18.den/pondělí - turisti a ruiny

Cesta opět netrvala deklarovaných 10hodin a jsme už v 5hodin ráno na malém terminálu v Palenque. Čekáme na rozednění na nepohodlných sedačkách. Hned vedle je cestovka Kukulcan, u které zaplatíme jednodenní výlet ruiny, vodopád a kaskády. Je to sice dražší ale ušetříme jeden den a batohy si u nich můžeme schovat zadarmo. Posnídáme asi v nějaké dražší restauraci a v 8 vyjíždíme na 10km vzdálené ruiny (vstup $37).

Všude plno lidí a fotce často předchází čekání čtvrt hodiny na vhodný okamžik. Ruiny nás na místě dost zklamaly a ani džungle se nedala s Yaxchilán srovnat. Ale jelikož bylo pěkně, fotky vyšly pěkné. V poledne se přesunujeme na vodopád Misol-Ha. Už se zde platí vstupné $10. Pod vodopádem se projít do jeskyně, kde si místní snaží přivydělat prováděním s baterkou. Po hodině pokračujeme do Agua Azul. Musíme přejet zelenou hranici do svobodného Zapatistánu, na což upozorňuje velká tabule. Na vodopádech si opět zavedli vstup. Kaskády jsou krásně modré ale strašně zkomercializované, celá stezka je obklopena stánky. Nad vodopády je stráž, která nás dál nepouští ale dá se zde koupat. Odjíždíme skoro v 19 hod a nám ujíždí levnější spoj do Villahermosa. Ve zmatku zapomínáme náš kanistr s vodou v cestovce.

Ve Villahermosa jsme asi v 19:30 a je zde neskutečné vlhké vedro. Dáváme si tortilovou večeři a jelikož mě zajímá podivný šedorůžový nápoj, který zde místní pijí, dostanu ochutnat. Je to prý voda z nějaký rostliny (rose??). V jedenáct nám jede nočník do Veracruz, kde jsme asi v 7 hodin ráno.