-4.den/pondělí - minerální prameny

Náš poslední den v Oaxaca vstáváme brzy, necháváme batohy zdarma na recepci a spěcháme abychom stihli v 8:00 hodin autobus do Hierve el Agua. Přijdeme sice trochu později ale průvodčí ještě vyvolává cestující ($30). Průvodčí na každé zastávce vyvolává "Mitla, Mitla, Hierve el Agua, Mitla". Na místo dorážíme v 10:30. Poněkud nelogicky platíme dva různé poplatky za vstup do NP ($10+$10). Řidič na nás počká do 13:00, kdy bude odjezd. Téměř nikdo zde ještě není. Místo je fantastické, minerální prameny, jezírka i na koupání, kanály ve skalách a ohromné kaktusy. Je sice vedro ale to ani nevnímáme. Čas ubíhá velmi rychle. Po návratu na parkoviště je zde už mnoho luxusních turistických autobusů. Kupujeme lístky pouze do Teotitlán del Valle, které se vyznačuje výrobou koberců. Autobus nás vyhodí na křižovatce ($25) a asi 2km je třeba dojít pěšky a stejně pak jinou cestou zpět na hlavní. Zastavujeme se ještě v El Tule, kde se nachází obrovský cypřiš ahuehuete (vstup $3).

Na místním trhu pojíme proti všem poučkám na místním trhu a vracíme se do Oaxaca. Ve městě nás překvapí poněkud exotičtí žongléři s ohněm, kteří si vydělávají jako u nás myči oken na křižovatce. Zde ještě za tmy navštěvujeme katedrálu, kde konečně potkáváme místo, kde jsou mraky turistů. Okolní ulice a pěší zóny jsou plné turistických podniků poněkud vyšší kategorie. Z bankomatu vybíráme $3000 a jdeme si do hotelu pro batohy. Jsme špinaví, souhlasíme s předraženou cenou ($45) a oba vysprchujeme a místním busem jedeme na nádraží první třídy. Zde je každičké místečko zaplněno čekajícími pasažéry a jejich bagáží. Kupuji lístky na zítra z Pochutla do Tuxtla Gutiérrez ($241). Mají už bohužel jen pozdější ze dvou spojů.

Konečně nám jede autobus a můžeme se nalodit. Jedeme nám známou cestou do Mitla a pak přes horské sedlo. Za ním silnice klesá v mnoha pozvolných zatáčkách. Bohužel usnu a nemůžu si vychutnat jak je řidič rychle krouhá. V Pochutla jsme opět dříve, asi v 6 hodin.