Okruh kolem Gosaukamm

Třídenní okruh kolem rozeklaného vápencového hřebene Gosaukamm.

Příjezd

Z Česka směr Linz, Gmunden, Bad Ischl, Gosau, parkoviště Gosaubahn (záchody, voda).

Trasa

1.den

Parkoviště u Vordere Gosausee (937m), pitná voda, cestou 620 na Geblonzer hütte (1650m, 1h15m). Lze použít i kabinkovou lanovku (jezdí v sezóně cca 8:15-17:20). Dále je možno pokračovat buď normální cestou 503/628 vedoucí na Grosse Donnerkogel (2055m) a tím i hřeben ze západní strany (kosodřevina, vápenec, hlína) nebo ferratou Intersport, která vede ze SV strany. Ta začíná asi 15min od chaty. Udávaný oficiální čas je 3hod. Jedná se ale o těžkou ferratu C/D, zajištění je provedeno průběžným ocelovým lanem doplněným úsporně ocelovými kolíky. Skládá se ze 3.etap, mezi nimi ji lze vždy opustit stezkou na JZ. 1.etapa vzdušné lezení s několika traverzy, 2.etapa je z největší části prolézání přes kořeny kosodřeviny, smekající se skálu a závěrečný několikasetmetrový traverz po hladkých prudkých skalách většinou bez pořádných stupů. 3.etapa závěrečný krásný exponovaný skalní hřeben (D). Osobně jsem jí šel v pohorkách a s těžkým batohem, což asi není nejlepší nápad, traverz mě tak vyčerpal, že jsem 3.etapu už vzdal. Na vrcholu je kříž a vrcholová knížka.

Dále pokračujeme po cestě 631 (nur für geübte, několik lan na přidržení) do sedla Gaissriesen Scharte a zase nahoru na Steinriesenkogel (2015m), ze kterého zase dolů a po 10 minutách cca 30m do poslední štěrbiny pod Strichkogel, odkud už pak klesá sutí a posléze kosodřeninou na Stuhlalm (90min) a pár minut k chatě ÖEAV Theodor-Körner-hütte (1468m) s výhledem na mj. Grossglockner. Chata je proslulá výborným jídlem a také rodinnou atmosférou. Pitná voda zdarma ze speciálního kohoutku, noclehárna 6.5 EUR ÖEAV)

Je možno vystoupit i na další vrcholy Angerstein a Mandlkogel ale u nich je výstup a sestup stejnou cestou.

2.den

Cestou 601 po úbočí Bischofsmütze cca 2h45min na velkou chatu Hofpürglhütte (1705m). Cesta vede kromě jednoho prudšího výstupu víceméně po vrstevnici a otevírají se pěkné pohledy na Tennengebirge, Hochkönig i zasněžené vrcholy Vysokých Taur. Na chatě pitná voda zdarma.

Dále pokračujeme opět vrstevnicově asi 1h30min po jižním úbočí Gosauerstein (Lienzer Weg) až k rozcestí, odkud se prudce vystoupá (ve skále kousek nad rozcestím u cesty je jeskyňka, kde se dá schovat) do Riessgangscharte (1960m, 40min) (suť, skály, pozor na kameny!) a odtud vysokohorským vápencovým stále vzhůru terénem k nejvyššímu bodu na hřebeni (2280m, 1hod), odkud už by měla být vidět Adamek hütte (2196m). Cesta k ní trvá ale ještě 1hod30min neboť se nejdříve sestupuje do suťového kotle pod Kleine Gosau Gletcher, několik zajištěných míst (lana, kramle) a z něho opět kolmo nahoru (kramle, lana) a po moréně ledovce stylem nahoru-dolu k chatě. Chata je o víkendech velmi frekventovaná, pitná voda zdarma, noclehárna 9 EUR ÖEAV).

3.den

Sestup k jezerům buď klasickou frekventovanou cestou 614 nebo daleko delší cestou 652. Ta nenápadně odbočuje hned pod svahy Schreiberwand po vápencových plotnách a po chvíli se od ní odděluje cesta na Simony hütte. Cesta vede zelenou krasovou krajinou nahoru-dolu (minimální výhledy na hory), po více než dvou hodinách nekonečného klopítání přes různé útvary konečně ústí na cestu 613 (1717m, kousek níže je mohutný převis kde se dá schovat), která pak hodinu prudce klesá lesem k Hintere Gosausee (1154m). Odtud pak za 1h30min dojdeme po prašné silnici k parkovišti. Přímo na molu se dá vykoupat v jezeru a smýt tak ze sebe všechnu špínu a únavu.

Vybavení

  • hůlky
  • (soupravu na zajištěné cesty)
  • (helma)
  • voda je zdarma na chatách
  • povlak pro spaní na chatách

Poznámka

U spodního a horního jezera se nacházejí 2 geokešky, další je na Austri Weg v JV části.