Mongolsko

Země zelených stepý i drsných pouští. Vlast Čingischána, který si dokázal podmanit většinu Asie.

Úvod

Mongolsko se rozprostírá na ploše 1,564 mil. km2 což je dohromady plocha Británie, Francie, Německa a Itálie ale žije zde jen 2,3 miliony obyvatel, což ho řadí na nejřidčeji osídlenou zemi na světě. Leží ve východní centrální Asii mezi 87°47´ a 119°57´ východní délky a 52°62´ a 41°35´ severní šířky s průměrnou nadmořskou výškou 1580 m n.m. Nejvyšším pohořím je na západních hranicích Altaj (4362m) a nejnižší bodem hladina jezera Khökh nuur (552m) na východě země. Mongolsko se nachází v kritické přechodové zóně střední Asie. Na území se střetává velká sibiřská tajga, centrální asijská step, velehory Altaj a poušť Gobi. Tato kombinace utváří v Mongolsku bohaté přírodní dědictví a specifické biologické rozmanitosti se vzácnými rostlinami i živočichy, např. sněžný leopard (Uncia uncia), antilopa sajga (Saiga tatarica mongolica), argali - ovce středoasijská (Ovis ammon), divoký velbloud (Camelus bactrianus), gobijský medvěd (Ursus arctos), osel divoký (Equus hemionus) a jeřáb sibiřský (Grus vipio). Nejznámějším je ale určitě kůň převalského.

Podnebí

Mongolsko je známo jako „země modré oblohy“, má kontinentální klima s dlouhými, studenými, suchými zimami (říjen až duben) a krátkými, mírnými a relativně teplými léty. Když uprostřed zimy v lednu dominuje chladný arktický vzduch, dosahují teploty v průměru –20 až –35°C. V oblasti jezera Uvs v severovýchodním Mongolsku, známé jako nejedno z nejchladnějších míst v celé Asii, byl naměřen teplotní rekord –58°C. Naproti tomu v létě teploty v poušti Gobi stoupají až ke 40°C, letní průměr je 16°C a nejteplejší měsíc je červenec. Roční srážky se pohybují od 600mm v Khentii, Altai a na Khövsgöl k 100mm v Gobi. Vzácností nejsou ani prudké a náhlé lijáky, které způsobí povodně. V Mongolsku je v průměru 240 slunečných dnů ročně. Stále vanoucí vítr způsobuje proměnlivost počasí.

Nerostné bohatství

V mnoha oblastech byla objevena ložiska železných rud, mědi, cínu, olova, wolframu a dalších vzácných kovů. Severní oblasti jsou bohaté zásoby kamenného a hnědého uhlí. Ve všech oblastech země je velké množství stavebního materiálu jako žula, vápenec, mramor, sádra, asfalt. V jezerech jsou bohaté zásoby kuchyňské a Glauberovy soli. Je zde sousta minerálních pramenů a léčivými účinky, např. Shargaljuut.

Vodstvo

Zemí probíhá hranice světového vodního předělu v pohořích Khentej, Khangaj a částečně Altaj. K povodí severního ledového oceánu patří největší mongolská řeka Selenge, která pramení pod názvem Ider v Changaj a ústí do jezera Bajkal. Velké přítoky Selenge jsou Delger mörön, Egín gol a Orchon. Další velké řeky Onon, Kherlen, Khalkhyn gol se vlévají do Amuru, který ústí do Tichého oceánu. Třetí skupina řek končí v oblasti centrální Asie, kde zásobují bezodtoká jezera.

V Mongolsku je na 3500 jezer s rozlohou větší než 1 km2. Největší jezero je Uvs nuur (3350km2), nejhlubší jezero je Khövsgöl (238m, 2620 km2).

Historie

Historické výzkumy svědčí o tom že v Mongolsku žili lidé již v období paleolitu – přibližně 100-200 let př. n. l. neolitické vykopávky v okolí města Čojbalsanu (zbytky sídlišť, kamenné hroty šípů) dokumentují rozvinutý způsob loveckého hospodaření původního obyvatelstva. Kultury raně bronzového období jsou patrně spojovacím článkem mezi zemědělskými kulturami v severní Číně a altajsko-sajanskými kulturami. Od začátku prvního tisíciletí př. n.l. se na území Mongolska šířilo pastevectví a obyvatelstvo přecházelo postupně ke kočovnému způsobu života. Rozšiřuje se výrazná kultura kočovníků, která dostala název podle archeologických nálezů „deskových hrobů“. Deskové hroby kočovníků jsou roztroušeny po celém území Mongolska i v Zabajkalské oblasti. Od 7. do 3. století př. n. l. jsou hroby provázeny výskytem takzvaných sobolích kamenů – stél s prchajícími soby. Tvar železných nástrojů a zbraní a stylizované zvířecí motivy v umění z konce tohoto období se přibližují ke kulturám které se šířily v jižní oblasti Sibiře. Od konce 3.století do 1.století př.n.l. vznikl na území dnešního Mongolska kmenový svaz Hunů, kteří se zabývali kočovným pastevectvím. V 1.století n. l. byli Hunové poraženi seinpiskými kmeny. Od 4. do 12.století vytvořily na území Mongolska státní útvary raně feudálního typu staré kmeny Žou-žanů (4-6.století), Turků (6-8.století), Ujgurů (9-10.století) a Kitanů (10-12.století).

