23.den/sobota - povinné pyramidy

Tuňák je i ráno a v 9 jdeme na autobus. V něm kupodivu už sedí F+K, kteří chtějí na La Malinche a Pico de Orizaba. Tentokrát cesta trvá ale o mnoho déle, všude jsou zácpy. Z TAPO jedeme metrem do centra, panycky si chráníc batohy před avizovanými davy kapsářů. Kousek od Zócalo se ubytujeme v doporučeném hotelu Rioja ($180), pěkný hotel, liftboy, TV, kachlíková koupelna, pitná voda, výtah. V poledne vyrážíme na Zócalo (katedrála a prezidentský palác s nástěnnými malbami) a pak metrem na terminal del Norte. Zde na přestupu potkáváme A+A. Za $25 pojedeme v 13:45 na Pyramides za Teotihuacán. Cesta ale místo hodiny trvá dvojnásobek, protože snad polovinu cestu se posunujeme v dálniční koloně. Na pyramidách je horko, H. je blbě, ale postupně ubývá lidí a teplota klesá. Prodavačů je zde méně než v Palenque. Lezu na obě pyramidy, ze kterých se dají dělat celkem pěkné záběry.

V půl šesté opouštíme areál a jedeme zpět autobusem, který má vypnutou klimatizaci. V nedalekém městě jsme svědky osobní prohlídky domorodců od dvou policistek. Jedem místní, zřejmě teplomilný člověk nebo naopak možná připravující se na výstup na sopky a simulující nedostatek kyslíku, zavře střešní okno, jediný přístup vzduchu. Hybernováni vystoupíme raději už na konečné metra Indios Verdes. Zde dochází ke komickým situacím, kdy nikdo neví, která souprava pojede a přebíháme několikrát z jedné soupravy do druhé. V vlaku si pak típek pustí tranzistorák a začne strašlivým chraplavým hlasem „zpívat“. Pokládáme ho za blázna, protože pokládáme za zcela nemožné aby za toto představení mohl chtít vybírat peníze. Opak je však pravdou a pár drobných opravdu dostal. Vracíme se do hotelu, H. je blbě ale přesto jde se mnou nakupovat.

V centru je asi 1000 prodejen obuvi, šatů apod. velmi potřebných věcí ale ani jedny potraviny. Až za Zócalem je velký supráč v Comercio Mexicana, před ním je strašný bordel. Nakupujeme hodně ňamek a ochutnáváme vystavené párečky a sýry. Refresco na Zócalu postaví H. na nohy a v hotelu pak pořádáme hody.