Pyreneje

Pyreneje tvoří třetí nejvyšší španělské pohoří ale rozlohou největší. Zároveň jsou druhým nejvyšším pohořím Francie.

Hřeben pohoří tvoří přibližně státní hranici i hranici Iberského poloostrova. Nejvyšších výšek dosahují ve střední části. Nejvyšší hora je Pico de Aneto (Pic de Néthou) (3404m). Nejvyšší horou francouzské části je Vignemale (3298m), Andorry pak Coma Pedrosa (2946m).

Španělská část je méně obydlená a je krajinově atraktivnější. Ve Francii jsou zase známé průsmyky z TdF.

V centrální části se nachází několik ledovců (Pico de Aneto, Monte Perdido, Vignemale).

Nejvyšším automobilovým průsmykem je Puerto de Envalira (2400m) mezi Andorra a Foix ve Francii. Pod průsmykem vede nově otevřený placený tunel. Centrální části je historicky významný Col Somport.

V západní vápencové části se nacházejí hluboké soutěsky a jedny z nejhlubších propastí na světě.

V pohoří se nacházejí 2 národní parky - kaňonovitý Valle de Ordesa a jezerní Aigüestortes.

Brèche de Roland

Nenáročná túra do horní části [[Cirque de Gavarnie]]. Příjezd ------- Přes [[Gèdre]], [[Gavarnie]], lyžařské středisko [[les-Espécières]] na **Col de Tentes** (2208m, 13km z Gavarnie). Silnice i zdejší parkoviště (na rozdíl od Gavarnie, kde stojí 5EUR) je zdarma. Dále je silnice zavřená pro sesuvy skal. Trasa ----- Po zavřené silnici na hranice do sedla **Port de Bucharo/Bajaruelo** (2270m, 30min) a pak vlevo po severním úbočí [[Le Taillon]] do žlabu vedoucí na průsmyk **Col des Serradets** (2589m). Cesta na něj vede žlebem, ve kterém je třeba projít prudkým ledovcovým potokem. Zajištěno řetězy ale je to poměrně nepříjemné místo - kluzké kameny ve vodě a voda v botách). Za průsmykem je fotogenická chata **Refuge des Sarradets** (2587m, cca 1h30 od parkoviště). Dále cesta stoupá sutí vzhůru ke štěrbině. Je třeba přejít sněhové pole ve svahu (stopa) a pak větší firnové pole. Do štěrbiny **Brèche de Roland** (2807m) cesta trvá od auta cca 2h10. Otevírá se pěkný výhled do Španělska až do kaňonu [[Ordesa]]. Stejnou cestou zpět. Možná pokračování ----------------- o na západ od průrvy na `Taillon` (3144m), traverzem pod `Punta Brazillac` do štěrbiny `Falsa Brecha` (2909m) a pak po cestě erodovaným svahem na vrchol (1h ze štěrbiny) o výstup na `Casque/Casco` (3006m), za štěrbinou doleva (na východ) a podél skalní stěny (pozor na sněhová pole) a pak na svah mezi `Tour/Torre` (3009m) a `Casco`. Z této strany pak na vrchol o K ledové jeskyni `Grotte Casteret`, z průrvy asi 1hod o přechod k `Refugio Goriz` (2160m) v NP Ordesa Poznámka -------- Žádné speciální vybavení (cepín, mačky) nebylo v červenci třeba. Pokud je Gavarnie v mraku je možné, že po vyjetí po této horské silnici se ocitnete nad mraky a výhled se otevře.

Col de Tourmalet (2115m)

Klasický průsmyk na trase TdF Možný výjezd z [[La Mongie]] lanovkou na `Pic du Midi de Bigore` (2865m) s astronomickou observatoří (zal. 1882) a kruhovým rozhledem. Průsmyk je z obou stran okótován tabulkami po 1km (sklon stoupání), v průsmyku socha cyklisty.

