Francie

FileVersionVelikostLast modif
french_departments_and_regions.zip50.18 KB
Administrativní rozdělení Francie (departamenty a regiony) s tabulkou pro hru "najdi poznávací značky všech departamentů".


Azurové pobřeží

Toulon

Válečný přístav, arsenál. Z kopce `Mont Duron`, kam se dá dojet autem, jsou vidět kotvící lodě včetně letadlových lodí `Clemanceu` a `Foch`. K nim se nám nepodařilo dostat blíž, protože silnice obchází uzavřené území arsenálu daleko od kotvišť.

Ile de France

Compiègne

Několik kilometrů po hlavní silnici ve směru na [[Soissons]] se nachází odbočka k místu `Clairière de l'armistice`, kde 11.11.1918 byla podepsána kapitulace německých vojsk a skončila tak 1.světová válka. Na stejném místě pak byla podepsána kapitulace Francie v červnu 1940, aby ji Hitler dostatečně pokořil. Vyjednavači přijeli na místo ve vlacích a autentický vagón (francouzský) se nachází v přilehlé budově (vstup 3EUR, 9-12, 13-18, mimo úterý). Koleje jsou zde ponechány a označena místa, kde stály vagóny, na to vše shlíží maršál Foch.

Reims (Remeš)

Metropole kraje [[Champagne]] Město bylo zpustošeno v r.1914 Němci. 7.5.1945 zde byla podepsána kapitulace německých vojsk v `Rue FD. Roosvelt 10`. Dominantou je trojlodní gotická katedrála `Notre-Dame` ze 13.stol. se třemi portály a dvěma věžemi. Vedle je arcibiskupský palác z r.1138. V katedrále se nechali korunovat všichni francouzští králové. Nejstarší stavba je 123m dlouhá bazilika `St.-Rémy` z 11-12.stol.

Versailles

Barokní zámek vzdálený 24km od [[Paříž:Paříže]] vystavěný na konci 17.stol. Ludvíka XIII. a XIV. Na stavbě pracovalo až 36000 dělníků a 6000 koní. Jako královské sídlo sloužil až do r.1789 kdy se královská rodina Ludvíka XVI. odstěhovala do Paříže. Parkování na velkém parkovišti před zámkem, ovšem v poledne už je plné, 2EUR za hodinu (po 1/4 hodinách) nebo v okolních ulicích 1,5EUR/hod. Za zámkem obrovské zahrady (100ha) s vodními kanály, kde se pořádaly vodní hry. V zahradách zámky `Malý a Velký Trianon`, ve kterém je muzeum kočárů. 2.nejnavštěvovanější místo ve Francii, vynikají zejména Japonci. Vstupné ------- - celodenní pas na všechno (pravděpodobně mimo Trianonu) - 20EUR - pouze královské komnaty - 11,5EUR - zrcadlový sál - 7,5EUR - zahrady - 3EUR - Velký Trianon - 5EUR - Malý Trianon - 5EUR Před vstupem do zámku nutno projít RTG. Postupně se vytvoří obrovská fronta.

Jura a Vogézy

Cirque de Consolation

Vyvěračka v pohoří [[Jura]], vycházka ke `Grande Cascade` vyvěrající z jeskyně (v létě pouze slabý pramen). Parkování u statku s kostelem, kde je i malé muzeum a mlýn. Autem se dá vyjet na vyhlídku `Roche` na horním okraji cirku.

Haut Koenigsbourg

Velký hrad nad údolím Rýna u [[Colmar]] (vstup 7EUR). Výhled do rýnské nížiny a na [[Schwarzwald]]. Ráno je ovšem v protisvětle.

Lungedoc

Camargue

Krajina v oblasti ústí [[Rhône]] do moře. Delta je 50km široká a 20-30km dlouhá. Lagunová jezera, těžba soli, pěstování rýže, biosferická rezervace UNESCO, místo zastávky migrujících ptáků ZOO 4km před [[Saint-Maries-de-la-Mer]] s mnoho druhy ptáků. Pozor na vykrádání zaparkovaných aut

Carcassonne

Vnitřní město `Cité` se rozkládá na pahorku opevněném dvojitým prstencem hradeb s 52 věžemi a 2 branami. Uvnitř ještě samostatně opevněný hrad `Chateaux Comtal` z 12.stol. Městem probíhá `Canal du Midi`, který spojuje Atlantik se Středozemním mořem z r.1680. Parkování je možné za řekou zdarma.