Etnický původ Mongolů stále ještě není objasněn. Jisté je, že utváření mongolského etnického společenství se zúčastnily jak staromongolské, tak i staro turecké kmeny, které obývaly území Mongolska v různých obdobích. Mongolské kmeny se dělily na lesní a stepní kočovníky. První – Ojrati, Tajčiutové aj – žili v lesích na březích řek a zabývali se hlavně lovem a rybolovem. S postupným přechodem ke kočovnému pastevectví se prvobytně pospolný řád, v němž lesní kmeny žily v 11-12.století, začal postupně rozpadat. Rozpad společenských vztahů pokračoval mnohem rychleji u stepních pasteveckých kmenů, např. u Tatarů, Najmanů, Kerejtů.

Ve 12.století a na počátku 13.století tvořila rodina základní hospodářskou jednotku – ajl. Na základě soukromého vlastnictví dobytka a otroků vznikla skupina bohatých kočovníků – najanů. Ti vykořisťovali prosté kočovníky a rozhodovali ve svém zájmu o užívání pastvin. Moc najanů posílilo zřízení vojenských družin. Rozpad kočovné společnosti na třídy vedl k postupnému nastolení feudálních vztahů a tím i ke vzniku feudální společnosti.

Ve 12.století v povodí tří řek – Ononu, Cherlenu a Túly – vznikl mocenský státní svazek Chamag Mongol uls v čele s Chabulchábnem, který byl přímým předchůdcem budoucího jednotného mongolského státu. Obdobný typ státu měly i jiné kmeny – Kerejti, Najmani. Vznik a rozvoj raně feudálních států připravil příznivé podmínky pro vytvoření jednotného mongolského státu počátkem 13.století.

Vznik a rychlé rozšíření nového státu je spjato se jménem Temüdžins (Čingischána, 1162-1227) – syna Jesügejebátara a vnuka Chabula, prvního chána státu Chamag Mongol. tento bezesporu velmi schopný státník a vojevůdce byl však posedlý touhou po moci a bohatství. V relativně krátké době si během válečných tažení podrobil všechny mongolské i příbuzenské kmeny. V roce 1206 byl Temüdžin na shromáždění mongolské šlechty – nojanů – v údolí řeky Onon prohlášen velkým chánem všech Mongolů. Získal titul i jméno Čingischán. Vznikl tak nový mongolský stát, který proti dřívějším raně feudálním svazkům měl vyhraněné feudálně politický charakter. Základem bylo vojenskoadministrativní uspořádání. Byla to významná událost v dějinách Mongolska. Zlikvidovala kmenovou rozdrobenost a bratrovražedné války, přispěla k upevnění nových feudálních vztahů a k utvoření mongolské národnosti. Nebýt výbojných a loupeživých tažení mongolských feudálů v čele s Čingischánem a jeho potomky, mohl nově vzniklý stát sehrát mnohem výraznější roli v dějinách mongolského národa.

Hned poté, co se Čingischán ujal moci, byla vytvořena z kočujících pastevců mohutná vojenská organizace složena z 95 oddílů po 1000 bojovníků. V čele každého oddílu stáli nojanové. Mimoto vybudoval Čingischán vojenský útvar své osobní gardy, který tvořil 10tis. bojovníků. Vyšší vojenská jednotka – tümen – byla složena z 10tis. bojovníků čili z 10 oddílů. Nejmenší jednotkou byla jurta, schopná vyslat do boje 10 vojáků (arvan). S touto dobře fungující vojenskou mašinérií se Čingischán vydal na loupežná válečná tažení a výboje ve snaze dosáhnout světové nadvlády, a tím i bohatství. Po porobení Ujgurů (1209-1210) podnikl Čingischán v letech 1210-1220 válečná tažení do severní Číny, Střední Asie, Persie a Zakavkazska. Vznikla tak mohutná říše, která zahrnovala obrovská území. Před svou smrtí ji Čingischán rozdělil mezi své čtyři syny. Čím starší syn, tím vzdálenější panství od středu říše dostal. Nejstarší Džuči dostal území na západ od řeky Irtyš až po všechna místa, kam „vstoupí kopyta mongolských koní“. Druhý syn Čagataj se stal vládcem Střední Asie, syn Ögedej západního Mongolska a nejmladší syn Toluj dostal původní otcovo údělné panství. Ve všech čtyřech částech se ještě nějaký čas udržovalo podvědomí jednotné říše, teprve později začínají čtyři knížata vystupovat jako samostatní vládci. Po Čingischánově smrti (1227) byl na kurultaji mongolské šlechty prohlášen velkým chánem Mongolské říše Ögedej (1229-1241). Za jeho panování podnikl Džučího syn Batu v letech 1237-1242 dobyvačnou výpravu do východní Evropy. Vojska západního údělného mongolského státu pronikla až do Uher, Polska, na Moravu a do Slezska (bitva u Lipan 1241). Hlavním městem říše se stalo Karakorum (Charachorin) na řece Orchon.

Po Ögedejově smrti nastalo pětileté období, ve kterém panovala jeho žena. teprve v roce 1246 byl velkým chánem zvolen Ögedejův syn Güjük (1246-1248) Po jeho smrti propukly ve vládnoucím rodu rozpory. Tolujův syn Möngke byl přes odpor rodů Ögedeje a Čagataje zvolen v roce 1251 velkým chánem. Přes vnitřní rozpory výboje Čingischánových potomků pokračovaly. Mongolská vojska dobyla jižní Čínu, Persie, vyvrátila abbásovský kalifát se sídlem v Bagdádu (Baghdád), přes Malou Asii pronikla k hranicím Byzance a v jižním směru až do Sýrie.

