Madeira

Madeira je největší z několika vulkanických ostrovů, které se nacházejí v Atlantiku asi 500km západně od afrického pobřeží. Pro své celoročně mírné klima, poklidný žvot a rozličnou vegetaci jsou také přezdívány "plovoucí zahrada". Věhlasné jsou zdejší vína a krajky.

Historie

Ostrovy objevili lodní kapitáni Zarco, Teixeira a Peresterelo a zabrali pro Portugalsko v roce 1418. Zakládají se vinice, lány třtiny a obilí a ostrovy sloužily jako základna při dalších objevitelských plavbách kolem Mysu Dobré Naděje do Indie i k pobřeží Jižní Ameriky, kde byla objevena roku 1500 Brazílie, která se později stává největší portugalskou kolonií. Až do zakázání otroctví roku 1755 slouží i v obchodu s otroky. V 16.století jsou několikrát vydrancovány francouzskými korzáry a 1580 jsou dokonce po smrti krále připojeny až do roku 1640 ke Španělsku. Po tomto roce získávají silný vliv Angličané.

Po první světové válce zde zemřel ve vyhnanství poslední Rakousko-uherský následník trůnu Karel. Pobývalo zde mnoho významných lidi, m.j. v 50.letech Winston Churchill.

Ve Funchalu se narodil Ronaldo - současná fotbalová hvězda z Manchesteru United.

Podnebí

Poloha zaručuje celoročně zhruba stejné počasí odpovídající našemu jaru. Ostrovy jsou sopečného původu a leží v severním studeném Kanárském proudu. Teplota zůstává celoročně na příjemné úrovni mezi 18°C-24°C, teplota vody od 17-23°C. Ve vyšších polochách ostrova může v zimě sněžit.

Silný vítr z východu nebo JV od Afriky (teplý a suchý) umožňuje dobré podmínky pro turistiku. Z jiných směrů ale přináší deštivé nebo bouřkové počasí. Lepší počasí bude na opačné straně než odkud vítr fouká. Déšť přináší také slabý vítr z jihu a jihozápadu.

Hory mohou být celé zahaleny v mracích i když na pobřeží svítí sluníčko. Pokud jste na pobřeží a nejste si jisti jak je v horách stačí se podívat na ústí řeky nebo lévády do moře a pokud je voda zakalené tak v horách určitě prší.

Poloha

Ostrovy leží osamoceně v Atlantiku asi 930m JZ od mateřského Portugalska, 550km západně od Maroka a 500km na sever od Kanárských ostrovů.

Madeira je hornatý ostrov sopečného původu s nejvyšší horou Pico Ruivo (1862m), rozloha 741km² - je dlouhý 57km a široký 22,5km, Porto Santo má rozměry přibližně 11x6km.

Madeira a blízký ostrov Porto Santo jsou autonomní portugalské provincie, hlavním městem je Funchal, ve kterém žije polovina z 260tis. obyvatel ostrovů. Obydlená je převážně oblast kolem hlavního města; severní a západní pobřeži i vnitrozemí jsou obydleny jen řídce.

Flóra

Díky občasným srážkám, vlhkým větrům a poměrně stálým teplotám vděčí Madeira za neobyčejně bohatou flóru - až 700 druhů rostlin. Velkým lákadlem jsou bezesporu květiny, rostou zde strelicie nazývané "rajský ptáček", kaly aj. Mnohé z nich nejsou původní, ale byly dovezeny Angličany a Portugalci. Atraktivní dovezená flóra pomalu vytlačila původní, např. nekontrolvané rozmnožení uměle vysázených eukaliptů a mizení vavřínových lesů, jejichž zbytky jsou chráněny.

Mnoho turistů si s sebou domů odváží krabice plné řezaných květin.