Cévennes

Krasové plošiny [[Causses]], kolonie supů Gorges du Tarn -------------- Krásný kaňon v pohoří [[Causses]] mezi [[Florac]] a [[La Rozier]]. Mont Aigoual (1565m) -------------------- meteorologická stanice (lze dojet autem, vstup zdarma, kruhové rozhledy), Montpellier-le-Vieux -------------------- skalní město (vstupné) Aven Armand ----------- Propast Brimabiau --------- Vyvěračka

Pobřeží Biskajského zálivu

Dune de Pylat

Pravděpodobně nejvyšší evropská duna (110m). V celé oblasti `Les Landes/Cote d'Argent` duny a borové lesy a řídké osídlení. Oficiální parkoviště u duny předražené (3,05EUR) ale dá se zaparkovat zdarma u kempu nacházejícího se 2km jižně. Kemp se k duně obchází zprava. Z vrcholu je krásný rozhled na celou zátoku a na borové lesy. V moři se dá koupat.

La Rochelle

Historický přístav na pobřeží Atlantiku. Ve Starém přístavu věže `Tour St.Nicolas` (35m vysoká, vstup 3,60EUR), `Porte de la Grosse Horloge`, `Tour de la Chaine` (vstup 3,60EUR), `Tour de la Lanterne` (starý maják, 3,60EUR), radnice. V okolí se nacházejí staré pevnosti, z nichž je nejznámější `Fort Boyard`. O město se bojovalo za kardinála Richelieu (hugenoti, 3 mušketýři). **Mořské akvárium** - Vstup 11EUR, http://www.aquarium-larochelle.com Lodní výlety na **Fort Boyard** - 2hod, 12,50EUR

Poitieres

Kostel `Notre-Dame-la-Grande` z 11.stol. s nejbohatší sochařskou výzdobou fasády ve Francii. Supermoderní centrum `Futuroscope` ve směru na [[Tours]], nedaleko zastávka rychlovlaku TGV.

Provence

Malebná krajina s lány fialové levandule.

Colorado du Rustrel (Colorado Provencal)

Colorado du Rustrel (Colorado Provencal) =================== Několikahodinový okruh kolem různých přírodních útvarů v odstínech okru a červeně. Příjezd ------- Z [[Apt]] nebo od [[St.Etienne]] silnicí 22 k městečku [[Rustrel]]. Proti odbočce do města z hlavní silnice (východní vjezd) je restaurace a velké parkoviště pod stromy (2,5EUR). Možno koupit mapku za 2,5EUR , která je ale silně předražená. Zde nechat auto a pokračovat pěšky (pro kolo nevhodné). Trasa ----- Jsou zde vyznačeny 4 okruhy - zleva doprava zelený, žlutý, modrý a červený. Za cca 2,5 hod lze projít všechny. Pěšky po asfaltce asi 300m k brodu přes potok a dále širokou cestou do kopce po **zeleném** značení (neodbočit vpravo po žluté). Za cca 10min vyhlídka do pískovcového cirku. Dále po cestě a nepřejít odbočku doprava na pěšinu. Po ní se obejde cirk a lesíkem se za cca 15min dojde na **žlutou** značku. Zde se dáme po ní doleva. Prochází se kolem pískovcových útvarů (`Tunel de Provencal`, aj.). Po opuštění útvarů se dáme za mostem přes potok doleva po **červené** (směr `Sahara`). Za cca 10min se dojde k rozbořené budově kde začíná a končí **modrý** okruh (`Les cheminées de fée`) s pískovcovým cirkem a věžemi,.. Po jeho absolvování pokračovat po **červené značce**. Zatímco dosud byla krajina žlutá a okrová, nyní začíná být červená. Na prostranství vede doleva slepá cesta k vodopádu (`Les Cascades`). Pokračováním přes Saharu se po červené vrátíme k parkovišti. Linky: [weblink:2000]

Fontaine-de-Vaucluse

Mohutná krasová vyvěračka 22km v. od [[Avignon]]. V létě a na podzim ale málo vody, takže nemá význam v tuto dobu sem jezdit. Parkování ve městě a podél řeky 10min ke skalnímu amfiteátru.