Col de Venasque: Okružní túra s výhledy na Pico de Aneto a Maladeta

Velice pěkná okružní túra bez orientačních problémů i když s poměrně velkým převýšením (prudký výstup, pozvolný sestup). Příjezd ------- Po silnici z [[Luchonu]] do [[Hospice de France]], kde je velké parkoviště (zdarma). Voda asi 3 km před koncem silnice na pravé straně (při jízdě nahoru, není u ní parkoviště, lze zastavit na krajnici). Cesta ----- Od budovy **Hospice de France** (1386m), která je těsně nad parkovištěm vpravo, se zabočí vpravo do prudce stoupajícího údolí. Cesta stoupá serpentinami a několikrát překračuje potok s vodopády. Za 1h45 se dojde k chatě **Refuge de Vénasque** (CAF, 2249m). Chata stojí na břehu pěkných jezer `Lacs de Boum` ale sama o sobě vypadá díky různým plechovým přístavbám dost hrozně (slam). Od chaty se držíme na levém (východním) břehu jezera po kamenité stezce vedoucí do žlabu se vystoupá do sedla **Port de Vénasque** (2380m, další 40min). Odtud je krásný pohled na protější nejvyšší pyrenejskou horu `Pico de Aneto`(3404m) a hřeben `Maladeta`. Dále je třeba sestoupit na španělskou stranu asi 50m a vydat se po cestě na východ, která pak stoupá dá sedla **Port de la Picada** (2477m, asi 45min). Cesta je značena číslem 23 v kruhu. Zde se výhled sice uzavře ale pokud se vyšplhá po prudkém travnatém svahu na horu nad pravou stranou průsmyku, tak se znovu otevře. Dále průsmykem mírně dolů po koňských pastvinách do průsmyku **Pas d'Escalette** (2398m). Nyní mírně vzhůru po rozlámaných kamenech a pak dlouhým mírným sestupem po loukách až na **Pas de Montjoie**, kde se jde vlevo a postupně klesá až se dojde do listnatého lesa a tím zpět k **Hospice de France**. Na loukách roste obrovské množství květin (kosatce/irisy, ...) a k vidění jsou kroužící orli. Celkem 6 hodin.

Kláštery u Jaca

Příjezd ======= 11km od [[Jaca]] odbočit z hlavní silnice [[Jaca]]-[[Pamplona]] na vedlejší do vesnice **Santa Cruz de la Serós** (4km). Zde je stejnojmenný románský kostel z 11.stol. Po silnici se pak pokračuje dále do hor až k spodnímu klášteru **San Juan de la Peña**. Zde ovšem je zakázáno zastavovat, takže pokud nejedete navečer, kdy už zde nikdo není tak je nutno dojet další 2km k hornímu klášteru, kde je parkoviště, stolky, záchody, fit centrum a rekreační plocha. Ke spodnímu klášteru se dá buď sejít nebo dojet autobusem. Dolní klášter s kostely z 8-10.stol. a 12.stol. je postavený pod skalním obrovským převisem. Nachází se zde otevřené sloupořadí. Horní klášter ze 17.stol. se opravuje, takže je obehnán ohradou a hlídán jeřábem. Pokračovat se dá silnicí dál a dokončit tak okruh do [[Jaca]].

Monasterio de San Salvador de Leyre a Yesa

Starý románský kostel v pěkném prostředí. Příjezd ------- 4km odbočka z hlavní silnice [[Pamplona]]-[[Huesca]] od vesnice `Yesa` Na sever klášter obklopují vysoké skalní stěny, na jih se pak rozprostírá v údolí přehradní nádrž [[Yesa]]. První zmínky pocházejí před 9.stoletím, kdy poustevníci obývali jeskyně v okolních horách. Kostel je zastávkou na [[Camino de Santiago]]. Kostel je postaven v románském slohu (11.-12.stol.) s gotickými doplňky ze 14.stol. Přilehlý klášter je ze 16.-18.století. V kryptě/kostelu z 11.stol. se nacházejí sloupy s hlavicemi těsně nad podlahou. Zavírají v 19hod, lístky stojí 1,80EUR. Pod klášterem stolky a pramen vody `Fuente de Virgines`. http://www.monasteriodeleyre.com

