Elba

Elba leží cca 10 km západně od Itálie, je 27 km dlouhá a max. 18 km široká, rozloha 224 km2, Délka pobřeží je 118 km. Nejvyšší hora je je Monte Capanne (1018 m). Vyznačuje se suchými léty a čistým mořem a proslula zejména pobytem Napoleona v letech 1814 a 1815. Je zde možné se věnovat pěší turistice, cyklistice, vodním sportům (windurfing, yachting,...) i potápění.

Z geologického hlediska je Elba složena zejména z granitu a porfyru, má velice členité pobřeží se spoustou malých písečných pláží (jedna má i černý písek - rarita Elby), občas se vyskytují i oblázkové a jsou často lemované kamenitými plážemi, které jsou vhodné pro šnorchlování. V minulosti se těžily rudy a je zde možné hledat různé minerály (oficiálně zakázáno). Charakter krajiny Elba je kryta suchomilnou flórou, zejména křoviny, duby (korkové), v místech dotčených civilizací najdeme vinice, palmy, agáve, opuncie a jiné.

Doprava

Trajekty jezdí z Piombino do Portoferraio, Rio Marina a Porto Azzurro.

Okruh po poloostrově Calamita

Výchozím místem je kruhový objezd v městečku Capoliveri (167m) v JV části ostrova Elba. Odtud začíná silnice - hnědá šipka Miniere di Calamita (nesjíždět dolů!), zpočátku asfaltová, později prašná. Vede takřka po vrstevnici k bývalým rudným dolům, které by měly být rájem mineralogů. Ovšem lokalita je zarostlá macchií a bez nářadí něco nalézt asi nebude nic lehkého, navíc je zde zákaz hledání minerálů. Výhledy na daleký ostrov Isola di Montecristo.

Silnice vede k rekreačnímu středisku Fattoria delle Ripalte, odtud by se mělo dát dostat na pobřeží racků Costa dei Gabbiani, odbočující silnice je ale označená jako soukromá a pod závorou. Dále lze pokračovat buď průběžně dolů nebo se držet v kempu vlevo a horší cestou pokračovat vzhůru na křižovatku asi 5 cest (290m), odkud se otevírá výhled na přístav Porto Azzuro, Cesta přímo k východu po sto metrech ústí na P.gio Fino (308m), kde se dá v klidu přespat pod širákem s výhledem na světla přístavu. Rovně pokračuje silnice už po vrstevnici až nad Capoliveri na P.gio dell Pozzo, ze kterého se sjede prudce dolů cestou, která ústí na kruhovém objezdu. Pokud je potřeba nalézt cestu opačným směrem, jedná se o výjezd o jednu cestu ve směru proti hodinovým ručičkám proti cestě na Miniere di Calamita. Na další blízké křižovatce se jede rovně, pak se cesta ztáčí vlevo, a začíná prudce stoupat (asfalt, beton, prašná).

Nad pobřežím není žádný stín a nepříjemný je prach od projíždějících aut. Voda je v Capoliveri. Celkem cca 25km.