Okruh pohořím Anaga k majáku Faro de Anaga

Velice pěkná celodenní túra převážně opuštěnou krajinou v nejsevernější části ostrova.

Výchozím bodem je vesnice Chamorga(500m) na konci slepé silnice vedoucí po hřebeni pohoří Anaga. Do vsi se dá dostat i mikrobusem č.247 ze Santa Cruz, který se jezdí 3x denně (viz. jízdní řády TITSA).

Zaparkovat se dá bez problémů na kraji vesnice u autobusové zastávky. U kostela teče z kohoutku chlorovaná voda. Stezka začíná nedaleko naproti kostelu (cedule Cabezo del Tejo) a stoupá údolím nejprve podél políček a poté krásným vavřínovým lesem na sedlo na hřebeni. Zde je křižovatka pěšin, vlevo se za 15min vystoupí na krásnou vyhlídku Cabezo del Tejo(750m), vpravo vede hřebenovka, kterou se dá také dojít za 1,5hod k Faro de Anaga. My ale jdeme přímo a sestoupíme nejprve lesem a poté mezi políčky do vesnice El Draguillo.

V ní se dáme vpravo a vysoko nad mořem a s výhledy na ostrůvek Roque de Dentro za 45min dojdeme do jinak než pěšky nepřístupné Las Palmas. Správná cesta vsí vede stále co nejblíže moři. Stále pokračujeme vysoko nad mořem kolem opuštěného obydlí zasazeného do skály a kolem jeskyně, kde se dá přespat nebo skrýt před deštěm. Od ní je to 10min k pramenu Fuente Jungquillo. Vodu lze nabrat z rezervoáru po odklopení železného poklopu. Nyní jdeme nad ocelovými trubkami, které svádějí vodu do rybářské vesničky Roque Barmejo, až k majáku (faro). O něj sestoupíme do vsi klikatou dlážděnou stezkou za 20min. Ve vsi je dostatek pitné vody a pěkná černá pláž. Kolem se potuluje velké množství hladových koček vděčných za nějaké žrádlo (Whiskas s sebou).

Vracíme se pěšinou (ukazatel Chamorga) nejprve podél vodovodu a posléze soutěskou abychom se za 75min dostali do výchozího bodu.