Kanárské ostrovy

Souostroví tvoří 7 hlavních ostrovů. Díky své poloze na sever od obratníku je zde celoročně příjemné podnebí

Tenerife

Tenerife je největším ostrovem Kanárských ostrovů (2057km²) a má nejvyšší horu nejen celého souostroví ale i Španělska neboť Pico ed Teide vysoké 3718m překonává všechna pevninská pohoří.

Všeobecné informace

Mapy

  • průvodce Tenerifa: Freytag&Berndt, česky
  • mapa Kompass č.233, Teneriffa, 1:50000, oboustranná, zahrnuje celý ostrov, i přes některé nepřesnosti je velmi dobrá i jako automapa

Voda

Na vodu jsem narazili pouze na:

  • El Portillo (v době otevření návštěvnického centra do 16:30, podle nápisu nepitná)
  • Refugio Altavista
  • v lesích La Orotava, kde jsou prameny a voda je sváděna do údolí potrubím. Přímo v La Caldera jsou kohoutky
  • Na pláži La Socorro sprchy s chlorovanou vodou
  • Ve vesnici Chamorga mají kohoutky s chlorovanou vodou.
  • Fuente Janquillo na cestě podél pobřeží je akumulační rezervoár pro Roque Bermejo. Nutno nadzvednout plechový kryt
  • ve vesničce Roque Bermejo

Nákupy

Obchody mají otevřené do 21 hodin. Narazili jsme jen na pár supráčů.

  • Puerto de la Cruz: Super Dino pod dálnicí ve směru na Icod de los Vinos.
  • Adeje: Komplex velkých supráčů (Macro, ...) ve směru na Guía de Isora.

Silnice

Dálnice vedoucí kolem ostrova (kromě západní části kde nevede) je zdarma, ceny benzínu jsou nízké (0,8eur/l).

Silnice z Buenavista k Faro de Tejo (na Z výběžku) je oficiálně uzavřena pro nebezpečí pádu skal za mokra a větru – zákaz vjezdu je ale bezpodmínečný i za sucha.

Půjčení aut

Půjčení auta na poslední chvíli zdá se nepřináší finanční výhodu, naopak, po internetu nejlepší nabídky už byly pryč. Nejlepší ceny nabízely http://www.orcarcanarias.com/ a http://www.autoreisen.es. Což jsou ovšem dva různé názvy pro jednu firmu. Jako kauci požadují ovšem kreditní kartu.

http://www.cicar.com zase požaduje spoluúčast (údajně i na krádež a nezaviněnou nehodu!) 500eur složených hotově jako kauce nebo speciální připojištění (extra CDW) (nás stála 40eur na týden pro Opel Astra).

Autobusy

Autobusy společnosti TITSA (http://www.titsa.com) jezdí téměř do všech míst. Na bodový lístek BONO lze získat slevu a je možno ho použít i pro více osob současně.

Barranco de Masca

Soutěsku je možné poznat buď zdola sestupem k moři nebo z hřebene z chodníku Guergues, ze kterého se otevírají letecké pohledy do soutěsky. Vesnice Masca a vlastní soutěska je turistické místo, hřeben naproti tomu navštěvuje daleko méně lidí.

Parkování možné 400m pod vyhlídkou na průsmyku Cherfé, sejít do nejbližší pravotočivé zatáčky, kde začíná stezka. Je třeba se držet stále vpravo v blízkosti hřebene. Po půl hodině mineme bývalé obydlí zasazené do jeskyně. Jeskyně je na straně spadající do soutěsky a ze stezky není přímo vidět. Na plošině u jeskyně je stín celý den, ve kterém se dá krásně relaxovat. Je jen třeba prudce sestoupit asi 5 schodů vytesaných do skály.

Dále cesta pokračuje sestupem do štěrbiny, prochází brankou a opět se vrací vzhůru. Na konce hřebene je možno vystoupit na 1034m vysoký vrchol s výhledem. Dále cesta pokračuje nakloněnou planinou Lomo de Tablada k opuštěným stavením Finca de Guergues. V hloubce je vidět megaletovisko Los Gigantes, které kontrastuje s absolutně opuštěnou krajinou kolem nás.

Celkový čas 2+2 hodiny.

Las Cañadas

Národní park chrání celou calderu (13 571ha) okolo Pico de Teide. Caldera dosahuje vskutku obřích rozměrů s průměrem přes 20km.

Přes calderu jezdí 2 autobusové turistické linky (342-z Playa de las Américas a 348-z Puerto de Santa Cruz). Při dobrém naplánování je lze dobře využít při přechodech. Autobus 342 projíždí přes Boca Tauce cca v 10:30 a po 10 minutové přestávce u Parador Nacional končí v cca 11:30 na El Portillo. Zpět se vrací v 15:15 z El Portillo, popř. 16:00 z Parador Nacional

Cena v r.2005 Parador-El Portillo 1,60€, Boca Tauce (=Vilaflor) – El Portillo (3,40€).

