-2.den/sobota - první ruiny

AU se ukázal jako perfektní autobus, neměli jsme sice kolu jako v "červené hvězdě" ale v 6:30 jsme byli hladce v cíli. Trochu jsme byli zmateni, že terminál AU se nachází mimo město, ale po rozednění lehce nalezneme místní ulici vedoucí do centra a odchytneme si autobus ($3,50). Zde nás odchytne nadháněč pro hostel a dá nám letáček. Z principu ho nenásledujeme ale ubytování se nám zde nezdá nijak moc levné a navíc je se třeba ubytovat až později (po 10hod). Nakonec skončíme v inkriminovaném hostelu ($200 dvoulůžkový pokoj v klidném dvorku, záchod a sprcha). Sprcha a rychle vyrážíme na Monte Albán.

Snažíme se tam dostat za místní ceny, jdeme tudíž kolem autobusového nádraží přes most, kde chytneme bus na Monte Albán, colonia. Ta se nachází ještě asi 3km (po silnici) pod ruinami ale máme čas. Prohlížíme místní flóru a za chvíli nám sama zastaví rodinka z D.F., která je na výletě. Rozlehlé zapotécké ruiny se nacházejí na kopci (vstupné $37) a stojí za prohlídku. Zpět se dá jít od parkoviště po hřebeni a pak stezkou ke konečné autobusu.

Zjišťujeme informace na další den, tj. půjčení kol ($100 na den, záloha $100) a večeři za $25 (několik chodů, polévka, těstoviny, sekaná, desert, pití). Dáváme si také horkou čokoládu, vyrobenou z originální suroviny z Tabasco.