Monte Tambura (Via Vandelli)

Na vyhlídku na hřebeni Apuánských Alp po technické památce - cestě vybudované 1738/51 modenským knížetem aby měl přístup ke svým državám u moře. Krásné výhledy ale také bohužel hluk z lomů.

Příjezd z Garfagnana kde v Poggio odbočuje silnice do Vagli. Kolem přehrady do Vagli di Sopra, projet úzkými uličkami až k silnici k lomům. nebo směr Vagli di Sotto a těsně za mostem přes rameno nádrže odbočit vpravo. Nákladní silnice vede do údolí Arnetola, asfalt ústí u spodního lomu ale těsně před ním odbočuje vpravo prašná silnice k hornímu lomu Cava Formignacola. K němu lze vyjet běžným osobákem ale silnice poměrně značně stoupá a je třeba počítat s případným vyhýbáním se s protijedoucími náklaďáky svážejícími mramorové kvádry. Těsně před dolem je prostor, na kterém se otáčejí auta jedoucí do lomu. Vpravo vede už málo používaná cesta k opuštěným lomům. Zde je možno zaparkovat 2-3 auta (pozor, po cestě ač se zdá nepoužívaná, můžou jezdit stále auta) (1000m).

Už pěšky širokou cestou vzhůru (na odbočkách se držíme vpravo) až k opuštěnému lomu. Před ním odbočuje vlevo Via ferrata Vecchiacchi, která ústí na Focetta dell'Acqua Fredda. Tu lze použít pro prudký výstup pokud se nechcete vracet stejnou cestou zpět (shora se nezdá, že by zde byly nějaké exponované úseky ale nešli jsme ji a nevím jestli je nutné jištění a přilba!). V lomu vzhůru a nad ním se konečně objevuje částečně rekonstruovaná Via Vandelli, po které lehce vystoupáme k rozpadlým chatrčím (1560m, pramen vody). Zde je možno pokračovat rovně a dojít za 10min na Focetta dell'Acqua Fredda. Zde je krásný pohled do hladkých stěn pod Alto di Sella (1739m) s Via di Lizza i na chatu Rifugio Conti (1442m). K ní lze i sestoupit a dojít na Passo della Tambura (1620m) z druhé strany. Pokud ale pokračujeme vpravo dorazíme na sedlo Passo della Tambura za pár minut. Odtud po stezce vedoucí sutí a po skalách až na vrchol Monte Tambura (1889m). Výstup 2,5hod. Návrat stejnou cestou.