Po smrti chána Möngkeho se mezi jeho bratry Chubilajem a Arig Bugou rozpoutal boj o moc ve státě. V roce 1260 se zmocnil chánského trůnu Chubilaj. Po dvaceti letech vlády dobyl celou Čínu, prohlásil se za čínského císaře a stal se zakladatelem dynastie Jüan (1279-1368). Do Číny přenesl i sídelní město chána. Tato mohutná říše vznikla v zájmu úzkých kořistnických cílů mongolských feudálů. Výboje Čingischán a jeho potomků zasáhly všechny hlavní civilizace tehdejšího světa – čínskou, indickou, arabsko-islámskou a křesťanskou. Vyžádaly si statisíce obětí na lidech včetně samotných Mongolů a měly neblahé následky nejen pro národy porobených zemí, ale i pro samotné Mongolsko. Loupežná válečná tažení Čingischána a jeho nástupců roztrousila Mongoly po celém světě, vyčerpávala lidské i materiální zdrojem vedla k postupnému úpadku výrobních sil země a v dalších letech k regresu.

Mongolská říše Čingischánova byla konglomerátem různých kmenů a národností, které upadaly do jařma cizích feudálů. Mezi jednotlivými částmi tohoto impéria neexistovaly žádné hospodářské svazky. Stále více narůstal odpor porobených národů, které usilovaly o svržení cizího feudálního jha. V roce 1368 byla dynastie Jüan smetena. Později čínská vojska dobyla někdejšího sídla mongolských chánů Karakorum, úplně je zničila a obyvatelstvo odvedla do otroctví. Pod náporem osvobozeneckého hnutí porobených národů se Čingischánova veleříše rozpadala.

Další období mongolských ději je poznamenáno vnitřními boji jednotlivých rodů o moc, zejména soupeřením mezi východními a západními – ojratskými – feudály. Ojratský kníže Togón se stává vládcem celého Mongolska. Od roku 1454, po smrti Esena, syna Togóna, se vlastní Mongolsko rozpadlo na mnoho feudálních panství. Nastoupilo těžké období feudální rozdrobenosti a bratrovražedných válek. Jan koncem 15.století se Mongolsko na krátké období opět sjednotilo pod vládou chána Dajana. Po jeho smrti (1543) bylo však rozděleno mezi jeho syny. Jeho vnukovi, knížeti Altanovi (1557-1582), se sice podařilo podrobit feudály západní části Mongolska, zanedlouho se však i tato říše rozpadla.

Od druhé poloviny 16. století se šíří v Mongolsku lámaismus. Lámaistické kláštery získávají obrovské pozemky a velká stáda dobytka. Vyšší lámově, představení klášterů, se rekrutovali zejména z vyšší šlechty. Tak byla zaručena jednota světské a církevní feudální moci.

Koncem 16. století se na území severovýchodní Číny formoval mocný vojensko-feudální státní útvar pod vládou mandžuské dynastie. Výbojná mandžuská politika nesměřovala jen k ovládnutí Číny, ale i Mongolska. V roce 1634 vítězí mandžuská vojska nad tehdejším vládcem jižního Mongolska Ligdanem, který usiloval o vytvoření jednotného mongolského státu. Dva roky nato, v roce 1636, byla jihomongolská knížata podrobena a nucena uznat vazalskou závislost na Mandžusku. Jižní část Mongolska byla přejmenována na Vnitřní Mongolsko. Severní Mongolsko (Chalcha) je od té doby nazývána Vnější Mongolsko. V roce 1688 si Mandžusko podmanilo i Vnější Mongolsko. V roce 1691 se v Dolónnúru konala ceremonie přijetí chalchských feudálů do mandžuského poddanství. Řadou dalšího opatření mandžuská dynastie postupně likvidovala samostatnost mongolských feudálů a upevňovala svou nadvládu v Mongolsku. Zvlášť těžce dolehla mandžuská okupace na araty, kteří byli ve dvojí závislosti. K povinnostem vůči vlastním feudálům přibyly povinnosti mandžuským vládcům. Mandžuové vykonávali v Mongolsku svou vládu prostřednictvím dosazených správců země. Bylo zavedeno jednotné vojenskoadministrativní rozdělení země. Základní jednotkou se stal somon, který na výzvu mandžuských úřadů měl za povinnost postavit 15 vyzbrojených jezdců. Několik somonů tvořilo dzalan a několik dzalanů chošún. Mandžuové postupně zvětšovali počet drobných panství. Rozdrobení země vedlo k hospodářskému i kulturnímu úpadku. Zmenšila se možnost větších přesunů stád na nová pastviště, klesl počet dobytka. Mandžuská dynastie si vybudovala z lámaistické církve, která se stala mocnou nábožensko-politickou organizací, svou oporu. Od 30.let 18.století Mongolové nesměli samostatně obchodovat s ostatním světem. Nemohli obchodovat s Čínou, protože čínská hranice byla pro Mongoly uzavřena. To vedlo k izolaci země. Koncem 18.století Mandžuové povolili čínským obchodníků proniknout do Mongolska. Lichvářská politika čínských obchodníků jen zvýšila zbídačení pastevců. V nejtěžší době národní a sociální poroby mongolský lid nepřestal usilovat o svobodu a nezávislost své země. Bránil se proti mandžuské nadvládě a bojoval proti ní. Tento boj nabýval různých forem – od pasivní rezistence jednotlivých aratů po národně osvobozenecké hnutí. Jednou z forem odporu byly masové útěky Mongolů do Ruska. Mongolský lid nejednou povstal proti uchvatitelům. V letech 1754 až 1758 povstali západní Mongolové pod vedením knížete Amursany. Mandžuská vláda přizvala na pomoc početnou armádu. která krutě potlačila lidové hnutí, okupovala západní Mongolsko a nastolila tam koloniální režim. Přitom byla vyvražděna větší část obyvatelstva. Přibližně ve stejné době ve Vnějším Mongolsku vzniklo mocné protimandžuské hnutí pod vedením knížete Cengündžava, které poskytovalo všestrannou pomoc západním Mongolům. Poprava vůdce hnutí Cengündžava vyvolala masové protimandžuské hnutí, které nabylo takových rozměrů, že okupační vláda vbyla nucena přizvat na pomoc lámy – kazatele. Povstání však bylo potlačeno. Koncem 18. a v první polovině 19.století ve Vnějším Mongolsku došlo k řadě bouří, z nichž zvlášť významní místo zaujímají ozbrojená vystoupení v letech 1837-1840 v chošúnu (vojensko-správní jednotka) Togtoch Töra Cecenchanského kraje (nynější Chentejský kraj). Byla to nejen protimandžuská, ale i protifeudální vystoupení – arati otevřeně odepřeli poslušnost chošúnskému knížeti a mandžuskému císaři.