Monte Perdido

Náročný třídenní okruh kolem [[Cirque de Gavarnie]] s výstupem na [[Monte Perdido]]. Příjezd ------- Přes [[Gèdre]] do [[Gavarnie]]. Parkování 5EUR ale snad se dá zaparkovat u silnice na `Port de Boucharo` zdarma. ==== 1.den Nad [[Gavarnie]] (1374m) cestou na východ na **Refuge des Espuguettes** (2027m) a za ní dále na vrchol **Hourquette d'Alans** (2430m). Po přejití vrcholu dolů až na kótu 2232m. Od ní po vrstevnici k JJV a JV do **Cirque d'Estaubé**. Na kótě 2240m cesta stoupá do sedýlka 2431m. Za ním pak roklí velmi strmý výstup sněhovým kuloárem do sedla **Brèche de Tuquerouye** (2666m). Mačky a cepín nutné. V sedle stojí nejstarší pyrenejská chata **Refuge de Tuquerouye** (z r.1890, 12 míst, bez personálu). Voda je na druhé straně u jezera **Lago de Marboré/Lac Glacé** o 80m níže. Zde možno stanovat. 5-6 hodin ??? ==== 2.den Od chaty dolů k jezeru **Lago de Marboré** (2592m) a pak přímo k jihu ke strmému výšvihu pod ledovcem. Výstup na ledovec (II) a pak ho traverzujeme příčně k JZ do suťového žlabu, který vede do sedla **Col du Cylindre** (3050m, 2h15 z chaty). Mačky, cepín jsou nutné (lano asi ne ?). Pak sestoupíme k jihu 70m k **Lago Helado** (2980m, 30min) a odtud 1hodinu k JV širokým suťovým kuloárem pod závěrečný výšvih, který se zdolá po zasněženém poli za severní strany, se dosáhne vrcholu **Monte Perdido** (3555m) - nejvyšší vápencové evropské hoře. Zpět k jezeru a dolů k chatě **Rifugio de Góriz** (2200m, 96míst, pravděpodobně přeplněná). Pokud je plná, je možno stanovat u chaty. ==== 3.den Od chaty po severní straně údolí přes **Cuello y Brecha del Descargador** (2488m), **Plano de Militaris** a **Collado de Millitaris** (2498m) na **Breca de Rolando** (Brèche de Roland, 2806m). Odtud sestoupíme k chatě **Refuge des Sarradets** (2587m). Od ní buď cestou vpravo dolů do **Cirque de Gavarnie**. Je zde ale asi 100m prudký exponovaný úsek, který nebude příjemný. Je možno tedy sestoupit k severu přes **Col des Serradets** (2589m) žlebem (skrz dravý potok) do údolí **Vallée de Pouey Aspé** a do **Gavarnie**. Varianty -------- o Od **Lago de Marboré** lze do jít za 20 min na **Balcon de Pineta** o na západ od **Lago de Marboré** za 1,5hod do průsmyku **Cuello de Astazú/Col d'Astazou** (2996m) kde je výhled do **Cirque de Gavarnie** Mapy ---- o `Gavarnie/Luz-St.Sauveur`, Francie, 1748 OT, 1:25000, 9EUR (pozor španělská část nemá značeny cesty a částečně i řídké vrstevnice) o `Gavarnie-Ordesa`, 24, Španělsko, 1:50000, Rando Editions, celá oblast Parc National des Pyrénées+Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido Poznámka -------- Tento popis je teoretický výtah z různých zdrojů, sám jsem ho neabsolvoval.

