-3.den/sobota - rikša

Na blízké křižovatce se snažíme chytnout autobus do Fatehpúr Sikrí ale nic nejede. Bavíme se se školáky z blízké školy, kteří nakonec po dlouhé době odchytnou prázdné tempo (platíme 2x25Rs). Nastupuje nás cca 9 a vyrážíme po pěkné široké silnici. Říkáme si, jak je tempo plné. Po několika kilometrech přibíráme další cestující, pravda je potřeba trochu přeorganizovat zasedací pořádek, 3 indiáni jdou na zadní nárazník a my v 15 můžeme pokračovat dále. Zdá se, že maximální kapacita je už dosažena, tedy alespoň do dalšího městečka, kde se otevírá upper-class a my můžeme v 21 pokračovat. Odhadujeme, že max. plánovaná kapacita vozítka je cca 25 indiánů, neboť my zabíráme se dvěma velkými batohy nadprůměrně místa.

Ve Fatehpúr Sikrí nás odchytává mladý průvodce, který nám za 50Rs nabízí průvodce se vstupem zadarmo boční brankou. Je jasné, že se jedná o scam ale jelikož nabízí uschování batohů zadarmo v hotelu, přijímáme. Cestou do hotelu značně znejisťujeme, protože se nezdá, že by na smetišti někdo postavil hotel ale po opakovaném ujištění opravdu vcházíme do Sunset View. Zde je problém se zabezpečením batohů, přivazujeme je k záchodu.

Průvodce nám ukazuje velkou mešitu Jama Mashid, kam je vstup pochopitelně zadarmo pro každého. Odhání nespřízněné prodejce a v čem je háček se dozvídáme nakonec, zatahuje nás k prodavači suvenýrů, který nasazuje ceny podle množství slonů na výrobku - 200Rs za slona. Nevadí nemusíme nic koupit ale nakonec přeci jen bereme jednoho menšího slona za 100Rs.

Jdeme i do sousedního placeného palácového komplexu, kde je už více turistů. Američani s neuměle namotanými turbany a tečkami na čele, fotograf, který si za 2 dolary natočí skok kluka do špinavé nádrže.

Není moc času, spěcháme zpět pro batohy a jelikož máme hlad, dáváme nějaké jídlo. Vyhlídka by byla, nebýt inverze, opravdu pěkná. Nevíme jestli schválně prodlužují donesení jídla aby nám ujel autobus do Agra a mi museli přespat v jejich hotelu. To se jim nakonec podaří ale mi pochopitelně přespáváme v sympatickém hotelu hned vedle autobusáku za 150Rs.