15.-17. /čtvrtek-sobota - Orissa

Na peróně si zařizujeme v informační kanceláři ubytování v Barkul, teď už zbývá jen se dopravit 90km vlakem do Balugaon. Už se těšíme, máme totiž jen 2nd unreserved class (44Rs). Skutečnost překonala všechna očekávání, dvě hodiny na jedné noze, držíc se prsty za pletivo. V konečné stanici indiáni začali dříve nastupovat než vystupovat, čímž způsobili totální zácpu u dveří, H. si dokonale nacvičila základy plachtění. Do Barkul pokračujeme autorikšou, nesmlouvá se, prý pevné ceny. Chatky Barkul Panthanivas (500Rs) leží přímo u břehu velikého jezera Chilika lake a mají zde výbornou restauraci. V LP se jezero nazývá Chilka, čemuž vůbec nikdo nerozumí. Pouze létající havěti by mohlo být méně nebo alespoň nainstalovat pořádné sítě v oknech. Moskytiéra se opět osvědčuje.

Druhý den si pronajímáme loďku (450Rs/hod, 4hod) na Nalabana Island, bohužel je inverze a difúzní světlo. Vodních ptáků tu jsou mračna. Cestou se zastavujeme na ostrůvku s chrámem Kalijai Temple.

Další den brzo ráno spěcháme na loď do Balugaon. Loď do Satapada opravdu jede ale není to trajekt ale motorová loď, na kterou se ale naloží i motorky. "Mladej" pomocník se nás snaží natáhnout, místo dohodnutých 2x20Rs je mu najednou 50Rs málo a chce 100Rs. Naštěstí kapitán uznává dohodnutou cenu.

V Satapada je ubytování Panthanivas (250Rs) horší než na druhé straně jezera ale také pěkné. Domlouváme si loďku (750Rs) pro výlet za delfíny (orcela) a k ústí jezera do moře. Náš malý člun se šine jako šnek a jeho motor nám pravděpodobně způsobí hluchotu. V moři odškrtávám Bengálský záliv. Určitě se dá zařídit daleko levněji přímo na molu.

Ráno pokračujeme autobusem (22Rs) do Puri, nechceme uvěřit, že 48km pojedeme 3 hodiny. V Puri potřebujeme nalézt internet a podaří se to na hlavní třídě blízko Jagannath Mandir. Musíme si vytisknout e-tickety na vlak, které nám objednala spojka doma. Autorikšou na nádraží, kde necháváme batohy a pak minibusem (15Rs) do Konark, hlavu budu mít nakřivo jako "velký šéf". Procházíme překvapivě zajímavý Chrám Slunce, opět obligátní dvojí ceny 20/250Rs, kupujeme žvýkací tabák a indian kanki (cigarety) a vracíme se na nádraží.

V nádražní restauraci nemůžou pochopit, že chceme plain rice, i přes několikeré urgování ji nedonesou. Ach jo, musíme na vlak.