NP Ordesa

Krásný hluboký kaňon ale také mnoho lidí. Příjezd ------- Z [[Aínsa]] nebo [[Biescas]] do obce [[Torla]]. V období od 1.6. do 15.10. je uzavřena silnice z `Puente de los Navaros` do `Pradera de Ordesa`. Je možné se tam dostat kyvadlovými autobusy, které jezdí od 6 do 19 hodin tam, zpět jedou až do 22 hodin (v 6,7,8. měsíci, jinak o hodinu méně). Autobus stojí v r.2003 3EUR obě jízdy (2EUR jedna). Autobus stojí několikrát po cestě ale když je plný tak nebere další lidi (místa pouze k sezení). Cesta trvá asi 30minut. Interval 15-20minut. Parkoviště v Torla stojí 0,5EUR za hodinu nebo 5,5EUR za den (neplatí se od 22-8 hodin ale není tam možné spát v autě). Další dny sleva 20%. Autobus 1,25EUR na hodinu. Teoreticky by šlo zaparkovat na parkovišti kousek na Torla zadarmo (pokud tam ovšem bude volné místo) a do autobusu nastoupit tam, protože tam má zastávku. Trasy ===== Faja de Palay ------------- Za parkovištěm **Predera de Ordesa** (1310m) přes most a poté směrem do svahu. Lesem stoupající stezkou `Senda de los Cazadores` ("lovecká stezka") na vyhlídku **Calcilarruego** (1950m) to rychlou chůzí trvá něco přes hodinu. Odtud je pěkný výhled do kaňonu a na `Circo de Cotatuero` s vodopádem. Pokračujeme dále po vrstevnici na západ. Otevírají se pohledy až na [[Brèche de Roland]]. Za 1,5h se mírně klesající stezkou dojde do závěru údolí k vodopádu **Cola de Caballo** ("koňský ohon") (1650m). Výhledy na `Monte Perdido` a `Monte Cylindro`. Vodopád bude pravděpodobně zcela obsypán turisty. Zpět po cestě vedoucí středem údolí. Prochází se podél fotogenických peřejí a několika kaskád vodopádů. Ve výšce 1800m nad `Cascada del Estrecho` lze odbočit vpravo (rozcestí s ukazateli) a po vrstevnici cestou `Senda Canarrellos` dojít k vodopádu **Cascada de Cotatuero**. Tím se ovšem přijde o výhledy na `Cascada del Estrecho` a další, ke kterým vedou odbočky. Celkem 6 hodin Cascada y Circo de Cotatuero ---------------------------- Pár set metrů za mostem `Puente de los Cazadores` u kaple `Virgen de Ordesa` se dáme doleva stezkou, která se klikatí lesem až pod 200m vysoký vodopád (1660m). Odtud je možno se vrátit buď stejnou cestou (celkem 3 hodiny) nebo se vydat na JV po `Senda Canarrellos` začínající za zříceným mostem. Po ní se dojde do `Bosque de Haya` (3hod) nad `Cascada del Estrecho`, kde se napojí na hlavní cestu údolím. Další možnost je vystoupit pomocí řetězů nad vodopád (2,5hod) a dále k jeskyni `Gruta de Casteret` a ke štěrbině [[Brèche de Roland]] (4hod) a dále do [[Gavarnie]]. Další možností je pokračovat vlevo na západ na římsu `Faja de las Flores` (exponovaná stezka), kterou se za 1,5hod dorazí do `Circo de Salarons` s vodopádem `Cascada de Carriata`. Odtud se sestoupí k návštěvnickému centru, pod nímž staví autobus. Pozor ale odpolední spoje už mohou být zaplněny a tak nestaví.

Pierre-Saint-Martin

Krasová krajina s množstvím závrtů a propastí. Nachází se zde druhá nejhlubší jeskyně `Gouffre de la Pierre-Saint-Martin`, ve které bylo proniknuto do hloubky 1342m. V okolí pozorování dravců (supi) a květena (ocúny).

Poutní město Saint-Jean-Pied-de-Port

Poutní místo na [[Camino de Santiago]] se rozkládá na březích řeky `Nive`, ve které se vyhřívají (a čekají na jídlo) pstruzi. Stará část se rozkládá na pravém břehu a tvoří ji jedna ulice vedoucí do kopce k citadele za 17.stol. (`Rue de la Citadelle`). Z mostu `Port Vieux` na ní vede brána `Porte Notre-Dame`, za níž je gotický kostel `Notre-Dame-du-Bout-du-Pont` ze 14.století. Vlevo pak brána `Porte de Saint Jacques`, kudy vcházeli poutníci. Město opouštěli branou `Porte d'Espagne` a mířili na průsmyk [[Puerto de Ibañeta]]. Parkování možno zdarma v ulici k pevnosti.