Na počátku 20. století se Čína dostala do polokoloniální závislosti na imperialistických státech. Vnější Mongolsko se tak ocitlo ve sféře světového kapitalistického trhu a v jeho ekonomice se začaly objevovat nové momenty – zbožně peněžní vztahy. Rozvoj peněžního systému vedl k dalšímu zesílení feudálního útlaku, k všeobecnému úpadku hospodářství aratů a k růstu jejich zadluženosti. Mandžuská vláda umožnila americkým, britským, japonským a dalším kapitalistickým firmám drancovat bohatství země a přeměnit Mongolsko v odbytiště jejich zboží a pramen levného nákupu surovin a dobytka. Politika počínšťování otevřela cestu čínským feudálům a kupcům ke kolonizačnímu záboru půdy a pastvin. Tyto okolnosti ve svém souhrnu vedly k zesílení osvobozeneckého boje aratů za svobodu a nezávislost. Další rozvoj osvobozeneckého hnutí mocně ovlivnila buržoazně demokratická revoluce v Rusku v letech 1905-1907 a později i čínská revoluce v roce 1911. V roce 1900 současně vzplanula velká povstání v západních i východních krajích. V roce 1903 povstali aratu Dzasagtchanského kraje pod vedením legendárního hrdiny Ajúše. Arati žádali zrušení všech nevolnických povinností a zřízení vlastní rolnické samosprávy. V letech 1905-1907 povstali proti mandžuské nadvládě arati a nižší lámové Urgy. O rok později vzplanul boj proti čínským kupcům, lichvářům, v řadě chošúnů Cecenchanského kraje. V těchto bojích rostlo politické uvědomění lidových mas a jejich hnutí nabývalo nových, organizačních forem. Jednotlivá vystoupení aratů vyústila v jediné národně osvobozenecké hnutí v roce 1911.

Úspěch národně osvobozeneckého hnutí lidových ¨mas využili feudálové, kteří za pomoci carského Ruska uskutečnili politický převrat s cílem odtrhnout Mongolsko od Číny. Vlivní světští i církevní feudálové vytvořili v Urze prozatímní vládu. Více než 200 let trvající mandžuské panství bylo svrženo. 1.prosince 1911 byla vyhlášena nezávislost Mongolska, které se stalo absolutní monarchií v čele s hlavou lámaistické církve bogdgegénem. Avšak plody národně osvobozeneckého boje sklidili mongolští feudálové, kteří upevnili své politické pozice a zintenzívnili vykořisťování aratů. Likvidace mandžuské nadvlády ještě více obnažila vnitřní protiklady v zemi. Zhoršující se situace lidu vedla k zesílení protifeudálního hnutí. Těžištěm osvobozeneckého hnutí zůstala však i nadále otázka národní nezávislosti.

Praktické informace

Doprava

Do země je možno přiletět do Ulánbátar, kde je mezinárodní letiště. Létají sem hlavně místní aerolinky, Aeroflot a čínské společnosti. Přímé spojení je z Berlína, Moskvy a Pekingu.

Další možností je příjezd vlakem z Ruska nebo z Číny. Po trati jezdí mezinárodní rychlík Moskva-Peking nebo kratší linky z Ulan-Ude, Hohhot či Pekingu. Železnice je stejného rozchodu jako v Rusku. Při přejezdu hranic do Číny je tedy nutno změnit vozové podvozky v Zamyn-Üüd. Ve východním Mongolsku je ještě jedna trať z Ruska do města Choibalsan, kterou ale není možno použít pro překročení hranic. V UB se mezinárodní jízdenky kupují v budově vpravo od nádraží.

Cizinci se mohou dostat do země pouze dvěma přechody nepříliš vzdálenými od železnice. Dokonce při cestě z Ruska se zdá, že bylo možno překročit hranice pouze ve vlaku. Vlastní auto bylo tedy nutno nechat zaparkované na hranici, tu přejet ve vlaku a pro auto se vrátit z druhé strany.

Jízdenky na přímé vlaky Peking-UB je obtížné sehnat v hlavní sezóně a jsou předražené.

Z Pekingu se lze levně dostat do UB tímto způsobem:

  1. hotelbus Tiansin – Peking – Ereen/Erlian (100Y), cca 17hod
  2. taxíkem přes hranice do Zamyn-Üüd (5USD)
  3. nočním vlakem do UB (9700T)

V zemi jezdí vlaky pouze po trati Sükhbaatar, Darkhan s odbočkou do Erdenet, Ulánbátar a Zamyn-Üüd. Na místních spojích může průvodčí požadovat malý poplatek za ložní prádlo.

Mezi městy jezdí jako hromadná doprava terénní mikrobusy nebo taxíky UAZ.

