Dvoudenní přechod přes Watzmann

VHT a horolezectví | Německo
Přechod druhé nejvyšší německé hory se známou 2km východní stěnou.

Příjezd

Do Berchtesgaden a pak dále do Königsee, kde je mamutí placené parkoviště (3EUR na den). Platí se při příjezdu, pokud se přijede v noci tak je tím pádem zdarma.

Trasa

1.den

Z parkoviště (605m) k jezeru ke a poté vpravo kolem výtoku k mostu na druhou stranu. Zde po šípkách na Watzmannhaus podél sáňkařské dráhy a poté vozovou cestou strmě lesem.

Lze jít přímo na skupinu chat Kühroint (1420m, 2,5hod, voda, restaurace) nebo z odbočkou přes Grünstein (1304m, s níže ležící chatou). Z vrcholu je pěkný letecký pohled na údolí, jezero a skupinu Watzmann (odpoledne je ale v protisvětle). Na Kühroint se pak dojde mírně stoupající lesní cestou a pak po prašné silnici.

Z Kühroint asi 20min odbočka k vyhlídce Archerkaznel (1342m) s pohledem na jezero.

Z Kühroint se pokračuje nejprve lesem (Falzsteig), po louce na Falzalm a nakonec klikatou stezkou na Watzmannhaus (1914m, 2hod, voda na WC). Odtud začíná stoupání severním úbočím na severní vrchol, technicky jednoduché, jedno místo zajištěno řetězy, začátkem léta zbytky sněhových polí. Výstup na Hocheck (2651m) trvá cca 2,5hod.

Na vrcholu je stará dřevěná chata bez oken (nové připraveny k osazení 6/2004), s ledem na podlaze a pryčnou na přespání (pro cca 2 ležící lidi). Není zde žádné nouzové vybavení a ochrana před bouřkou, hluk pokud fouká vítr.

2.den

Přechod na nejvyšší střední vrchol Mitelspitze (2713m, 30min) je zajištěn řetězy. Na konci června zde bylo bezproblémové sněhové pole a pod vrcholem ledový kout. Vše ale zajištěno průběžným lanem. Klettersteig set není bezpodmínečně nutný. Z vrcholu pohled na jezero a do východní stěny.

Pro nestabilní počasí jsme se museli vrátit stejnou cestou jinak:

Při stabilním počasí přechod na Südspitze (2712m, 2hod) bude náročnější než na Mitelspitze a pak dlouhý sestup k Wimbachgries Hütte (1327m, další 4hod) a přes sedlo Trischube (1700m?) a sestup k jezeru a k St.Bartholomä (kostelík). Odtud lodí zpět k Königsee. Jednosměrná jízdenka 6,50EUR, 8-17hod (http://www.bayerische-seenschifffahrt.de).

Varianta

Nástup v Ramsau u Wimbachbrücke a návrat údolím Wimbachtal (od Wimbachgries je to zpět 11km!).

Vybavení

  • spacák
  • karimatka
  • hůlky (2km nahoru a 2km dolů!)
  • helma
  • vybavení na ferraty není nutné pro Mitelspitze

Poznámka

Stav z 6/2004

PřílohaVelikost
Watzmann_map.jpg253.83 KB