Khustai NP (Хустаин Нуруу)

Národní park o rozloze 50 tis. hektarů se nachází asi 100km na východ od Ulánbátar a je lehce dostupný převážně po asfaltové silnici. Park byl založen 1993 pro navrácení koně převalského (takhi) zpět do přírody. Kůň byl zcela vyhuben v 60.letech 20.století. Zachoval se pouze v několika zoologických zahradách a byl poprvé rozmnožen v zajetí v pražské ZOO. Mezinárodní program pro uvedení koně zpět do přírody počítá s postupnou asimilací koně v Nizozemí a Maďarsku před jeho vysazením přímo v Mongolsku. V Mongolsku je vysazován na dvou místech, v tomto NP a v Takhiin Tal v Gobi.

Do parku bylo přivezeno zatím 84 koní a současný stav je 140 kusů, kteří zde žijí ve 14 stádech klisen a jednoho stáda hřebců. Vysazený kůň není zcela geneticky stejný jako vyhubený druh.

Jelikož je vedení parku mezinárodní, jsou i ceny západní, platí se vstupné 5USD na osobu. Přístupná je pouze malá část parku, v autech a s průvodcem. Šance vidět koně je pouze brzo ráno nebo navečer, kdy chodí k vodě. U brány do parku je pěkné informační středisko a chatky.