Indie

Darjeeling

Doprava

Sdíleným jeepem nebo vláčkem ze Siliguri/New Jalpaiguri (NJP). Jeep jede přes dvě hodiny, vlak odjíždí v 9:00 a přijíždí kolem 18:00 hod (44Rs). Silnice vede většinou paralelně s kolejemi, resp. koleje jsou na kraji silnice.

Ubytování

Mnoho hotýlků v JV části v horní části, např. Aliment (výhled ze střechy na Himaláje).

Čajové plantáže

V okolí je kolem 80 továren, nejbližší Happy Valley Tea Estate funguje přes 100 let. Pracuje od března do konce listopadu. Na konci sezóny ale jen jeden den v týdnu (sobota), protože už není dostatek čajových lístků, podle jiné varianty nepracuje vůbec, což při pohledu okny dovnitř se zdá pravděpodobnější.

V domku čajové exkurze (paní Kusum umí pár slov česky) a ochutnávka 20Rs za šálek. Je možno zakoupit čaj, za nejvyšší kvalitu se platí 250Rs za 100g. Ve městě je cena i 4x nižší, otázka co je uvnitř.

Keře se sklízí od 5 let, nejvíce plodí 25let staré

Klasifikace

  1. SFTGFOPI (Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe I)
  2. TGOF (Tea Golden Orange Flowery)
  3. BOP (Broken Orange Pekoe)
  4. FM (Family Mixture)
  5. OPD (Orange Pekoe Dust)

Chilika lake

Velké brakické jezero 80km jižně od Bhubaneswar. Příjezd vlakem do Balugaon, který leží na hlavní trati nebo autobusem z Puri do Satapada (48km, 3hod!, 22Rs). Mezi Balugaon a Satapada jede velká osobní pramice (ráno v 7-8 z Baluagaon, po poledni se vrací ze Satapada, 20Rs). Ubytování je v bungalovech Barkul Panthanivas, kam se dá dostat autorikšou (30min), rezervace možná v Bhubaneswar na nádraží. Vlastní moskytiéra vhodná, výborná restaurace. Zde je možno si pronajmout loďku za 450Rs na hodinu. K Nalabana island, kde je ptačí kolonie (vyhlídkové věže ale musí být dostatek vody aby se dalo přiblížit k ostrovu), trvá jedna cesta hodinu, k bližšímu Kalijai Temple se dá dostat i sdílenou lodí, neboť zde je hinduistický chrám.

V Satapada jsou mj. bungalovy Panthanivas, opět si zde lze pronajmout loďku pro výlet za delfíny (orcela tuponosá, Irrawaddy Dolphin, Orcaella brevirostris) a k ústí jezera do moře (750Rs ale určitě lze pořídit daleko levněji normální lodí). Pozor nutno zaplatit přístavní taxu 2Rs v pokladně u mola Smiling

Jaldhapara

Kanha

Vzdálenosti z Khatia Gate

Keoladeo Ghana

Sikkim

Pelling

Je vyloženě turistické městečko, kde kromě hotelů nic není, výběr ubytování je tedy veliký. V okolí jsou 2 monastery Pemayangtse Gompa, Sangachoeling Gompa a Rabdentse Palace, což je druhé historické hlavní město. Pěkný výhled na Kanchendzonga.

Doprava

Sdíleným jeepem z Jorethang přes Legship do Geyzing a zde přesednout na další jeep do Pelling. Jezdí i přímé soukromé jeepy do Siliguri a Kalimpong. Z Yuksom jede ráno několik jeepů přes Pelling do Geyzing, které se po poledni vrací zpět.

Yuksam

Je vesnice na začátku treku ke Kanchendzonga. Po trase treku lze jít zdarma 2hod k potoku Pha Khola. Na rozdíl od Pelling je zde ale i zajímavé okolí. Je zde první historické hlavní město Tashi Tenka (nezachovalo se), korunovační trůn a na kopci i nejstarší monastery Dubdi Monastery.

Ubytování je zde na jednoduché úrovni, kromě pěkného Hotel Yangrigang (600Rs, mimo sezónu sleva) na jižním konci vesnice.