Mont Ventoux

Osamělá 1909m vysoká "větrná hora" s kruhovým rozhledem 45km SV od [[Avignon]]. Na vrcholu komunikační a meteorologická stanice. Vrchol je holý. Stoupání na `Mont Ventoux` je jedna z nejklasičtějších vrchařských prémií Na TdF. Lze zde absolvovat nepřeberné množství variant na silničním i horském kole. Popíšeme kratší variantu pro MTB nebo trekové kolo. Příjezd ve směru `Carpentras`, `Bedoin`. V libovolném místě necháme zaparkované auto, nejvýše u místa `Rolland`. Pokračujeme po hlavní silnici kolem lyžařského střediska `Melettes`. Zde končí les a dále už silnice vede holou krajinou. Nejprudší stoupání je ve spodní části kopce a pak úplně na závěr. Na vrcholu se nachází velká telekomunikační věž. Cca 1km před vrcholem se napravo nachází nad silnicí pomník Tommy Simpsona, který zde zahynul 13.7.1967 při 13.etapě TdF na totální vyčerpání organismu po užití dopingu. Po překonání **vrcholu** se sjede asi 3km až k prudké pravotočivé zatáčce, kde se ale pokračuje přímo po horší asfaltce. Bude zde pravděpodobně závora. Na rozdíl od hlavní silnice se zde pojede liduprázdnou krajinou cca 11km až k hlavní silnici u domů `Rolland`.

Pont du Gard

Antický akvadukt přes řeku `Gard` mezi [[Nimes]] a [[Avignon]] z 1.stol.př.n.l. k zásobování římského města Nemausus(Nimes) vodou z Uzès, vzdáleném 50km Most vysoký 49m vysoký, 275m dlouhý Parkoviště na levém a pravém břehu za 5EUR, vstup na most zdarma, v řece pod ním se dá koupat v hluboké vodě.

