Rakouské centrální Alpy

Dvojdenní okruh v Schladminger Tauern s výstupem na Hochgolling

Nádherný okruh s vydatným převýšením a dalekými rozhledy z nejvyšší hory celého pohoří. Na rozdíl od blízkého vápencového pohoří Dachstein, je pohoří tvořeno krystalickými horninami, s dostatkem vody, dravými potoky, vodopády, vysokohorskými jezery.

Příjezd

Do Schladming ležícím na silnici Liezen-Radstadt, odbočit na Rohrmoos, Untertal a na parkoviště Reisachfälle(zdarma) na konci slepé silnice.

1.den

Od parkoviště (1079m) k jihu po vozové cestě až dolní stanici nákladní lanovky (Unt.Stegeralm) a pak stezkou k už z dálky viditelné chatě Gollinghütte (1641m, cca 90min), která se vypíná na skalním prahu. Zde je vhodné si nechat zbytečné věci pro nocleh a rezervovat si místa na noclehárně (v zářijovou sobotu zde bylo pěkně narváno). Ačkoliv to není přímo chata Alpenverrein, platí zde slevy na průkazku. V jídelně si přečtěte rekordy výstupu na Hochgolling abyste se měli s čím srovnávat, rekord je kolem 53minut!

Od chaty podél potoka na pastviny Ob.Steinwenderalm (1705m) pod severní stěnu, kde jsou krásná místa na stanování. Zde začíná stoupání (stezka, poté kamenná pole) na sedlo Gollingscharte (2326m, 2hod), ze kterého se začnou otevírat pohledy na ledové Vysoké Taury.

Za sedla pak skalnatou stezkou západní stěnou poměrně ostře vzhůru až k rozcestí (2500m). Vlevo se pokračuje k vrcholu přes hřeben Nordgrat, vpravo po normálce Normalweg. Cesta přes Nordgrat je mnohem zajímavější a nabízí lehké lezení přímo na hřebeni po pevné skále. Je méně frekventovaná než normálka, která naopak šplhá vzhůru přes žlaby poměrně nepříjemnou stezkou s volnými kameny. Doporučuji výstup po Nordgrat a sestup normálkou. Na vrcholu Hochgolling (2862m, 2,5hod) je závětří, kříž a nádherné kruhové rozhledy, Totes Gebirge, Dachstein, Gossaukamm, Tennengebirge, Ankogel, Montasio, Jalovec, Mangart, Triglav, atd.

Sestup k chatě stejnou cestou (2x1,5hod pomalé chůze). Celkový hrubý čas z parkoviště až zpět na chatu cca 11hod.

2.den

Přímo od chaty přes potok směr Greifenberg, Preinstallerhütte. Ráno půjde touto cestou pravděpodobně většina spolunocležníků, takže je možno si zazávodit. Nejprve je třeba nastoupat výšku k jezeru na Greiffenbergstelle (2450m, 2hod) a odtud pak ještě 30min na vrchol Greifenberg(2618m). Opět krásné kruhové rozhledy ale nyní také pohledy na sever na Klefferkessel s množstvím jezer a jezírek.

Sestup pokračuje na V a SV do kotle Klefferkessel (35min). Zde je možno buď zvolit cestu přes Breite Scharte a Waldhorntörl (2283m) s možností výstupu na Waldhorn (2702m) nebo kolem jezer na Klefferscharte (30min) a odtud prudce dolů k potoku (1850m, 45min), kde se obě cesty opět setkávají. Za dalších 30min se dojde k velké Preintalerhütte (1657m). Patří stejné společnosti Alpine gesellschaft Preintaler (http://www.preintaler.at/) jako Gollinghütte.

Sestup pokračuje pod nákladní lanovkou na Kotalm (1420m) a poté dlouhým údolím až k jezeru Reisachsee (1338m, přes 1hod). Odtud je možno sestoupit atraktivní cestou (zdarma) s vysutými lanovými mosty a železnými žebříky soutěskou podél vodopádů Reisachfälle. Atraktivní cesta byla dokončena v roce 2005. V klidu až na parkoviště za 1hod. Celkový hrubý čas 10-11hod.

Vybavení

  • teleskopické hůlky
  • pohory
  • měl jsem helmu ale nutná není
  • (nejen) na chatách je pitná voda

Obertauern - Hundskogel

Několika hodinová procházka na vyhlídkovou horu nad [[Obertauern]]. Hodí se pokud se přes [[Obertauern]] objíždí severní dálniční tunel na tauernské dálnici `Salzburg-Villach` pro vyplnění času a odreagování od cesty. Příjezd ------- Ve středu `Obertauern` (1750m) odbočka mezi hotely. Za hotely několik parkovišť. Trasa ----- Po asfaltce kolem jezera `Hundsfeldsee` a lanovek na `Seekaralm` (1800m). Po svahu na hřeben do `Seekarscharte` (2022m). Po hřebenu kolem horní stanice lanovky na **Hundskogel** (2239m) s vrcholovým křížem a knížkou. Sestup pokračováním do štěrbiny a dolů po svahu. Dále po sjezdovce a svahy směrem k parkovišti. Čas 2,5-3 hodiny.

Passo Stalle/Staller Sattel (2052m)

Tyrolské sedlo na hranicích Itálie a Rakouska.

Na italské straně je provoz řízen semaforem mezi sedlem a městem Anterselva (biatlonové středisko). Do Itálie se jezdí 6-22:15 vždy čtvrthodinu po celé (0-15), z Itálie pak čtvrthodinou po půl (30-45). Přes noc zákaz průjezdu.