-6.den/středa - poprvé v Chiapas

Noční jízda trvala opět o několik hodin méně - místo 12-14 pouze 10 hodin. Do dalšího cíle San Cristóbal de las Casas nechceme jet krátkou vzdálenost drahou první třídou a radši jdeme na nádraží secunda clasa, kde kupujeme lístky ($27) a v místní úschovně necháváme batohy ($6). Posnídáme (hotcake=palačinka, vajíčka) a jedeme colectivem do Chiapa de Corzo ($7,50)

Odtud startují plavby do kaňonu Sumidero ($90) na rychlých člunech. Vidíme krokodýla (o kterém jsem se domníval ovšem, že je umělý), volavky, kormorány a pelikány a mnoho květin. Kaňon je pěkný ale nedá se ideálně fotit, na jeho konci nad přehradou je údajně hloubka 230m.

Vracíme se stejnou cestou do Tuxtla, nakupujeme vodu a jdeme do ZOOMAT - zoologické zahrady se zvířaty, které se vyskytují v Chiapas. Vstup měl být podle průvodce zdarma ale platili jsme $20. Zoo je pěkně zasazené do kopce ale zvířata se za hustými drátěnkami nedají moc fotit. Hadí pavilón byl zavřený. Zaujal nás ohromný řev, kterém jsme se dlouho dohadovali kdo ho dělá, nakonec se ukázalo, že je to tapír v říji, a strašidelná harpie. Při panickém hledání záchodu se netrefím do dveří a narazím hlavou do skleněné stěny. Strašná bomba, naštěstí hlava i sklo vydrží ale vyběhnou ustrašeně všichni strážci.

Pokračujeme večer autobusem do San Cristóbal. Ve velkém autobuse jsme asi jen čtyři, hladový řidič si zastaví v klidu u přítelkyně/milenky na večeři. Silnice šplhá do dvoutisícové výšky a díky nehodě cisterny dorážíme až za tmy. Lehce nalézáme hotel Capri, kde se ubytováváme ($190 za pokoj se sprchou a záchodem).