24.2. - pondělí

Ráno se honí bílé mraky po modré obloze a tak spěcháme abychom byly včas v akci. Jedeme známou cestou na průsmyk Encumeada a pak dále na náhorní plošinu Paúl da Serra. Ukazatel benzínu se blíží k nule a tak mám o nervy postaráno. Nahoře fučí ale je částečně modro. Cestou fotíme větrné elektrárny na východním okraji. Chceme jet na turistické levády Rabaçal.

K nim vede úzká silnička ale není tak zlá jak se o ni někde píše. Vejde se na ni jen jedno auto a tak jsme rádi, že jedeme brzo a nepotkáme v protisměru žádné auto. Na parkovišti jsme jedni s prvních. Vyrážíme na levádu Risco, která končí asi po půl hodině vodopádem. Níže položená leváda 25 Fontes je zajímavější – jde se po úzké kamenné cestičce vedle levády. Před koncem levády u kotle s vodopády potkáváme čističe levády. Jsme zde první a tak stačíme udělat pár fotek než dorazí další turisté. Scházíme do už málo turistického patra k levádě Rocha Vermelha. Sestup a následný výstup je poměrně dlouhý. Lavádou 25 Fontes jdeme až k velkému portálovému tunelu vedoucímu na druhou stranu pohoří. Zatímco odpočíváme přijde správce levády, zapálí si kahan a jde tunelem na druhou stranu. Před tunelem se shora řítí kamenným korytem leváda Rosco. My vyjdeme k autu a opouštíme zdejší levády.

Začíná se ale zatahovat a za nějakou dobu z doposud modré oblohy se spustí bílá opona a není vidět nic. Sjíždíme na úbočí plošiny z mraků, jejíž dolní hranice je ve 1400 metrech. Zaparkujeme a jdeme proti proudu levády Bica da Cana. Je to úzká leváda vinoucí se bezlesou krajinou v mlze(mracích). Oproti Rabaçalu zde není vůbec nikdo. Cestu si zpestřujeme vybíráním kamenů z levády v místech, kde voda přetéká přes okraj. Jdeme až k místu, kde je odbočka k levádě Rabaças. Na zpáteční cestě posvačíme u osamocené mohutné borovice.

Autem pak sjedeme do obydlené oblasti, kde konečně bereme benzín – tentokrát nás obslouží a dají nám za 5€ méně oktanový benzín (0,95€/l). Je ještě celkem brzo a jelikož jsou vyšší polohy v mracích jedeme zpět do Funchalu abychom si prohlédly Monte. Až tam dorazíme, tak mraky sestoupí níž a začne pršet. Procházíme po kluzkých cestách volně otevřené zahrady. Do hotelu se vracíme brzo asi kolem sedmé. Dnes jsme ujeli 110km. Hanka uvaří a zbytek dne strávíme balením věcí.