Yiga Choling Gompa a pěšky podél trati jdeme na Batasia loop (vstup 5Rs), kde trať se točí o více než 560 stupňů. Po obědě v našem hotelu ještě jdeme do zoo, kde jsme překvapeni, že dvojí ceny dorazili až sem do hor, dlouho rozhodujeme, zda dáme 100Rs ale jdeme. A jsme rádi neboť vidíme mj. červené pandy, jungle cat, nádherné sněžné levharty, tibetské vlky a zejména levharta, válejícího sudy, když pod ním praskla větev. Pouze Himalájský institut nás moc nenadchnul.

V sobotu ráno je jasno a Kanchendzonga je krásně vidět. Čekáme poměrně dlouho než se naplní jeep ale alespoň můžeme pozorovat postávající "kominíky". My se potřebujeme přesunout do Sikkimu. Daří se to ve třech fázích, Jorethang alias Naya Bazzar (80Rs), Geyzing (extrémně málo místa na nohy, debilní tyč ve druhé řadě) (55Rs), Pelling (20Rs). Ubytováváme se v Hotel Garuda (250Rs), pokoj s televizí a dobrou restaurací.