Nejlepší způsob je najmout si v hlavním městě auto s řidičem (UAZ). Cena bude okolo 35-40USD za auto + jídlo pro řidiče cca 1500-2000T za den. Benzín je levný (310T v UB, 420T mimo, 2002) a pro UAZ stačí běžný 75 oktanový. Auto by mělo být vybaveno kanistry. Asfaltová silnice je pouze mezi hlavním městem a Kharkhorin a Sükhbaatar / Erdenet. Jinak je nutno počítat s nepevněnými cestami vedoucími stepí.

Místní řidič je takřka nutnost, protože cesty nejsou vůbec značené. Ve stepi je vyjeto mnoho variant a je nutná zkušenost popř. domluva v mongolštině. Mezi nejhorší úseky patřily Mörön-Khövsgöl, a zejména Jargalant-Terkhiin Tsagaan Nuur. Zajímavý byl přejezd Tsetserleg-Bayankhongor přes dvouapůltisícový horský průsmyk. Průměrná rychlost je opravdu minimální. Naproti tomu v oblasti blízko Gobi byly cesty poměrně rovné a rychlost byla relativně vysoká. Nejsou zde totiž podélná a příčná koryta vymletá vodou.

Na několika místech po nás požadovali zaplatit mýtné za přejezd mostu cca 500T. Těžko rozeznat zda se jedná o oficiální poplatek nebo samozvaný poplatek. Někde stačilo požadovat nějaký psaný dokument a závora šla nahoru zadarmo. Záleží na solidnosti řidiče.

Víza

Víza lze jednoduše zajistit na ambasádě v Praze. Výhodnější je nechat si udělat víza do jednoho týdne a platit v dolarech. Úředníci se snaží přivydělat si na kurzu při platbě v Kč (1000Kč) nebo uděláním víza do druhého dne.

Měsíční vízum 25USD, vyřízení do týdne, otevřeno Po-Čt 9-13, 1x fotografie, nutná 1 volná stránka v pasu, vyplněný formulář, pokud není pozvání je vhodné čestné prohlášení "že odpovídáme v Mongolsku sami za sebe".

Další informace

Jídlo

Zásoby jídla je možno doplňovat víceméně pouze v hlavních městech jednotlivých aimagů, kde jsou tržiště. Vodu lze nabírat v krajině. Až na pár špinavých řek je pitná. Jako výborné řešení se jeví benzínový vařič (MSR, Sigg), který funguje i na zdejší nekvalitní benzín. Na tržištích je i mnoho potravin z Česka (sušenky, těstoviny, apod.)

Měna

Místní turgiky je dobré vyměnit v Ulánbátar. Jinde není možno směnit buď vůbec nebo ve špatném kurzu. Výjimkou může být směna pro nákup jízdenky na hranicích. Zbylé peníze lze vyměnit v bance před odjezdem zpět.

Národní parky

Při vstupu do NP by se mělo platit vstupné pro cizince 1000T za osobu a den, 3000T za auto a 300T za řidiče (či mongolského občana).

Domluva

Často se lze domluvit alespoň částečně rusky, v krajině s místními ale často jen mongolsky. Názvy jsou psané azbukou a částečně místním písmem.

V češtiny by šly místní názvy popsat ještě lépe než při přepisu do angličtiny ale používáme převážně transkripci názvů jako v LP.

Příroda

Přehled savců a rostlin, které lze nalézt na mongolském území

Ulánbátar (Улаан Баатар)

Město, jehož název znamená v překladu „Rudý bohatýr“, vzniklo v roce 1639. Stará Urga nebo Ich Chüré či Nísle Chüre, jak se dříve Ulánbátar jmenoval, byla původně kočujícím sídlem knížat, mnohokrát se stěhovalo z místa na místo, než definitivně zakotvilo na dnešním místě. Více než 200 let byl sídlem bogdgegéna – hlavy žluté lamaistické církve. Toto malé, krajně zaostalé městečko s mnoha kláštery a typickými kolovými hradbami, se stovkami jurt a hliněných chatrčí bylo plně v moci církevních i světských feudálů a cizích obchodníků, kteří drancovali bohatství země. V roce 1911, po svržení mandžuské nadvlády a vyhlášení nezávislosti Mongolska, se stala Urga hlavním městem. Dnešní Ulánbátar se rozprostírá na 9000ha, leží 1300m nad mořem v údolí řeky Túl, lemované pohořími Bogd úl, Songino, Bajan Dzürch a Čingelté. Je to nejmodernější město Mongolska. V centru je mnoho domů sovětského stylu a okraj města je obklopen chýšemi a jurtami. Jen malá část ulic je asfaltována. Ovzduší je znečištěno popílkem z hnědouhelných elektráren.

Doprava

Funguje zde levná městská doprava. Autobusy jsou často vyřazené české Karosy i s nápisy „Nástup“, „Výstup“ a znakem dopravního podniku. Trolejbusy jsou rozvrzané čínské trosky. Jen trochu dražší jsou taxíky, na rozdíl od civilizované Prahy, je možnost předražení jízdy a okradení malá.

Ubytování

Ve městě je několik hostelů. Osobně máme dobrou zkušenost s UB Guest House, která je vedená Kimem z Koreje a jeho mongolskou manželkou. Hostel leží jinde než se píše v LP. UB zajišťuje auta i s řidičem na okruhy.

Sergelen Guest House vede Serge, který studovat v Československu a mluví česky. Podle mě ale od nás chytnul nejen řeč ale hlavně českou vyčůranost.

Výměna peněz

V Trade&Development Bank (Худалдаа Хөржлийн Банк) je možno vyměnit šeky AMEX nebo vybrat peníze z ATM (pouze VISA). U EC/MC je možný Cash Advance v bance Golomt (Голомт).