Severovýchodní Francie

Verdun

Strategické město na řece `Meuse`, o které se v r.1916 vedly kruté boje. Dříve se o něj bojovalo už v letech 1792 a 1870. Bylo opevněno dvojitým prstencem pevností v okruhu 40km. Bitva začala 21.2.1916 dělostřeleckou přípravou z 1225 děl. 25.2.1916 padla odzbrojená pevnost `Doaumont`. V březnu němci začaly ofenzívu na levém břehu Meuse. Bojovalo se zejména o kóty `Mort-Homme` a `304` ale fronta se nepohnula. Bitva o Verdun trvala až do prosince 1916 a skončila bez vítěze. Obě strany ztratily statisíce mužů. V roce 1918 2 miliónová americká expediční armáda zaútočila v prostoru St.Mihiel a zatlačila Němce zpět k Sedanu. Link: http://www.verdun-tourisme.com FR,EN,DE Citadelle ve Verdun =================== V letech 1890-3 bylo vykopáno 7km podzemních galerií, které byly za 1.sv.války ještě vylepšeny, takže sloužily jako ubytovna, pekárna, telefonní centrála, nemocnice, skladiště, kostel takže zde mohlo žít chráněno před dělostřeleckou palbou až 10000 mužů. Vstup 6EUR Douaumont ======== Hlavní a největší pevnost na pravém břehu Meuse se rozkládá na 3ha a je v ní 3km chodeb a galerií. Se stavbou se začalo v roce 1885. Z pevnosti byla otočná věž pro děla 155mm, 2 kulometné věže a 4 pozorovací zvony. V době vypuknutí války posádku tvořilo 6 důstojníků a 417 mužů. Byla odzbrojena po 5.srpnu 1915 a část posádky přesunuta do polních postavení. Takto oslabená pevnost padla 25.2.1916 bez odporu do německých rukou, kterým sloužila jako ubytovací a skladovací základna. Bylo zde ubytováno až 3000 osob. 8.5.1916 došlo k výbuchu ve skladišti střeliva a zahynulo několik stovek mužů (800-900). 679 z nich bylo zazděno v pevnosti, protože je nebylo možno pohřbít venku. Byla zpět dobyta marockým koloniálním plukem 24.10.1916. Vstup 3EUR, informační leták i v češtině, podzemní sály, německý hřbitov v pevnosti, výsuvná otočná dělová věž `Golopin` 155mmm, výstavka dělových nábojů různých raží (doporučuji potěžkat). Fort Vaux ========= Po 4 měsíce po pádu `Douaumont` se bojovalo o 3km země až 1.6.1916 se Němci dostali přímo k pevnosti. 6 dní a 7 nocí se bojovalo o uvnitř pevnosti až 7.6.1916 pevnost padla. Byla znovu dobita 2.11.1916. Vstup 3EUR Tranchée des Baionnettes ======================== 12.června 1916 zde byla za živa pohřbena dělostřeleckou palbou část 137.regimentu pěšáků tak, že vykukovaly pouze špičky jejich bajonetů. V r.1920 byl zákop zastřešen aby se ochránil před povětrnostními podmínkami. Ouvrage de Froid de Terre ========================== Další pevnost, která má ovšem volně otevřené některé objekty (kulometnou věž, vysouvací dělovou věž a ubikace). Do věží se dá na vlastní nebezpečí vylézt až nahoru, kde jsou průzory ven (baterka nutná speciálně do dělové věže), pozor na zrezlé součásti. Nedaleko `Abri de Quatre Cheminées` (velký úkryt s větracími věžemi). Zničené vesnice =============== V bojové zóně bylo totálně zničeno 9 vesnic (Beaumont, Bezonvaux, Cumieres, Douaumont, Fleury, Haumont, Louvemont, Ornes, Vaux). Vedly se o ně tvrdé boje, např. Fleury bylo ztraceno a znovudobito v 1916 za 4 měsíce 16x. Ossuaire de Douaumont ===================== Největší francouzský památník, 46m vysoká Věž mrtvých s vyhlídkou (vstupné), hřbitov s 15000 hroby. Vystavěno v letech 1920-32. http://www.verdun-douaumont.com/ Verdun Memorial =============== Muzeum vystavěné 1967 obsahuje kolekci zbraní, uniforem, přileb. Postavena na místě vesnice Fleury-devant-Douaumont. Vstup 5EUR Mort-Homme, Kóta 304 ==================== Kóty, které se bojovalo na levém břehu Meuse v r.1916, památníky Butte de Montfaucon =================== Americký památník - sloup vysoký 70m, na který je možno vystoupit, panoramatický rozhled. Pod ním zbytky zničené vesnice s kostelem. Romagne-sous-Montfaucon ======================= Největší americký hřbitov v Evropě s památníkem, 12ha, 14000 hrobů Varennes-en-Argonne =================== americký památník Butte de Vauquois ================= Hřeben, o který se vedla minová válka v letech 1914-15. Obrovské krátery po minách, linie francouzských a německých zákopů, podzemní objekty, památník Podzemní úkryty otevřeny 1.neděli v měsíci (9,30-12) a 1.a 8.května (10-18). La Voie Sacrée ============= Tzv. svatá cesta, po které (spolu s přetíženou železnicí) bylo nutno dopravovat materiál do verdunského výběžku. Dopravu zajišťovala flotila nákladních aut, která přepravila 50000t materiálu za týden a 90000 mužů. Každých 14 vteřin projíždělo dnem i nocí auto. Pokud mělo poruchu bylo svrženo do příkopu aby uvolnilo cestu dalším. Památník stojí poblíž silnice N-35 u jejího napojení na N-3. Kaiser tunnel ============= Několik okruhů po německých postaveních. 350m dlouhý tunel, 455m galerií a německá podzemní pevnost Otevřeno 1.neděli měsíci (červen-září také víkendy a svátky) 14-18hod Vstup 3,50EUR Abri de Kronprinz ================= Kryt korunního prince.

Údolí Loire

Blois

Město na střední Loire přestavěné na renesanční Versailles v 16.stol. V zahradách byl zavražděn vévoda de Guise, odpůrce Jindřicha III. Z levého břehu řeky krásný pohled na město, které stojí na druhém břehu.

Chambord

Nejrozsáhlejší zámek na Loire. Má rozměry 156x117m a 440 místností. Vybudován na přání Františka I. na počátku 16.stol. Okolo obory nejdelší zeď ve Francii (32km). Vstup 7EUR, 12EUR na drezúru koní, parkoviště zdarma, přístup k zámku bez problémů

Chanonceaux

Postaven v letech 1513-1621 na řece `Cher`. Parkoviště zdarma ale k zámku se nedá dostat bez zaplacení vstupenky na prohlídku (8EUR)!

Chartres

Jedna z největších katedrál ve Francii. Stavba započala 1194 a byla dokončena 1260. Stojí na místě keltské podzemní svatyně a ve 4.stol. zde byl 1.křesťanský kostel (osada `Carnutum`).

Luchas

Krásné středověké opevněné městečko jižně od [[Tours]], pevnost `Donjon`, katedrála `St.Jean` Parkování na náměstí u radnice