12.den/úterý - když nastaly deště

Ernesto nás podle domluvy nalodí a pojedeme přes hranice do Béthel v Guatemale. Na hranici nejsou mexičtí celníci a nám nemá kdo sebrat turistickou kartu. Akorát vojáci prohledávají batohy. Za půl hodiny jsme na druhé straně (10hod).

U přístaviště už čeká autobus na turisty z Palenque. Chce po nás za odvoz do Flores 10USD na osobu a dá nám dost informací. Což se zdá poněkud předražené, a jdeme se podívat sami do "centra", což je hlavní křižovatka. Ve vesnici se to hemží statickými i mobilními veksláky, kteří mají zájem o dolary a pesos. Další mikrobus "Sherwood" nám nabízí za 20USD odvoz do Flores, zastaví se pro nás až vyhodí lidi u přístaviště. Nejlepší kurz nabízí solidní majitel obchodu na křižovatce (80USD = 600Q, 7,5Q=1USD) - v Santa Elena v bance je ale lepší (7,94Q=1USD). V centru se nachází imigrační úřad, což je dřevěná bouda, dvě celnice a psací stroj. Nechápu jak můžou v našich pasech něco vidět, protože je uvnitř téměř tma. Mezitím pro nás přijíždí "Sherwood" a ptám se jestli mi vrátí na 50ti dolarovku. Prej, že ne že není banka a jestli chceme jet, máme mít přesně, ostatní jsou dražší, nic nejede apod. Docela mě vytočil, vyklubal se z něho solidně vyhlížející a do pěkné uniformy oblečený STUPID, no byl to bílý amík. Místní nám radí, že se dají koupit lístky na mikrobus vedle imigration. Což je opět podobná dřevěná bouda a opravdu slečna vypisuje poukazy do Flores za 40Q.

Z našeho autobusu se vyklubat ten s jejichž průvodcem jsem mluvil v řeky. Teď je naštvaný, že jsem si to nekoupil u něj a prej už nemá místo a chce taky vzít pár místních. Lístky pro své lidi ale kupuje ve stejné boudě jako my a jeho argumenty nemají moc váhu. Musím ale uznat, že ho vztek přešel a choval se k nám zcela normálně. Vše co předtím slíbil splnil do puntíku. V autobuse se setkáváme se "smějícím se fotografem" a koneckonců i ostatními, jež budeme několik dalších dní stále potkávat. Mikrobus je v celkem dobrém stavu a cesta rychle ubíhá. Asi ve městečku La Libertad se zastavujeme na občerstvení - je to pěkná díra, všude ulice vydlážděny bahnem, čuníci na ulici. V Santa Elena se zastavujeme před bankou na výměnu - ještě vyměním 15 dolarů - a v centru cestovky San Juan, kde kupujeme vouchery na cestu do Belize City (2x160Q) a ubytujeme se v "ostrovní" části dvouměsta Flores v hotelu Mirador del Lago(140Q za pokoj).

Jdeme si prohlédnout město, kupujeme pohledy a známky. Pohledy jsou velmi pěkné ale nemají známky správné hodnoty, a prodají nám levnější známky za cenu dražších, je to poměrně specifický přístup ale pohledy na rozdíl od mexických z Comitán dojdou. Blbě jsem si to rozpočítal a ještě bych chtěl vyměnit pár dolarů ale už je zavřeno. Nedá se nic dělat bude dieta. Opět se pěkně rozpršelo, všude je kvanta vody. V hotelu sušíme. Sprcha je i s elektromasáží - probíjí.