Nákupy

Potraviny je nejlépe nakoupit na trhu (SZS) (Bombogor) od centra. Na východ od centra je v moderní čtvrti velké nákupní centrum Sky Shopping Center, kde lze koupit i „nadnárodní“ potravinami a jiné zboží. Ceny jsou ovšem také „nadnárodní“. V prodejně map lze koupit celkem podrobné mapy silnic i jednotlivých oblastí.

Trh (Төвийн зах)

Obrovský trh, kde je možno nakoupit téměř cokoliv, suvenýry, starožitnosti, sedla, motorky, oblečení, boty, stany atd. Platí se malé vstupné a fotografování není doporučováno. Pozor na kapesní zloděje.

Státní obchoďák (Удсын Их Дэлгуур)

Velký obchodní dům, kde lze koupit suvenýry, elektroniku i potraviny. Z potravin bylo zajímavé pravé české „Old Czech Beer“ se Svatým Václavem na etiketě.

Kláštery

Na začátku 19.století sloužilo 100 klášterů na 50tis. obyvatel. Skoro 50% populace tvořili mniši. Během čistek podle Stalinovo vzoru byla ve 30.letech 20 stol. většina klášterů zničena. Mniši byli zavražděni nebo odvlečeni do táborů, protože se nechtěli vzdát své víry a životního stylu.

Zimní palác Bogd Khaan (Богд Хааны Өвлийн Ордон)

Postaven v letech 1893 až 1903. Dvacet let zde žil osmý mongolský dalajláma (žijící Budha) a poslední král Jabtzun Damba Hutagt VIII. Po změně režimu zde vzniklo muzeum. Letní palác na břehu Tuul Gol byl srovnán se zemí. Základ tvoří 6 chrámů.

Gandantegchinlen Khiid (Гандантэгчинлэн Хийд)

Největší a nejdůležitější klášter v Mongolsku. Stavba začala v roce 1838 čtvrtým Bogd Gegen, ale dokončen byl až pátým Bogd Gegen Chiltem Jigmid Dambijsntsan. V hlavním chrámu stával 20m vysoká, zlatá a bronzová socha Avalokitesvara (janraising). Po roce 1937 jako mnoho jiných byla i tato sověty odvezena do Leningradu. v říjnu 1996 po 6 letech práce zde byla zasvěcena nová socha Dalajlámou. Současná měděná socha je vysoká 25m a váží 20 tun.

Památník Zaisan (Зайсан толтои)

Na kopci jižně od města je Rusy postavený památník neznámým vojínům a hrdinům různých válek. Z vrcholu je pěkný panoramatický výhled na Ulánbátar.

Příjezd: Autobusem č.7, vystoupit za řekou u Zemědělské univerzity nebo taxíkem

Sükhbaatar (Сухбаатарын талхай)

V revoluci v červenci roku 1921 zde v centru vyhlásil Damdiny Suchbátar nezávislost na Číně. Náměstí nese od té doby jeho jméno a jeho sochu na koni. Zde se v roce 1989 konaly protesty proti komunistické vládě. Dnes je na náměstí konají ceremoniály i rokové koncerty. Severně od sochy je budova parlamentu před kterou je Suchbátarovo mauzoleum postavené v roce 1921. Severovýchodně od sochy je Palác kultury. Na jihovýchodním rohu stojí budova státní opery a baletu. V severozápadním rohu je budova Golomt bank s Národním historickým muzeem.

Přírodovědecké Muzeum (Байгалын Түүхийн Музей)

Expozice muzea obsahuje tří oblasti: flora, fauna a geologie Mongolska. V geologické části je sbírka meteoritů. Nejvyhledávanější exponáty tvoří dvě kompletní kostry pravěkých ještěrů, které byly nalezeny v poušti Gobi v Bayanzag - Tarbosaurus – 15 metrů vysoký a vážící 4-5 tun, Saurolophus – 8m vysoký. Mezi další exponáty patří zkamenělé dřeviny, dinosauří vejce.

Fotografování v dinosauří místnosti pouze za dolarový poplatek (stálý dozor).

Národní historické muzeum (Түүхийн Ундэснийн Музей)

V muzeu jsou k vidění sbírky hornin, zkameněliny jelenů a dalších zvířat. Pohřebiště Hunů a Ujgurů, krojů, obleků, klobouků a šperků jednotlivých mongolských etnických skupin, ukázky tradičního zemědělství, hudebních nástrojů a buddhistických nástrojů.

Arkhangai (Архангай)

Terkhiin Tsagaan Nuur (Түрхийн Цагаан Нуур)

V překladu Velké bílé jezero je bohaté na ryby a ptactvo. V okolí se nachází vyhaslá sopka Khorgo Uul (2965m). K sopce je se možno dostat pěšky (1hod) přímo přes lávová pole, ve kterých jsou díky bublinám v tuhnoucí lávě dutiny. Do hlubokého kráteru lze jednoduše sestoupit.

V okolí jezera se nacházejí pozůstatky na různé vpády středoasijských nájezdníků 6 až 8 stol.. Jedná se hlavně o kamenné náhrobky u hrobů (balbal). Pro jejich nalezení bude pravděpodobně nutná konzultace u místních.

Při cestách krajinou je možno vidět seskupení kamenů (herigsuur) do čtverců nebo jiných obrazců. Ty jsou staré až 4000 let a označují místa, kde byli páleni a pohřbíváni mrtví.

Kempovat lze u jezera. Při příjezdu přes most od „hlavní“ silnice bude pravděpodobně nutno zaplatit vstupné do parku.

