Brèche de Roland

VHT a horolezectví | Francie
Nenáročná túra do horní části Cirque de Gavarnie.

Příjezd

Přes Gèdre, Gavarnie, lyžařské středisko les-Espécières na Col de Tentes (2208m, 13km z Gavarnie). Silnice i zdejší parkoviště (na rozdíl od Gavarnie, kde stojí 5EUR) je zdarma. Dále je silnice zavřená pro sesuvy skal.

Trasa

Po zavřené silnici na hranice do sedla Port de Bucharo/Bajaruelo (2270m, 30min) a pak vlevo po severním úbočí Le Taillon do žlabu vedoucí na průsmyk Col des Serradets (2589m). Cesta na něj vede žlebem, ve kterém je třeba projít prudkým ledovcovým potokem. Zajištěno řetězy ale je to poměrně nepříjemné místo - kluzké kameny ve vodě a voda v botách). Za průsmykem je fotogenická chata Refuge des Sarradets (2587m, cca 1h30 od parkoviště). Dále cesta stoupá sutí vzhůru ke štěrbině. Je třeba přejít sněhové pole ve svahu (stopa) a pak větší firnové pole. Do štěrbiny Brèche de Roland (2807m) cesta trvá od auta cca 2h10. Otevírá se pěkný výhled do Španělska až do kaňonu Ordesa.

Stejnou cestou zpět.

Možná pokračování

  • na západ od průrvy na Taillon (3144m), traverzem pod Punta Brazillac do štěrbiny Falsa Brecha (2909m) a pak po cestě erodovaným svahem na vrchol (1h ze štěrbiny)
  • výstup na Casque/Casco (3006m), za štěrbinou doleva (na východ) a podél skalní stěny (pozor na sněhová pole) a pak na svah mezi Tour/Torre (3009m) a Casco. Z této strany pak na vrchol
  • K ledové jeskyni Grotte Casteret, z průrvy asi 1hod
  • přechod k Refugio Goriz (2160m) v NP Ordesa

Poznámka

Žádné speciální vybavení (cepín, mačky) nebylo v červenci třeba.

Pokud je Gavarnie v mraku je možné, že po vyjetí po této horské silnici se ocitnete nad mraky a výhled se otevře.