Oaxaca (stát)

Hornatý stát s bohatou zapotécko-mixtéckou historií, revolučním hnutím díky tomu, že stát patří k nejchudším mexickým státům. Střed tvoří hory Sierra Madre del Sul a de Oaxaca a náhorní plošiny, které spadají k pobřeží oceánu.

Do roku 1300 byl centrem Zapotéků, poté vliv převzali Mixtékové. Cortésovi dalo hodně úsilí než stát dobil ale pak stavy původního obyvatelstva začaly klesat. Zapotéckého původu byl prezident Benito Juárez, který v 60.letech 19.stol. vytlačil Francouze a rakouského císaře Maxmiliána. Dodnes zde žijí indiánské obyvatelstvo - Zapotékové, Mixtékové a další.

Oaxaca

Hlavní město stejnojmenného státu (250tis., 1550m), centrum konkurenta tequily - mezcalu. Španělé založili město r.1529 na místě aztéckého sídla Hyaxyacac a největšího rozkvětu dosáhlo na přelomu 18.-19.století.

Nejživější částí města jsou pěší zóny mezi Zócalo s katedrálou a Iglesia de Santo Domingo.

Autobusy 1.třídy přijíždějí na terminál kousek od centra, autobusy AU mají vlastní terminál 20min západně od centra směrem na Puebla. 2.třída má terminál JZ od centra blízko řeky. Kolem jezdí přes most autobus na Colonia Monte Albán, kterých se lze dostat blízko k Monte Albán.

Hodně hotelů ubytuje na další den až po 10hodině.

Pedro Martinez, půjčovna kol

Pěkná horská kola dokonce i velkých velikostí (Garry Fischer), velmi přátelské jednání, 100MXN na den, http://www.bicicletaspedromartinez.com/

Prodejny mezcalu a čokolády pěstované v Tabasco.

El Tule, Teotitlán del Valle

V El Tule nedaleko Oaxaca se v parku nachází se nachází obrovský cypřiš ahuehuete (vstup 3MXN, nebo pohled přes plot), obvod 58m, výška 42m, přes 2000 let starý.

Teotitlán del Valle je centrem tkalcovství a barvení látek. Nachází se asi 4km od hlavní silnice Oaxaca/Mitla. Lze se sem dostat buď autobusem, taxi nebo pěšky od hlavní silnice, kde jezdí autobusy velmi často.

Hierve el Agua

Teplé minerální prameny a skály zbarvené minerály, jezírka, kaktusy a agáve porostlé stráně, v jednom částečně upraveném jezírku se dá koupat. Oblast se nachází stranou od silnice Mitla/Zacatapec. Z Mitla je nejdříve překonat horské sedla (19km) a pak doprava po prašné silnici dojet do vesnice San Lorenzo a pak ještě 6km k lokalitě. Při vstupu se platí 10MXN (lokální taxa?) a 10MXN za vstup do NP.

V 8hod odjíždí autobus z terminálu 2.třídy za 30MXN a na místě je v 10:30. Vrací se částečně podle dohody ale přibližně kolem 13 hodiny.

Monte Albán

Známá archeologická lokalita, která se nachází na kopcích J od Oaxaca. K ruinám jezdí buď turistický autobus nebo místní, který ovšem končí v Colonia Monte Albán asi 3km od vstupu. Po silnici je poměrně živý provoz a lze dojet buď stopem nebo pěšky. Pěšky lze jít buď po silnici nebo zkratkou přímo do kopce (viz. mapka).

Vstup 37MXN.

Lokalita byla založena 800-400 př.n.l. Zapotéky. Místo ale opustili náhle kolem r.750, kdy zde žilo až 25tis. obyvatel. Pěkně zachovalé stavby kolem Gran Plaza (300x200m) i s hřištěm na míčovou hru Juego del Pelota. V severní části jsou podzemní hrobky, část jich použili ve 14.a 15.stol. Mixtékové.

Pochutla

Do Pochutla jezdí dálkové autobusy z Tuxtla a Oaxaca, všechny přes Salina Cruz. Přímo jezdí z Oaxaca pouze druhá třída.

Na malém terminálu Cristóbal Colón v Pochutla je levná úschovna zavazadel (5MXN), vedle ní internet a naproti je nádraží odkud jezdí místní autobusy do Puerto Angel a Zipolite, 7MXN.

Zaachila, Cuilapan

Zaachila byla centrem do španělské konquisty, za kostelem je zona argeológica s mixtéckými hroby. Na náměstí je velká tržnice a konají se zde ve čtvrtek trhy.

V nedalekém Cuilapan jsou krásné zbytky dominikánského kláštera.

Zipolite, Puerto Angel, Mazunte

Purto Angel je rybářská vesnice v zátoce ohraničené skalami, odkud lze podniknout výlet za mořskými želvami a delfíny. V Zipolite jsou písečné pláže na koupání a surfování. Za Zipolite lze po silnici dojít do San Agustinillo (4km) a dále do Mazunte, kde je Centro Mexicano de la Tortuga. Opět možné koupání na plážích a podnikat túry dále po útesech.

Ze Zipolite do Mazunte pěšky (70min) nebo kolektivním taxi.