Přístup z Tsetserleg po frekventované silnici. Lze se dostat i ze severu např. z Mörön opuštěnou krajinou. Přejezd přes horský hřeben je velmi špatný.

Tsetserleg (Цүцүрлүг)

Hlavní město aimagu leží ve výšce 1700m.

Lze se dostat na jih do Bayankhongor nefrekventovanou ale poměrně dobře sjízdnou silnicí přes horský průsmyk.

Khövsgöl (Хөвсгөл)

Khövsgöl Nuur NP (Хөвсгөл Нуур)

Národní park byl založen 1992 a zaujímá rozlohu o 831000 hektarů z toho je 251000ha tvořených borovicovými lesy. Na loukách se pasou polodivocí koně i jakové. Součástí parku je druhé největší mongolské jezero Khövsgöl, alpínského původu a zaujímá plochu 2760m², je 136 km dlouhé, 30km široké a 262m hluboké. Je významnou světovou zásobárnou pitné vody. Jezero je zejména na západě obklopeno pásem třítisícových hor. Do jezera vtéká 96 řek a vytéká z něj pouze jedna Egii Gol, které se vlévá do Selenge a ta pak do bajkalského jezera, se kterým má podobnou geologickou historii. Jezero v zimě zamrzá, do takové hloubky, že sloužila jako dopravní tepna pro dopravu pohonných hmot silničními cisternami. Desítky cisteren ovšem skončily na dně, což ekologii moc nepřidalo.

Jezero je bohaté na ryby (jeseter), v okolí žijí divoké ovce argali, kozorohové, medvědi a další zvěř včetně 200 druhů ptáků (čáp černý, husy, aj.).

Při vstupu do NP se platí vstupné na osobu a den a je platné od 15-15hod?.

Na břehu mnoho míst kde lze postavit stan. Za návštěvu stojí některých z jurtových kempů určených pro západní turisty. Ceny zde jsou naprosto mimo zdejší realitu.

Plno místních obchází na večer jezero a nabízí pronájem koní. Dále je zde možno pronajmout kajaky.

Z Mörön 4h po špatné cestě a pak dále z Khatgal korytem řeky a přes hřeben je cesta ještě horší.

Při vstupu do parku se platí vstupné.

Tsagaannuur (Цагааннуур)

Jezero asi 50km západně od Khövsgöl je domovem etnické skupiny Tsaatan a Tuvan. K překladu název znamená Bílé jezero. Lidé Tsaatan nežijí v jurtách ale ve stanech ze sobích kůží, praktikují šamanismus a kočují. Na ploše 100tis. km² severního Mongolska žije pouze asi 60 rodin. Mezi jezery je možno projet za několik dní na pronajatých koních.

Nad jezerem Khövsgöl lze na úbočí hor nalézt také tyto lidi. Otázka ovšem je jestli zde nejsou pouze proto, aby si nechali platit 1USD za fotku sebe nebo svých sobů.

Övörkhangai (Өвөрхангай)

Kharkhorin/Karakorum (Хархорин/Каракорум)

V roce 1220 sem přesunul Čingischán z východu hlavní město své říše. Ne ovšem nadlouho, neboť za 40let centrum říše přesunul do blízkosti současného Pekingu do Khanbalik. Město bylo posléze v 1388 zničeno vojenskými hordami.

Erdene Zuu Khiid (Үрдэнэ Зуу Хийд)

Klášter, jehož jméno znamená „Sto pokladů“ byl založen v 1586. V době největšího rozkvětu zde stálo až 100 chrámů a žilo 1000 mnichů. Za své existence bylo několikrát zpustošeno, nejvíce při čistkách ve 30.letech 19.stol. Nyní probíhá jeho rekonstrukce. Rekonstruováno je několik chrámů ležících na ploše ohraničené zdmi se 108 stupami. Nedaleko jeden ze Želvích kamenů, které ohraničovaly dřívější Kharkhorin.

Jelikož je místo lehce dosažitelné po asfaltové silnici, je také patřičně navštěvováno.

Vstup 3000T

Khujirt (Хужирт)

V okolí je možno vidět množství dravců. Nad městem je malý klášter Gandan Piljeling Khiid, mnohem méně turistický než Erdene Zuu Khiid, odkud je poměrně blízko po dobré silnici.

Töv (Төв)

Khustai NP (Хустаин Нуруу)

Národní park o rozloze 50 tis. hektarů se nachází asi 100km na východ od Ulánbátar a je lehce dostupný převážně po asfaltové silnici. Park byl založen 1993 pro navrácení koně převalského (takhi) zpět do přírody. Kůň byl zcela vyhuben v 60.letech 20.století. Zachoval se pouze v několika zoologických zahradách a byl poprvé rozmnožen v zajetí v pražské ZOO. Mezinárodní program pro uvedení koně zpět do přírody počítá s postupnou asimilací koně v Nizozemí a Maďarsku před jeho vysazením přímo v Mongolsku. V Mongolsku je vysazován na dvou místech, v tomto NP a v Takhiin Tal v Gobi.

Do parku bylo přivezeno zatím 84 koní a současný stav je 140 kusů, kteří zde žijí ve 14 stádech klisen a jednoho stáda hřebců. Vysazený kůň není zcela geneticky stejný jako vyhubený druh.

Jelikož je vedení parku mezinárodní, jsou i ceny západní, platí se vstupné 5USD na osobu. Přístupná je pouze malá část parku, v autech a s průvodcem. Šance vidět koně je pouze brzo ráno nebo navečer, kdy chodí k vodě. U brány do parku je pěkné informační středisko a chatky.

