Moskva (Москва)

Místo odkud se půl století rozhodovalo o půlce světa.

Víza

Na pražské ambasádě, pro zastávku v Moskvě lze po předložení rezervací vhodných letenek získat tranzitní vízum. K němu není potřeba voucher, který je jinak nutný pro normální turistická víza (zajistí např. http://www.bemett.cz za 600Kč). Pro přestup na letišti Šeremetěvo jinak žádné vízum třeba není. Pokud je ale přílet a odlet z jiného letiště, tranzitní vízum je třeba.

Požadavky:

3 fotografie 3x4cm - pasové (na matném papíře), vyplněný formulář, ofocená poslední stránka v pasu a stránka s vízem do cílové země, letenka a kopie letenky - mě stačila rezervace na hlavičkovém papíře, pasy se po přijetí žádosti vrací

cena 1200,- Kč (dolary v Praze neberou), na rozdíl od jiné velmoci, pokud už žádost je přijata a údaje jsou správné, je vízum vystaveno

otevřeno Po,St,Pá 9-13

Letiště

Mezinárodní linky přilétají většinou na Šeremetěvo-2 (Шереметьево) , které je na sever od Moskvy. Některé linky zejména do zemí bývalého SSSR, odlétají z Děmoděvovo (J od Moskvy). Z Šeremetěvo se dá do města dostat buď pomalým městským autobusem, maršrutkoj (kolektivní taxi) nebo taxíkem. Spoje jezdí většinou na stanici metra Rečnoj vokzal (Речной вокзал). Cena/výkon je nejpříznivější u maršrutky.

Při vstupu je nutno deklarovat všechny zahraniční peníze a šeky. Při odjezdu by si úředníci mohli snažit si přivydělat.

Na letišti je několik směnáren, které se ale liší kurzem. Nejlépe je nejdříve obejít a porovnat. Některé mají otevřeno teoreticky non-stop. Z vlastní zkušenosti to zcela neplatí ale otevírali časně ráno (cca 5hod).

Metro

Metro jezdí i mimo špičku v krátkých intervalech Vzdálenost mezi stanicemi je ale v porovnání s Prahou několikanásobná. Platí se při vstupu do metra a jízdenka platí neomezenou dobu. Jízdenky se zakupují u okének ve vestibulu. Výhodná je přenosná jízdenka na 10 jízd za 35 rublů.

Arbat (Арбат)

Pěší zóna se stánky umělců a nyní už také různých trhovců.

Bílý dům (Белый дом)

Sídlo bývalého ruského parlamentu. Stalo se v letech 1991 a 1993 místem pokusů o vojenský puč. Zde v roce 1991 vysvitla hvězda Borise Jelcina. Proti je „rozevřená kniha“ – budova bývalé RVHP.

Kreml (Кремль)

U západní zdi je Hrob neznámého vojína (Могыла незвестного солдата). Uvnitř hradeb je několik monumentálních chrámů (Zvonice Ivana Velikého, Chrám Nanebevzetí Panny Marie, Archangelský chrám, Kostel Uložení Roucha, Kostel Zvěstování Panny Marie), sídlo prezidenta, senátu, nejvyšší Sovět, zbrojnice a zahrady. Dále největší dělo Car puška a největší zvon Car kolokol, obě relikvie ovšem nefunkční. U zdi je nevkusný Kremelský sjezdový palác.

Vstupné 200 rublů. Před vstupem je nutno nechat batohy v úschovně, kde platí dvojí ceny a projít RTG prohlídkou.

Lužniky (Лужники)

Sportovní areály jsou zasazené v zeleni na břehu řeky Moskva. Z nábřeží je pěkný pohled na univerzitu na Leninských horách. Kolem stadiónu je obrovské tržiště. Zchátralý ale funkční plavecký stadión jen vzpomíná na lepší včerejšky. Hokejová hala také zvnějšku vypadá dost zoufale. Nejbližší stanice metra je Sportivnaja (Спортивная).

Novoděviči (Новодевичий монастыр)

Klášter s chrámy ozdobenými zlatými kopulemi a věžičkami. V sousedství je velký hřbitov (кладбищэ), kde je pohřbeno mnoho ruských velikánů – spisovatelé, skladatelé, konstruktéři a další, na které nezbylo místo u kremelské zdi (Nikita Chruščov).

Vstup 40 rublů

Rudé náměstí (Красная площадь)

Náměstí přiléhá jednou stranou ke Kremlu. U něho je mauzoleum Lenina a za ním hroby významných osobností sovětské éry. Leží zde generální tajemníci, generálové i kosmonauti. Pro vstup do mauzolea je nutno vystát frontu, velmi omezená otevírací doba. Není možno vstupovat s batohy. Na jižním konce je chrám Vasila Blaženého (собор Василия Блажэнного) s barevnými kopulemi. Za ním je hotel Rossija. Proti Kremlu je obchodní dům GUM (Государственный УниверМаг) a dále Kazaňská katedrála. Severní konec náměstí uzavírá budova Historického muzea (Государственный Исторический Музей).

V centru se nacházejí další světově významné budovy jako Lubjanka (Лувянка), sídlo všemocné KGB (КГБ), sídlo Komunistické strany, Bolšoj teatr (Большой театр) aj. V podzemí je obchodní centrum Ochotnyj rjad (Охотный Ряд).