29.-30.den/čtvrtek-pátek - Varanasí

Máme zpoždění, Mughal Serai odháníme taxikáře a bereme přeplněné tempo, řidiči tvrdím, že se nevejdeme. Uvnitř i na střeše plno. Ten se nedá odbít a po přeskupení opravdu jedeme (20Rs). Cestou 2x platí nějaké výpalné, poprvé civilistovi, podruhé policajtovi.

Na Varanasí Junction získáváme informace, je nám doporučen hotel Axxx. Bereme autorikšu za 20Rs, s řidičem jede i provizní náhončí. Doporučovaný hotel není vůbec u řeky, druhý hotel u spalovacího ghátu má pěknou vyhlídku ale mi jdeme do Vishnu Rest House. Staré město je docela slušné bludiště. Náhodou hledaný hotel nalézáme ale mají plno, máme se zeptat v poledne. Dobrá aspoň se najíme a v poledne opravdu je volný pokoj (250Rs).

Zbytek odpoledne věnujeme procházce po ghátech a pak bloudění ve starém městě. Pozoruhodná je zejména těžce opevněná mešita Alamgir a sousední zlatý hinduistický chrám Vishwanath. Desítky vojáků, strážní věže, důkladná osobní prohlídka, kulometná hnízda za pytli s pískem. Uvnitř nic moc k vidění není. Navíc se nachytám na požehnání, tečka se smývá špatně. Po setmění sledujeme květinový ceremoniál.

Ráno pronajímáme loď za 60Rs na hodinu, pozorujeme východ slunce a fotíme řeku. Ještě konfirmovat letenky (50Rs, as you wish but normally...) a v poledne bereme batohy a jdeme se podívat po doporučovaném shopu. Je to hodně daleko ale odchytne nás chlápek, že nás tam dovede. Žvaní, že se vrací domů a že je astrolog a podobné hovadiny. Samozřejmě nás dovede k nějakému proviznímu obchodu v nedůvěryhodném sklepě. "Podívejte, to je státem registrovaný a uznaný obchod", ukazujíc na nápis "state registered moneychanger". Copak si myslí, že jsme úplní blbci? "Copak chceme měnit peníze?", jdeme pochopitelně zpět, vypadá dost nasraně, dokonce slibuje, že už nám podruhé nebude lhát, když nepochodí ani s vykládáním z dlaně za 100Rs, zmizí.

Bereme za námi vyhlášenou cenu 20Rs rikšu na nádraží, chudák se s námi dost nadře, necháváme batohy a autorikšou/tempem (15Rs) jedeme do Sarnath.

Bloumáme kolem budhistických chrámů, H. opět pořádá fotoseance s indiánama. Já stěží dobíhám na záchod, není tam ani voda a dědek chce 10Rs, ještě, že platím až po výkonu, dostane normální cenu 2Rs.

V luxusně vypadajícím hotelu zejícím prázdnotou si v obrovské jídelně dáváme rychlou polévku a vracíme se autorikšou/tempem na nádraží (20Rs).