Kuba

Vízum

Občané ČR, kteří cestují na Kubu, musí mít cestovní pas, jehož platnost je minimálně doba pobytu v zemi.

Turistické vízum se uděluje v podobě turistické karty. Poplatek činí 630,-- Kč. Kartu lze vyřídit přes cestovní kancelář. Umožňuje dobu pobytu na území Kuby 30 dnů. Lze ji prodloužit o dalších 30 dnů za poplatek 25,-- USD.

Při vstupu je nutné vyplnit vstupní formulář, jehož kopii musíte odevzdat při opuštění země. Letištní poplatek činí 20,-- USD za osobu. Přihlašovací povinnost je nutná ihned při vstupu do země vyplněním formuláře, například uvedením nějakého hotelu v Havanně (Marrina Hemmingway, Hotel Deauville, Hotel Caribbean). Nějaký hotel je dobré uvést i v případě bydlení v soukromí. Pokud není uvedena adresa je nebezpečí odeslání do nějakého předraženého hotelu.

Při odletu se platí departure tax 25CUC v hotovosti.

Velvyslanectví Kubánské republiky

Sibiřské náměstí 1
Praha 6
160 00
http://www.embacuba.cz

Provozní hodiny úřadu:
8 - 16, víza ale jen 9-11

Podnebí

Příjemné kubánské subtropické klima je silně ovlivňováno prouděním mírného severovýchodního větru. Jedinou sezónou je zde dešťová sezóna od května do října a suchá zimní sezóna od listopadu do dubna. Leden a duben jsou nejslunečnější měsíce v roce. Průměrná teplota v nejteplejších měsících (červenec a srpen) dosahuje 27,4°C, v nejchladnějších měsících (únor) 22,2 °C. Krom horských planin je obecně východní Kuba teplejší než západní. Průměrná roční teplota je 25.5°C. Vlhkost je mezi 81 % v létě a 79 % zimě.

Nejdeštivější měsíce jsou září a říjen nejvíce na východě. Bouřky jsou krátké a vydatné. Sezóna hurikánů je od června do listopadu s nejhoršími bouřkami v září a říjnu. Nejvíce bývají zasaženy Havana a Pinar del Río.

Měna

Platí dvě měny CUC = moneda nacional a CUP = chavitos. CUC odpovídá dolaru 1USD=0.82CUC (v květnu 2005 CUC revalvoval). Nebrat s sebou dolary neboť si při výměně strhávají 10%. To neplatí pro eura. Vlastní kalkulačku s sebou!

Výměna na letišti OK nebo později ve směňárnách CADECA.

Ubytování

Ubytování v soukromí (Casa particular, Arrendador Inscripto) 25-30CUC za dvojlůžkový pokoj. Lze i "peso hotely" v cenách cca 15CUC za pokoj (špatné ale můžou být dobře umístěné).

Doprava

Organizace Asociaciones de Transportes por Ómnibus (ASTRO) zajišťuje ostrovní autobusový servis pro místní. V autobuse jsou pouze 4 místa pro cizince (platící CUC). Narvané

Kromě Astra zde existuje ještě společnost Víazul, kde se platí CUC. Jejich terminály bývají daleko a jinde lístek koupit nedá. Poloprázdné

Šikovný noční vlak jezdí z Havanny do Santiaga.

Půjčení vozidla je daleko výhodnější mimo hlavní sezónu (tj. od 1.5.- Benzív stojí méně než dolar za litr.

Místa

Trinidad

turistický

Viñales

klidné

Snorkelling

Sierra Maestra

Pouze s průvodcem, zákaz focení na vrcholu, 15USD+3USD za fotoaparát

Santiago de Cuba

otravní veksláci a podobná pakáž specializovaná na turisty

Další odkazy