Monte Altissimo

Příjezd od pobřeží z Massa, odbočka z Via Aurelia přímo ve městě na Antona a Passo Apuane je lehce přehlédnutelná. Silnice stoupá prudce serpentinami (několik fontánek s vodou) a pod hřebenem u Rifugio Citta de Massa prochází několika tunely. Za tunelem po pravé straně je památník partizánskému hnutí z konce 2.světové války. U něho je krásný stín, místo na přespání pod širákem i výhledy k hlavnímu hřebeni.

Po 17km Massa je Ristorante Le Gobbie (1037m), u něhož lze zaparkovat.

Druhou možností je příjezd z vnitrozemí z Castelnuovo di Garfagnana.

Od parkoviště po značce 33 vzhůru lesem, poté se přejde silnice do lomu a rovně po stezce 41 až do sedla Passo d'Angiola (1327m), tam vlevo a po hřebeni do dalšího sedla Passo degli Uncini (1360m). Zde ústí další možná varianta výstupu stezka 33. Dále prudce nahoru, poté se už mírněji úbočím obchází hora zleva a nakonec opět prudce na vrchol (1589m) s křížem. Celá cesta vede až těsně pod vrchol lesem a tudíž v příjemném stínu. Výstup cca 2hod. Z vrcholu kruhový rozhled od moře až k hlavnímu hřebeni.

Pokračuje se dále po hřebeni po stezce 31, která ústí na Paso del Vaso Tondo (1440m). Zde se odbočuje dolů do mramorového lomu (mimo provoz), kterým je potřeba sestoupit až do jeho spodní části. Značená cesta ale opouští širokou štěrkovou (lomovou) cestu a míří dolů k hlavní silnici, po které by bylo potřeba zase vystoupat nahoru. Pokračujeme tedy raději po vrstevnici po štěrkové silnici a přes několik dalších lomů se dostaneme k místu, kudy jsme stoupali při výstupu nahoru. Sestup cca 1,5hod, minimum stínu.