Levády

Voda je využívána pro zavlažování i výrobu elektřiny. K tomu byla vybudována přes 2000km rozsáhlá síť kanálů - levád, které přivádějí vodu z horských potoků na políčka nebo do nádrží. Levády jsou vedeny vrstevnicově, ve spádnici i mnohakilometrovými tunely (celkově cca 40km). Kolem kanálů vedou úzké stezky, které původně sloužily k jejich údržbě, ale dnes mají i jiný význam - turistický. Levádová turistika, je jedním z hlavních magnetů, jsou zde jednoduché i obtížné trasy, z nichž některé procházejí tunely pod celým pohořím.

Doprava na ostrovy

Na obou ostrovech jsou vybudována letiště ale mezinárodní lety přilétají na Madeiru, kde je atraktivní letiště s plochou vysutou nad moře. Na Porto Santo je letiště s kombinovaným provozem, které může sloužit pro operace NATO i jako letiště pro nouzové předčasné přistání raketoplánu. Na ostrov létají jak pravidelné lety tak mnoho charterových letů. Ty jsou cenově mnohem dostupnější. Od nás létá Fischer a Travel Service ale německé cestovky nabízejí lepší podmínky. Vhodná letiště jsou v Drážďanech, Lipsku nebo rakouském Linz. Z letiště, které se nalézá v Santa Cruz blízko Machico, se do Funchal lze dostat bezproblémově autobusem nebo dráže taxíkem.

Na ostrov se lze také dostat trajektem z mateřského Portugalska.

Doprava po ostrově

Po ostrově se provozuje hustá síť autobusů. Všechny autobusy, až na jednu vyjímku, začínají ve Funchalu. Na mnoho atraktivních míst se dá dojet veřejnou dopravou. Vyjímkami jsou bohužel obě slepé horské silnice na Pico do Ariero a Achada do Teixeira a ani spojení na náhorní plošinu Paúl da Serra není časově idální. K dopravě do těchto míst lze použít pronajaté auto. Půjčoven je mnoho a ceny se poměrně liší. Nejlépe je si oběhnout několik půjčoven a porovnat ceny, Cena bude výhodnější při půjčení auta alespoň na tři dny. Kolem Funchalu je vybudována dálnice ale jinde se většinou jezdí po úzkých klikatých silnicích, takže průměrná rychlost je velmi nízká. Pod některými sedly jsou nově vybudovány tunely (Encumeada, Portela). Všechny dálnice i tunely jsou bezplatné.

Pro cyklistiku jsou podmínku velmi náročné, prudká stoupání, ostré zatáčky ve svahu i poměrně silný provoz. V přírodě pěšiny vedou terénem ne zrovna nejvhodnějším pro kolo - tunely, betonová koryta levád apod.

Aktivity

Na ostrově nejsou až na západní okraj Funchal velké hotelové komplexy. Ty nevyrostly také proto, že pobřeží je skalnaté, je zde minimum pláží a není tedy tak zamořený turisty - plážoležci. Pláže (Praia Dourada) se nacházejí na Porto Santo. Za to zde nalezneme krásné přírodní scenerie, 1800m vysoké hory, nahorní plošinu a hlavně všude hodně vody. Ta je sváděna kanály, tzv. levádami k využití. Podél levád vedou stezky jako stvořené pro turistiku.

Dále zde v případě pěkného počasí podniknout jedno i vícedenní horskou hřebenovku. Pro přenocování na horské chatě Abrigo Pico Ruivo je nutná rezervace ve Funchalu:

Sec.reg. do Ambiente na Avenida Arriana
proti velké budově mezi Monumento Zarco a katedrálou
5.patro, 9–12:30, 14–17:30

Nejde ani tak o volné místo na chatě ale o regulaci počtu návštěvníků.

Gabo Girão

Vyhlídka na 580m vysokém útesu. Na útesu jsou zavěšena políčka, ke kterým je nutné se spouštět po provazech. Na vyhlídku se lze dostat buď autobusem, autem nebo procházkou podél Levada do Norte. Tato túra je vhodná například pokud je v horách špatné počasí. Velmi navštěvované místo ale velmi fotogenické.

Další informace

Napětí

Na ostrově je pro připojení 3 pólové vidlice redukce pro zásuvku s postranními kontakty pro uzemnění.