Beijing (北京)

Jak se tam dostat

Do Pekingu létají z Evropy například British Airways přes Londýn, SAS přes Kodaň, Lufthansa/AirChina přes Frankfurt, Aeroflot přes Moskvu, Tarom přes Bukurešť a další.

Z letiště jezdí do města komfortní klimatizované autobusy (16Y). Ve městě staví na několika místech a končí u Beijing International Hotel nedaleko hlavního nádraží. Dražší variantou je použití taxi (nutno zaplatit i dálniční poplatky) Před odletem z Peking Intl. Je nutno zaplatit v hotovosti letištní poplatek 90Y.

Výměna peněz

Peníze je možno jednoduše vyměnit na letišti, kde je také několik bankomatů. Ve Pekingu pak pouze v pobočkách Bank of China. Při pokusu o výměnu v jiných bankách nás posílali vždy do BoC.

Doprava

Páteř dopravy tvoří 3 linky metra, kterou doplňují autobusy. V metru se kupují jízdenky u okénka a odtrhává je kontrolorka u vstupu. V autobusech chodí popř. prodírá se průvodčí, která vybírá peníze.

Ubytování

Populární hostel v horním patře Beijing Intl. Hotel má výhodu, že ze sousedství odjíždějí autobusy na letiště. Jeho obsluha je ovšem naprosto neochotná a dělá různé problémy. Oddělené pokoje mužy/ženy.

Příjemné ubytování asi 15min chůze od Tiananmen je Far East Hotel (No.90 Tie Shu Jie Xuan Wu District, Beijing 100050). Hotel má dvě části – luxusnější a levný hostel. V hotelu si lze uschovat věci. V prvním patře je cestovka, která může pomoci s rezervací lístků. Metro Hepingmen nebo Qianmen.

Jingshan park

Vrcholek za Zakázaným městem, z jehož vrcholku je pěkný pohled. Vstup 2Y

Letní palác, (Summer palace)

Na prohlídku si chce vyhradit alespoň půl dne času. Palác je ve skutečnosti soubor různých staveb roztroušených na ohromné ploše, kde se nachází kopec i jezera. Jedná se o největší zahradní komplex v Číně, byl postaven 1750 jako odpočinkové místo pro vládce.

Otevřeno 6:30-18, v zimě 7-17, vstup 30Y. Uvnitř se ještě platí další vstupné do několika objektů (5-10Y).

Náměstí nebeského klidu (Tiananmen)

Ve středu je Maovo mauzoleum, na jehož prohlídku se čeká fronta vinoucí se kolem celého náměstí. Čekají zde hlavně školní výpravy ze všech částí země.

Tiantan (Temple of Heaven)

Ve velkém parku je zde několik monumentálních staveb. Vstup 35Y

Yong He Gong (Lama Temple)

Lamaistický klášter s obří 18m sochou Budhy ze santálového dřeva, která je zapsaná v Guinessově knize rekordů. Klášter se vyznačuje vůni/zápachem z hořících vonných tyčinek, které jsou zde páleny v neskutečném počtu.

Vstup 25Y

Zakázané město (Forbidden City)

Nachází se na severní straně náměstí, průčelí vévodí obří Maova podobizna. Založeno bylo 1406 jako sídlo císaře, kterých se zde za 500 let vystřídalo 24. Pro veřejnost bylo otevřeno až 1949. Na návštěvu je si třeba vyhradit alespoň 2 hodiny. Poněkud úsměvné působí nutnost si pro vstup do jedné části – „Klenotnice“ - zakoupit papírové přezůvky, které vydrží akorát tak pro průchod kolem kontroly.

Vstup 60Y