Belize

Bývalá anglická kolonie nazývaná dříve Britský Honduras sice postrádá vysoké hory ale zato nabízí ostrovy a korálové atoly.

Ambergris Caye, San Pedro

Ostrov na hranicích s Mexikem, 58km na sever od Belize City. Do San Pedro jezdí čluny z Belize City, Caye Caulker a z Corozal na severu Belize. Na ostrově na rozdíl od Caye Caulker jsou auta a velké hotely.

Výlety na blízký Holchan i na vzdálený Lighthouse reef.

Belize City

Největší belizské město i když ne hlavní, kterým je Belmopan. Podle příruček jedno z nejnebezpečnějších měst světa což je asi pravda po setmění ale za dne zde problémy nejsou.

Čluny na Caye Caulker a San Pedro vyjíždí z terminálu u Swing bridge. Vedle je hlavní pošta (o víkendu zavřeno) a za kanálem banky, kde je možno vyměnit peníze nebo vybrat z ATM (EC/MC, Visa).

Autobusový terminál je asi 1km východně u Collett Canal.

Caye Caulker

Nachází se 32km na sever od Belize City, hurikán ho rozdělil na dvě části z niž severní je neobydlená. Na ostrově nejsou auta, pouze elektrické golfové vozíky, a hotelové komplexy.

Ubytování je možné v jednom z mnoha malých hotýlků, jejichž polohu lze nalézt na velké mapě u přístaviště.

Jezdí sem rychlé čluny z Belize City a San Pedro.

Mnoho cestovek, kde je možno zakoupit snorkelling v Holchan nebo potápění v Blue Hole.

Potápěčský k Blue Hole pořádá více firem ale snorkelling pouze Sunrise (Luciana). Cena za celodenní výlet s návštěvou Half Moon Caye kolem 90USD.

Holchan Marine Reserve a Shark Ray Alley

Mořská rezervace se nachází mezi Ambergris Caye a Caye Caulker. Platí se poplatek 5USD, který vybírá ranger na člunu. K vidění je mnoho druhů ryb i žraloci a koráli.

Typická cena za výlet (snorkelling) je 35-45USD s dvěma "ponory" a polední přestávkou na San Pedro, pouze dopolední bude stát cca 20USD.

Lighthouse reef, Half Moon Caye, Blue Hole

Lighthouse reef je nejvzdálenější ze 3 reefs (atolů, útesů) asi 45nm od Caye Caulker.

Half Moon Caye

Vyskytují se zde na kokosových palmách veliké iguany a kolonie červenokrkých ptáků fregatka velká (Frigata magnificients) a vzácných červenonohých terejů ("red footed booby bird, Sula sula), ty zde hnízdí asi od prosince do srpna. Pro pozorování hnízdících ptáků je zde vybudována pozorovatelna.

Za vstup do rezervace (na ostrov) se platí 5USD.

Blue Hole

40m hluboká propadlina, asi 4nm severně od Half Moon Caye, ve které se nachází jeskyně s krápníkem, obklopená korálovými útesy o průměru 450m s prokopanými průjezdy na dvou místech. Prý je prokopal Jacques Causteau, když zde prováděl výzkum. Vznik Blue hole je záhada, protože krápník v moři vzniknout nemohl.