U všech nástupů je možné parkování.

Přechod El Portillo k Parador Nacional

Trasa vede převážně po vozových cestách, kudy jezdí občas 4WD ale z horního okraje caldery se otevírají dolů krásné výhledy.

Pozor parkoviště u Parador Nacional, kde se otáčí autobus se navečer zavírá závorou (cedule). Auto je lepší nechat na protilehlém parkovišti u Roques de García. K přesunu do na El Portillo se dá využít autobus nebo druhé auto.

Začátek cesty je přes silnici proti informačnímu středisku (Centro de Visitantes) na El Portillo (2000m). Za závorou po široké silnici (značeno jako okruh) asi 5min k rozcestí, kde se jde vlevo. Touto cestou se obchází zleva Montaña de Las Arenas Negras (2343m) a po průchodu sedlem před Montaña Cerrillar (2361m) se napojí na cestu, po které by si šlo túru zkrátit, pokud by se pokračovalo na rozcestí rovně (v protisměru značení). Za sedlem cesta vyústí na rozlehlou planinu (okruh se vrací vpravo, my vlevo), v levé části planiny je záhadná oplocená oblast (vojenské cvičiště). Cestu si je možno nablížit, pokud se budeme držet šikmo napravo a mezi keři neboť takto musíme protnout širokou cestu, po které se pokračuje vpravo (k jihu). Touto cestou nyní půjdeme cca 2 hodiny. Cestou se otevírají pohledy do caldery a na Pico de Teide. Posléze cesta začne obcházet okrajové hory zleva, začne stoupat a udělá několik zákrutů aby se nakonec zhoršila na autem neprůjezdnou cestu. Zde je třeba dávat pozor a nepřejít odbočku na pěšinu vedoucí prudce vzhůru na Montaña Pasajirón (2529m). Je značeno kamennými mužíky a červenými puntíky ale proti mapě Kompass nebo průvodci Freytag&Berndt je trošku dříve. Z vrcholu je možno v dáli vidět cíl cesty ale ten je ještě daleko. Sestup do sedla Degollada de Guajara, kde se lze rozhodnout, zda budeme pokračovat přes horu Guajara (2715m) nebo po vozové cestě na dně caldery. Cesta se kroutí a je dobré sledovat možné zkratky – nedá se přejít na jinou cestu, ta je jen jedna. V závěru procházíme kolem navečer krásně zbarveného skalního města Piedras Amarillas. Od závory vede vpravo zkratka k Parador Nacional.

Čas i se zastávkami na svačinu a focení: 8,5hod, což zhruba odpovídá v průvodci udávanému času 6hod chůze.

Přechod El Portillo, Pico de Teide, Pico Viejo, Boca Tauce

Královský přechod přes nejvyšší horu ostrova.

Od informačního střediska (Centro de Visitantes) na El Portillo se dáme po značené cestě nejprve přes botanickou zahradu a posléze zvolna vzhůru otevřenou krajinou. Kolem jsou krásné motivy kručinkových keřů na světlé pemze se sopkou v pozadí. Za 2 hodiny se dorazí na vozovou cestu vedoucí od parkoviště u silnice. Po této cestě vede klasická výstupová cesta. U cesty bude možné posléze vidět obří černá „vajíčka“ Huevos del Teide.Za 45min dojdeme ke stezce šplhající na Teide. Odtud je dobré si udělat 10min odbočku na Montaña Blanca. Tato sopka, ač je vysoká 2750m, vypadá proti o kilometr vyšší sestře jako naprosto bezvýznamný kopeček. Z ní můžeme vidět i cíl naší cesty – chatu Refugio de Altavista (3260m). K ní je ale třeba stezkou vystoupat 1,5hod.

Na chatě teče voda a je možno si ohřát na plynovém vařiči vlastní potraviny nebo čaj. Ubytování stojí 12€, členové horských klubů 3€ (např.ÖEAV). Hned vedle hlavní chaty je celoročně otevřený bivak, kde je možno pravděpodobně přespat zdarma.

Ráno je třeba si přivstat a vyrazit minimálně 1,5hod před východem slunce, za svitu čelovek vystoupat chodníkem ke konečné stanice lanovky (3555m). Hlavně neztratit cestu jako se to stalo nám – průstup obrovskými lávovými poli se pak zdá nekonečný.

