Khövsgöl Nuur NP (Хөвсгөл Нуур)

Národní park byl založen 1992 a zaujímá rozlohu o 831000 hektarů z toho je 251000ha tvořených borovicovými lesy. Na loukách se pasou polodivocí koně i jakové. Součástí parku je druhé největší mongolské jezero Khövsgöl, alpínského původu a zaujímá plochu 2760m², je 136 km dlouhé, 30km široké a 262m hluboké. Je významnou světovou zásobárnou pitné vody. Jezero je zejména na západě obklopeno pásem třítisícových hor. Do jezera vtéká 96 řek a vytéká z něj pouze jedna Egii Gol, které se vlévá do Selenge a ta pak do bajkalského jezera, se kterým má podobnou geologickou historii. Jezero v zimě zamrzá, do takové hloubky, že sloužila jako dopravní tepna pro dopravu pohonných hmot silničními cisternami. Desítky cisteren ovšem skončily na dně, což ekologii moc nepřidalo.

Jezero je bohaté na ryby (jeseter), v okolí žijí divoké ovce argali, kozorohové, medvědi a další zvěř včetně 200 druhů ptáků (čáp černý, husy, aj.).

Při vstupu do NP se platí vstupné na osobu a den a je platné od 15-15hod?.

Na břehu mnoho míst kde lze postavit stan. Za návštěvu stojí některých z jurtových kempů určených pro západní turisty. Ceny zde jsou naprosto mimo zdejší realitu.

Plno místních obchází na večer jezero a nabízí pronájem koní. Dále je zde možno pronajmout kajaky.

Z Mörön 4h po špatné cestě a pak dále z Khatgal korytem řeky a přes hřeben je cesta ještě horší.

Při vstupu do parku se platí vstupné.