Přechod El Portillo, Pico de Teide, Pico Viejo, Boca Tauce

VHT a horolezectví | Hory | Kanárské ostrovy
Královský přechod přes nejvyšší horu ostrova.

Od informačního střediska (Centro de Visitantes) na El Portillo se dáme po značené cestě nejprve přes botanickou zahradu a posléze zvolna vzhůru otevřenou krajinou. Kolem jsou krásné motivy kručinkových keřů na světlé pemze se sopkou v pozadí. Za 2 hodiny se dorazí na vozovou cestu vedoucí od parkoviště u silnice. Po této cestě vede klasická výstupová cesta. U cesty bude možné posléze vidět obří černá „vajíčka“ Huevos del Teide.Za 45min dojdeme ke stezce šplhající na Teide. Odtud je dobré si udělat 10min odbočku na Montaña Blanca. Tato sopka, ač je vysoká 2750m, vypadá proti o kilometr vyšší sestře jako naprosto bezvýznamný kopeček. Z ní můžeme vidět i cíl naší cesty – chatu Refugio de Altavista (3260m). K ní je ale třeba stezkou vystoupat 1,5hod.

Na chatě teče voda a je možno si ohřát na plynovém vařiči vlastní potraviny nebo čaj. Ubytování stojí 12€, členové horských klubů 3€ (např.ÖEAV). Hned vedle hlavní chaty je celoročně otevřený bivak, kde je možno pravděpodobně přespat zdarma.

Ráno je třeba si přivstat a vyrazit minimálně 1,5hod před východem slunce, za svitu čelovek vystoupat chodníkem ke konečné stanice lanovky (3555m). Hlavně neztratit cestu jako se to stalo nám – průstup obrovskými lávovými poli se pak zdá nekonečný.

Od lanovky na vrchol je chodník oficiálně uzavřen (povolení lze získat pro omezený počet zájemců v Santa Cruz) ale strážci přijíždějí až první lanovkou zpravidla v 9hodin. K vrcholu zbývá jen 20mín. Při dobré viditelnosti jsou vidět okolní ostrovy La Palma, El Hierro, La Gomera i Gran Canaria a hlavně stín samotné Teide vrhaný na moře.¨

Od lanovky pokračujeme dlážděným chodníkem k Mirador de Pico Viejo a dále lávovými poli stezkou značenou mužíky. Po 1,5hod sestupu kameny končí a pokračujeme pohodlně světlými pemzovými svahy do sedla. Odtud je třeba znovu vystoupat na jižní vrcholové plató Pico Viejo (3107m), které je překvapivě rozlehlé. Z něho se otevírají až strašidelné pohledy do kráteru. Na druhé straně jsou vidět „nozdry“ Narices del Teide (2598m), ze kterých vedou obří pole černé lávy až k silnici. K nim je třeba sestoupit a dát se vlevo abychom se dostali na vozovou cestu vedoucí k Boca Tauce. Po této cestě půjdeme závěrečných snad 90min. Jsou zde pouze jedna nebo dvě zkratky zákrutů cesty.