Provence

Malebná krajina s lány fialové levandule.

Colorado du Rustrel (Colorado Provencal)

Colorado du Rustrel (Colorado Provencal) =================== Několikahodinový okruh kolem různých přírodních útvarů v odstínech okru a červeně. Příjezd ------- Z [[Apt]] nebo od [[St.Etienne]] silnicí 22 k městečku [[Rustrel]]. Proti odbočce do města z hlavní silnice (východní vjezd) je restaurace a velké parkoviště pod stromy (2,5EUR). Možno koupit mapku za 2,5EUR , která je ale silně předražená. Zde nechat auto a pokračovat pěšky (pro kolo nevhodné). Trasa ----- Jsou zde vyznačeny 4 okruhy - zleva doprava zelený, žlutý, modrý a červený. Za cca 2,5 hod lze projít všechny. Pěšky po asfaltce asi 300m k brodu přes potok a dále širokou cestou do kopce po **zeleném** značení (neodbočit vpravo po žluté). Za cca 10min vyhlídka do pískovcového cirku. Dále po cestě a nepřejít odbočku doprava na pěšinu. Po ní se obejde cirk a lesíkem se za cca 15min dojde na **žlutou** značku. Zde se dáme po ní doleva. Prochází se kolem pískovcových útvarů (`Tunel de Provencal`, aj.). Po opuštění útvarů se dáme za mostem přes potok doleva po **červené** (směr `Sahara`). Za cca 10min se dojde k rozbořené budově kde začíná a končí **modrý** okruh (`Les cheminées de fée`) s pískovcovým cirkem a věžemi,.. Po jeho absolvování pokračovat po **červené značce**. Zatímco dosud byla krajina žlutá a okrová, nyní začíná být červená. Na prostranství vede doleva slepá cesta k vodopádu (`Les Cascades`). Pokračováním přes Saharu se po červené vrátíme k parkovišti. Linky: [weblink:2000]

Fontaine-de-Vaucluse

Mohutná krasová vyvěračka 22km v. od [[Avignon]]. V létě a na podzim ale málo vody, takže nemá význam v tuto dobu sem jezdit. Parkování ve městě a podél řeky 10min ke skalnímu amfiteátru.

Mont Ventoux

Osamělá 1909m vysoká "větrná hora" s kruhovým rozhledem 45km SV od [[Avignon]]. Na vrcholu komunikační a meteorologická stanice. Vrchol je holý. Stoupání na `Mont Ventoux` je jedna z nejklasičtějších vrchařských prémií Na TdF. Lze zde absolvovat nepřeberné množství variant na silničním i horském kole. Popíšeme kratší variantu pro MTB nebo trekové kolo. Příjezd ve směru `Carpentras`, `Bedoin`. V libovolném místě necháme zaparkované auto, nejvýše u místa `Rolland`. Pokračujeme po hlavní silnici kolem lyžařského střediska `Melettes`. Zde končí les a dále už silnice vede holou krajinou. Nejprudší stoupání je ve spodní části kopce a pak úplně na závěr. Na vrcholu se nachází velká telekomunikační věž. Cca 1km před vrcholem se napravo nachází nad silnicí pomník Tommy Simpsona, který zde zahynul 13.7.1967 při 13.etapě TdF na totální vyčerpání organismu po užití dopingu. Po překonání **vrcholu** se sjede asi 3km až k prudké pravotočivé zatáčce, kde se ale pokračuje přímo po horší asfaltce. Bude zde pravděpodobně závora. Na rozdíl od hlavní silnice se zde pojede liduprázdnou krajinou cca 11km až k hlavní silnici u domů `Rolland`.

Pont du Gard

Antický akvadukt přes řeku `Gard` mezi [[Nimes]] a [[Avignon]] z 1.stol.př.n.l. k zásobování římského města Nemausus(Nimes) vodou z Uzès, vzdáleném 50km Most vysoký 49m vysoký, 275m dlouhý Parkoviště na levém a pravém břehu za 5EUR, vstup na most zdarma, v řece pod ním se dá koupat v hluboké vodě.