10.den/neděle – tady byl všude prales

Na ráno máme na 5 hodinu domluvený odvoz majiteli k bráně parku. Podle informací v Comitán má jet autobus v 5 a 7 hodin (z Comitán). Majitelé opravdu vstanou, jedou asi do města. Auto neidentifikovatelné značky je troska, přetížené dřeme podlahou o kořeny a na silnici se sotva vleče. Ale ještě, že tak, s batohy bychom to jít nechtěli.

Autobus se ale zdá, že nejede nebo už je pryč. Provoz je minimální, po hodině jede minibus, který nás vezme asi hodinu cesty. Nejdříve silnice vede pralesem ale postupně se mění ve vykácené planiny, které po kterých pojedeme několik hodin. Z řidiče se stal pěkný vykuk, jelikož odbočuje z hlavní do nějaký vesnice, vystoupíme ale za chvíli se vrátí a nabere nás znova ale za další pesos ($20+5). Teď jede už jen pár stovek metrů. No vykuk to je ale na civilizovaný pražský taxikáře nemá.

Podle místních autobus pojede a opravdu po 45 minutách jede velký bus (9:30). Je to ale opět troska, sedadla oholená břitvou, přední sklo s průstřely, tlumiče ze žebřiňáku a mohl by ale sloužit jako trenažér pro výcvik odolnosti proti hrkání, ale nevadí ($100). Silnice vede vymýcenými planinami podél hranic. Chvílemi prší a leje. Oblast je obydlená guatemalskými uprchlíky. Cestou nás zastavuje asi 7 vojenských kontrol. Jak se ukáže mají zájem většinou pouze o místní - jsou to vesměs Guatemalci (jedou do internátní školy), protože vždy vytahují lejstro - asi povolení k pobytu - a prohlížejí batohy i osobně. O nás se zajímají pouze jednou, když si zapisují před busem čísla pasů do bloku. Spíš je ale podle otázek jedná o nějaký marketingový průzkum. V Benemérito, které je na zdejší poměry velké, je zastávka na občerstvení.

Vyhazují nás na křižovatce na Frontera Corozal. Zde již čeká poměrně luxusní taxík, který nás bere ($15). Místní možná platila jen $10 ale stejně byl solidní. Poradí nám nový hostinec Nueva Alianza, který je mnohokrát levnější než předražený Jaguar Inn. Pouze zde řádí zpočátku roztomilý, později otravný vřešťan - chango. Po několikadenní dietě se pořádně nadlabeme. Jídlo je perfektní ale teprve se zde zařizují a mají pouze motory bez člunů. Musíme si vyjednat odvoz do Yaxchilán, výlet do džungle a převoz do Guatemaly jinde. Je málo turistů, jelikož není času nazbyt, si musíme pronajmout člun pro sebe. Je to drahé usmlouváme vše za $1000. Město je pěkná díra, na ulicích sledují nějaké telenovely. ale představovali jsme si to horší,