Od lanovky na vrchol je chodník oficiálně uzavřen (povolení lze získat pro omezený počet zájemců v Santa Cruz) ale strážci přijíždějí až první lanovkou zpravidla v 9hodin. K vrcholu zbývá jen 20mín. Při dobré viditelnosti jsou vidět okolní ostrovy La Palma, El Hierro, La Gomera i Gran Canaria a hlavně stín samotné Teide vrhaný na moře.¨

Od lanovky pokračujeme dlážděným chodníkem k Mirador de Pico Viejo a dále lávovými poli stezkou značenou mužíky. Po 1,5hod sestupu kameny končí a pokračujeme pohodlně světlými pemzovými svahy do sedla. Odtud je třeba znovu vystoupat na jižní vrcholové plató Pico Viejo (3107m), které je překvapivě rozlehlé. Z něho se otevírají až strašidelné pohledy do kráteru. Na druhé straně jsou vidět „nozdry“ Narices del Teide (2598m), ze kterých vedou obří pole černé lávy až k silnici. K nim je třeba sestoupit a dát se vlevo abychom se dostali na vozovou cestu vedoucí k Boca Tauce. Po této cestě půjdeme závěrečných snad 90min. Jsou zde pouze jedna nebo dvě zkratky zákrutů cesty.

Okruh pohořím Anaga k majáku Faro de Anaga

Velice pěkná celodenní túra převážně opuštěnou krajinou v nejsevernější části ostrova.

Výchozím bodem je vesnice Chamorga(500m) na konci slepé silnice vedoucí po hřebeni pohoří Anaga. Do vsi se dá dostat i mikrobusem č.247 ze Santa Cruz, který se jezdí 3x denně (viz. jízdní řády TITSA).

Zaparkovat se dá bez problémů na kraji vesnice u autobusové zastávky. U kostela teče z kohoutku chlorovaná voda. Stezka začíná nedaleko naproti kostelu (cedule Cabezo del Tejo) a stoupá údolím nejprve podél políček a poté krásným vavřínovým lesem na sedlo na hřebeni. Zde je křižovatka pěšin, vlevo se za 15min vystoupí na krásnou vyhlídku Cabezo del Tejo(750m), vpravo vede hřebenovka, kterou se dá také dojít za 1,5hod k Faro de Anaga. My ale jdeme přímo a sestoupíme nejprve lesem a poté mezi políčky do vesnice El Draguillo.

V ní se dáme vpravo a vysoko nad mořem a s výhledy na ostrůvek Roque de Dentro za 45min dojdeme do jinak než pěšky nepřístupné Las Palmas. Správná cesta vsí vede stále co nejblíže moři. Stále pokračujeme vysoko nad mořem kolem opuštěného obydlí zasazeného do skály a kolem jeskyně, kde se dá přespat nebo skrýt před deštěm. Od ní je to 10min k pramenu Fuente Jungquillo. Vodu lze nabrat z rezervoáru po odklopení železného poklopu. Nyní jdeme nad ocelovými trubkami, které svádějí vodu do rybářské vesničky Roque Barmejo, až k majáku (faro). O něj sestoupíme do vsi klikatou dlážděnou stezkou za 20min. Ve vsi je dostatek pitné vody a pěkná černá pláž. Kolem se potuluje velké množství hladových koček vděčných za nějaké žrádlo (Whiskas s sebou).

Vracíme se pěšinou (ukazatel Chamorga) nejprve podél vodovodu a posléze soutěskou abychom se za 75min dostali do výchozího bodu.

Orotava, La Caldera

La Caldera (1200m) je centrem rekreační oblasti, která se nachází v lesích nad hustě obydlenou aglomerací Puerto de la Cruz. V caldeře je vybudován pěkný piknikový areál se stolky, hřištěm, místy na grilování a pitnou vodou. Jezdí sem také autobus (č.345). V okolních borových lesích je množství nenáročných stezek, které lze různě kombinovat.

Pěkná vycházka vede z odpočívadlu Choza Chimoche vhodná jako relaxace po náročnějších dnech na Teide . Lesní cesta začíná za oplocenou calderou (druhá lesní cesta při obcházení zprava) a pokračuje asi 30min ke kamennému rozcestníku ICONA (Pasada de las Bestias), kde se dáme vpravo. Za nedlouho mineme haldu se zrezlými kolejemi vedoucí do zamřížované štoly, ze které vede vodovodní potrubí. Za dalších 20min dorazíme k přístřešku Choza Chimoche (1425m). O něj pokračujeme vlevo mírně nahoru a po překonání strže cesta traverzuje svahy už na hranici lesa. Za 10minut, kdy cesta začne klesat, vede vlevo odbočka po cestě připomínající tobogán. Po ní sestoupíme k rozcestí ICONA (Lomo de los Brezos). Po vrstevnici vpravo je 100m vyhlídka. Pokračujeme dolů, projdeme kolem Tres Cruzes na vrstevnicovou širokou cestu (pitná voda), která vlevo vede k výchozímu bodu.