Bulgan (Булган)

Khentii (Хэнтий)

Selenge (Сэлэнгэ)

Amarbayasgalant Khiid (Амарваясгалант Хийд)

Je jedním z klášterů, který byl uchráněn od komunistického řádění. Klášter byl postaven v čínském stylu v letech 1727 až 1737 Manchu císařem Yongzheng. Byl zasvěcen největšímu buddhistickému mnichu Zanabazar (reinkarnaci Budhy), jehož mumifikované tělo zde bylo v roce 1779 uloženo. Komunisti v 30.letech 19 stol. zničili 10 klášterů a soch z 37. Za pomoci UNESCO byl komplex v letech 1975 až 1990 opraven. Dnes zde žije na 50 mnichu místo původních 2000 v roce 1936.

Leží stranou hlavní asfaltové silnice Darkhan Erdenet. Při příjezdu od Darkhan je třeba odbočit vpravo na kopci za mostem přes řeku Orkhon Gol na špatnou cestu.

Erdenet (Үрдүнүт)

Je třetí největší mongolské město, postaveno v roce 1974. U města se nachází jeden z největších světových dolů na měděné rudy. Technologie byla dodána i z Československa. Ve celém městě se odráží dlouhotrvající ruský vliv. Do města vede železnice z Ulánbátaru a končí zde i asfaltová silnice, dále se musí již po nezpevněných cestách.

Dornod (Дорнод)

Sükhbaatar (Сүхбаатар)

Bayan-Ölgii (Баян-Өлгий)

Khovd (Ховд)

Uvs (Увс)

Zavkhan (Завхан)

Bayankhongor (Баянхонгор)

Erdenetsogt

Malé městečko, na naše poměry, bychom řekli malá vesnice, s malým velmi půvabným klášterem. Nachází se nedaleko na sever od Bayankhongor.

Dále na sever přes hory silnice pokračuje do Tsetserleg.

Orog Nuur (Орог Нуур)

Slané jezero kam ústí řeka Tüin, je výborným místem pro pozorování ptactva. Okolo jezera jsou písečné duny. Pozor na zapadnutí autem do hlubokého písku. Nachází se na dohled od městečka Bogt 4h jízdy z Bayankhongor.

Shargaljuut (Шаргалжуут)

Lázně národního významu s 300 jak horkými tak studenými léčivými prameny. Prameny a ošuntělé lázeňské domy leží na břehu řeky mezi vrcholky Myangan Ugalzat Uul (3483m) a Shargaljuut Uul (3137m). Jednotlivé prameny mají popsanou jejich teplotu a na co by měly být použity.

Asi 1h po cestě z Bayankhongor, lze se také dostat po špatné cestě přes hřeben z Erdenetsogt.

Tsagaan Agui

Asi 90 km východně od Bayangovi leží Tsagaan Agui. Jeskyně, která tvořila před 700tis. lety domov člověku z doby kamenné, situované v úzké roklině. Dnes již v jeskyně nejsou, žádné viditelné stopy po pravěkých lidech, za to z cela viditelné jsou stopy po lidech doby současné v podobě různých vzkazů a malůvek. Na jih od Bogt, jeskyně je stranou hlavní cesty a špatně se hledá, teoreticky by se měl asi zaplatit malý poplatek za vstup v nejbližší jurtě.

Dornogov (Дорноговъ)

Zamyn-Üüd (Замын-үүд)

Hraniční město na čínských hranicích. Jsou zde dva přechody, železniční a silniční. Do Ulánbátaru jezdí výhodný noční vlak. U vlaku lze u veksláků vyměnit dolary nebo juany, kurz je pochopitelně horší než hlavním městě. Pokud je třeba přejet hranici po silničním přechodu, je to nutné autem. Na tuto službu zde a v čínském Erlian fungují specializovaní taxikáři. Pozor někteří vyhodí pouze před hranicemi. Taxikář musí mít u sebe pas a pravděpodobně je domluven s celníky pro přednostní odbavení.

Dundgov (Дундговъ)

Ongiin Khiid (Онгийн Хийд)

Zajímavé ruiny dvou klášterů Barlim Khiid a Khutagt Khiid na obou březích řeky Ongiin Gol.

Gov-Altai (Говъ-Алтай)

Ömnögov (Өмнөговъ)

Bayanzag (Баянзаг)

Oblast červených pískovcových skal, kde byly nalezeny zachované kostry pravěkých ještěrů, nyní umístěných v muzeu v UB.

Gurvansaikhan NP

Národní park Gurvansaikhan se rozprostírá na ploše 2,7mil. ha v Gobi. Ve „velké“ Gobi žijí hojně gazely džejran, dále divocí osli, hory obývají kozorožci sibiřští a ovce argali. V poušti pak poslední divocí velbloudi ve volné přírodě. Řídce lze spatřit lišky, vlky nebo manuly. Jěště vzácnější je sněžný levhart nebo gobijský medvěd. Z plazů zde jsou malé agamy a gekon Przevalského. Hadi se vyskytují pouze minimálně (užovka, hroznýšek).

Yolyn Am (Ёлын Ам)

Soutěska ve východní části parku. 30min z parkoviště po proudu potoka se dojde k úzkému místu po většinu roku zamrzlé.

Khongoryn Els (Хонгорин Үлс)

Je oblast až 150m vysokých dun. Duny jsou tvořeny poměrně kompaktním pískem a lze na ně jednoduše vylézt. V okolí dun jsou skalnaté hory, kde se vyskytují poměrně hojně původní zvířata. Pozn. Výška dun 800m jak je uvedeno v LP je nesmysl, pravděpodobně je to údaj ve stopách.