Třídenní okruh s vyvrcholením na Škrlatici

Pěkný okruh přes několik dvoutisícovek s vyvrcholením na druhé nejvyšší slovinské hoře Škrlatici a kruhovými výhledy nejen na protilehlý Triglav.

Příjezd

viz. Třídenní okruh kolem Triglavu

Trasa

1.den

Od parkoviště po široké cestě kolem Aljažev dom k památníku padlým partyzánům v průběhu 2.světové války (obří plechová karabina, 15min). Poté postupně stoupáme přes Bukovlje (vysokohorský listnatý les) a pak sutí na Sedlo Luknja (1758m, 2h). Poslední voda je buď v potoku nebo u Bivaku pod Luknjo.

Odtud stezka vede vprava a začíná nabírat výšku. V jednom místě není pokračování úplně jednoznačné, já jsem osobně přehlédnul značení vlevo a vydal se po pěšině fantasticky exponovaným traverzem zhruba v místech nad bivakem. Po traverzu stezka mizí ale dá se vlevo po strmých travnatých svazích přímo proti vrstevnicím dostat zpět na stezku. Závěrečný krátký úsek na Bovški Gamsovec (2392m, 2h) se doleze po skalách.

Pokračujeme kousek zpět a pak zářezem podél ocelových lan na sedlo Dovška Vratca (2180m, 30min) a poté krasovou krajinou k Pogačnikov dom (2050m, 40min). Mimo sezónu zimní prostor pro min. 16 osob nad lanovkou. Podle nápisů by voda měla být (15-30min) směrem do doliny Trenta, nevím.

Pokud je dostatek času a sil je možno zdolat např. Pihavec (2419m) se značně odmítavou západní stěnou (v říjnu už byla prudká stezka podle všeho pod sněhem) nebo Stenar (2501m), který má naopak z této strany suťoviska.

2.den

Necháme si přebytečné věci na chatě a jdeme směrem na sedlo Planja, nejprve se traverzuje pod mohutnými srázy Razor a pak úmorně po skalách a sutí až na sedlo (2349m, 1hod). Zde dále podle šipky Razor sutí, kolem velké jeskyně a poté znovu suťovým žlabem do sedélka odkud jsou krásné pohledy. Odtud pokračujeme traverzem vlevo až pod západní stěnu odkud pilířem dosáhneme hřebene těsně vedle vrcholu (2601m, 1hod). Pilíř je v zastíněné straně, pozor na sníh a námrazu.

Sestuupíme stejnou cestou na sedlo Planja (30min) a nejprve lehkým lezením, poté po nakloněném plató za 20min dosáhneme vrcholu Planja (2453m). Ač nižší než protilehlý Razor je zde k vidění vysoké skalní okno (most) a samozřejmě rozhledy.

Vrátíme se stejnou cestou na Pogačnikov dom (45min) a už se všemi věcmi pokračujeme stoupající stezkou na Križ. Ta vede vysoko nad modrými jezery (Kriško jez.), v závěru letecké pohledy do doliny Krnica, strmý výstup na hřeben (1h15min), po kterém lehce ze 15min dosáhneme vrcholu Križ (2410m). V závěru je nutné se prosoukat úzkou štěrbinou. Odtud je už také vidět cíl dnešní cesty Bivak IV. Vrátíme se tedy zpět po hřebeni a sestoupíme dále nejprve stezkou, pak krasovou krajinou se závrty (1hod). Pozn. lze se k němu dostat i sestupem stezkou (pozor na sníh) sutí mezi Stenar a Križ ale touto cestou se podejde a je nutné znovu vystoupat.

Bivak pro min. 8 lidí je podle zápisů v knize v sezóně poměrně dost frekventovaný, voda zde není ale zato myši ano (špunty do uší) a v sezóně i ovce.

3.den

Zbytečné věci necháme na bivaku a jdeme stezkou na SV pod srázy Dolkova špica až do suťového kotle pod Škrlatica. Jím je nutno se velice namázaně vyškrábat až ke skalám, kde začíná zajištěná cesta. Ta traverzuje stěnou doprava (komín, zářez, stěna, exponovaný traverz po kolíkách) a po dosažení hřebene pak lehce ale zdlouhavě až na vrchol s moderním křížem (2740m, podle zápisů v bivaku borci za 2hod, já osobně 4hod). Ten je vidět až v poslední okamžik, celou (dlouhou) cestu tedy netušíme kdy už bude (trápení) konec. Celou cestu se otevírají krásné rozhledy.

Sestup stejnou cestou na suťoviska (1h10min) a pokračovat zpěk k bivaku (1hod) nebo lze vystoupit do suťového sedla, slézt Dolkova špica a vrátit se kolem ní v závěru stejnou cestou jako 2.den.

Od bivaku se sestupuje zpět k Aljažev dom stále prudce klesající stezkou (1h30min).

Osobně bych tudy nechtěl jít nahoru, stezku permanentně a namáhavě stoupá (les, koryto, kamenný žlab) a ani se neotevírají žádné zajímavé výhledy. Kupodivu ani zde není voda.

Vybavení

  • hůlky
  • pro výstup na Škrlaticu helma a vybavení na ferraty
  • voda! (já měl 3.5l a jedno pivo)