Guatemala

Země s bohatou minulostí rozkládající se mezi dvěma oceány od nižinných pralesů do sopečných výšek.

El Petén

Leží v severní části Guatemaly, řídce osídlen a převážně ho vyplňuje nížinná džungle, ve které jsou ukryty stará mayská města.

Bethél

Vesnice na hraniční řece Usumacinta, kde lze překročit hranice do/z mexického pohraničního města Frontera Corozal. To je vzdálené asi půl hodiny plavby člunem (lancha) po proudu.

Bethél je díra, kde je život soustředěný na hlavní křižovatku asi 10min pěšky od přístaviště. Zde se nacházejí obchod, hospoda, kancelář cestovky i celní úřad.

Celní úřad (imigration) je zvlášť zajímavá tmavá bouda s psacím strojem. Žádná vstupní/výstupní taxa není.

Na ulicích veksláci mají zájem měnit dolary a pesos. Kurz se liší a je vždy horší než v bance v Santa Elena (pozor na otevírací dobu).

V cestovce vedle imigration lze koupit lístky na turistický mikrobus (40Q) do Flores. Ty lze také koupit přímo u řidiče u přístaviště ale ten nabídne horší cenu (10USD).

Chicken bus jezdí 2x denně ale proti mikrobusu trochu levnější ale je daleko pomalejší.

El Remate

Obec na vých.břehu jezera Petén Itzá 20km ze Santa Elena a 30km od Tikal. Levné ubytování je možné u silnice nebo dražší v hotelech. Nedaleko je rezervace Biotopo Cerro Cahuí, kde jsou chráněny zbytky pralesa na břehu jezera.

Flores/Santa Elena

Dvojměsto, které je střediskem nížinné oblasti El Petén. Lze se sem dostat dálkovými autobusy z Guatemala City, od mexických hranic i z Belize City.

Ubytování bude lepší v klidné ostrovní části Flores, např. Hotel Mirador del Lago (140GTQ, pěkný, výhled na jezero), která je hrází spojena s pevninskou Santa Elena, ve které jsou obchody a banka BI, Banco Industrial, kde je VISA ATM a možnost výměny peněz (bez skrytých poplatků). Pozor výměna peněz v pokladně pouze do 16hod.

Doprava do Belize a Chetumal

Cestovka San Juan provozuje přímé ranní autobusy z Flores do Belize City a Chetumal. Cena do Belize je 20USD. Je možno si dohodnout velmi operativně nabrání po cestě (např. El Remate nebo stop-over (např. San Ignacio). Jezdí také mikrobusem do Bethél (40GTQ).

Při nákupu voucher se dostane zdarma lístek do Tikal (5,6,7,8,9,10hod, zpět 12:30,14,15,16,17,18hod). Samostatná cena je 5USD.

Tikal

Tikal ovládl nížiny El Petén v klasickém období po roce 400n.l. Vytvořil alianci s Yaxchilán. Byl ale poražen kolem roku 562 Caracolem. Lokalita se nachází v pralese asi 55km z Flores a na návštěvu je třeba si vyhradit celý den. Lze pokračovat 20km 4WD do další lokality Uaxactún.

Vstup 50GTQ se platí na bráně do parku několik km před ruinami. Lístky se pak kontrolují u vstupu. Batohy je možno uschovat v jedné z chatek (15GTQ).

Na temple IV a V lze vystoupit po příkrých dřevěných schodech.