Kleiner Pal (1866m)

VHT a horolezectví | Vojenské památky | Rakousko | Itálie
Polodenní túra po rekonstruovaném opevnění z 1.světové války.

Příjezd

Z Rakouska z Kötschach-Mauthen nebo z jihu od Tolmezzo. Parkoviště přímo na hranicích na velkém parkovišti na Plöckenpass/Passo di Monte Croce Carnico (1357m).

Trasa

Po cestě na vedoucí z rakouské strany po značkách Freilichtmuseum, Kleiner Pal. V mapě Kompass, Lienzer Dolomiten/Lesachtal č.47 je cesta značena jako ferrata Oberst Gressel W. ale to není pravda. Jde o běžnou stezku. Ferrata existuje a vede hned od parkoviště a je těžká (minimálně začátek, sebejištění). Nevím kde přesně vyúsťuje.

Výstup trvá cca 90min. Ve vrcholovém plato v partiích v části směrem

k průsmyku se nachází neskutečné bludiště rakouských zákopů, kaveren, spojovacích tunelů, pozorovacích stanovišť, pozic pro děla, minomety a světlomety. Tato část je jen částečně rekonstruována a popsána tabulkami. U vstupu je krátký úsek zajištěný lanem vedoucí do tunelu, skrz který se plazí.

Rekonstruovaná část se nachází kolem vrcholu u konce nákladní lanovky vedoucí po historické trase z Hausalm (1244m). Zde se nachází mimo jiné železný pozorovací zvon a kulometné pozice proti italské pozici Trincaleria(?). Šokující je, že se nejpředsunutější pozice jsou na stejném kopci od sebe vzdálené snad jen 40metrů. Sestup se dokončí přes italskou stranu opevnění, které je ale proti rakouské části nesrovnatelně menší, a italskou vojenskou stezkou (č.401) zpět k parkovišti (1h).

V sedle jsou zbytky těžkých zátarasů a poněkud směšné strážní stanoviště ve skalách, přístupné skrytým schodištěm.

Pro prohlídku opevnění na vrcholu je třeba si rezervovat aspoň 3hodiny času.

Další historické pozice se nacházení v protilehlém masívu Frischenkofel/Cellon (2241m). Zde je zajímavá zejména dlouhá přístupová štola.

Na rakouské straně u Plöckenhaus (1244m) u spodního konce lanovky se nachází památník, historický dieselový motor pro lanovku a končí zde rakouská zásobovací cesta Landsturmweg. Dále pak v nejnižší serpentině vojenský hřbitov.

Vybavení

  • baterka
PřílohaVelikost
KleinerPal_map.gif48.04 KB