Pyrenejský jezerní NP Aigüestortes

V horách vysokých skoro 3000m se nachází asi 400 vysokohorských jezer a jezírek. Stěžejní turistika spočívá v přechodech vysokohorských sedel mezi chatami při vícedenním treku. Většina jezer je ale využívána hydroelektrárnami, takže jsou zpevněny a hladina zvýšena hrázemi. Na chatách `FEEC` možno vařit z vlastních zásob, `CEC` nikoliv. Přístup ------- Vstup do parku je zdarma. Autem se dá dostat úzkou silnicí 2,5 km na západ od [[Espot]] až na hranice parku. Parkoviště pro 200 aut je zdarma. K `Estany St.Maurici` nebo pod `Refugi J.M.Blanc` se dá dostat terénním taxi. Ubytování --------- Spaní možno pouze na horských chatách. Rezervaci možno zajistit mezi chatami vysílačkou. Tu je možno zajistit také od rangera z parkoviště. Zde visí předpověď počasí. ===== 1.den Nad parkovištěm na hranici NP šotolinovou cestou vlevo (cedule `Refugio S.M.Blanc`). Kolem cestu rostou lesní jahody. Asi po 50min se dojde k rezervoáru a stále po silnici vpravo nahoru. U domečku se sklon zvyšuje až se dosáhne hřebenu. Odtud cesta asi 50m klesá, prochází krátkým tunelem a k přichází k jezeru (konečná taxi). Odtud začíná závěrečné 3.stupňové stoupání k chatě **Josif Maria Blanc** (2390m, CEC, voda) po dlážděné cestě (od parkoviště 2h20). Dále se pokračuje pěšinou vzhůru kolem `Estany Negre`, přes velikou schodovitou hráz a mezi kameny vzhůru ke rozcestí, kde se odbočuje vlevo na `Col de Saburó`. Značeno dřevěnými kolíky, dále pak vcelku přijatelně mužíky. Stále nahoru kamennými poli až na **sedlo** vysoké 2630m (1h40od chaty). Za plochým sedlem prudce dolů přes kamenné pole k jezeru `Estany Saburo` (2540m). Obchází se zleva ale pak je třeba přejít jeho hráz přes výtok doprava (na sever). Zde je cedule `Refugi Colomina`(FEEC) 30min, která je také malinká v dálce vidět. Časový údaj se mi zdá ale až příliš optimistický. Dále cesta vede po kamenných schodech žlabem dolů k nižšímu jezeru `Estany de Mar` (2431m]. Po jeho severním břehu a břehu dalšího `Estany de Colomina` se po vrstevnici dojde k chatě **Colamina** (2395m, od parkoviště 5h30). ---- Cena ubytování Ref.Colomina - 11.90EUR za osobu - pro členy OEAV (a jiných alpských spolků) 4.25EUR - večeře 4 chody 12.50EUR - snídaně 3EUR ? - teplá sprcha 2EUR ? - večerka 22hod - vlastní spacák vhodný ==== 2.den Od chaty 100m zpět a poté doleva. Pěšina klesá asi 100m až ke staré úzkorozchodné dráze (30min). Kolem ní doprava k dlouhému jezeru `Estany Tort` (2293). Dolů a doleva se dá dojít asi za 25min ke kabinové lanovce do `Capdella` k nádrži `Sallante`. Na konci jezera (nouzová chatka `Refugi de Moriolo`) se po hrázi přejde mezi jezery na druhou stranu a po jižním břehu `jezera Cubieso` se dojde k **rozcestí** (2352m, 1h45 od chaty), vlevo vede hlavní cesta na `Collada de Dellui` (2577m), vpravo pak málo frekventovaná na **Collada dela Goiveitxos** (2666m). Cesta vpravo je úzká pěšinka značená sporadicky malými mužíky (tak 3 kameny). Správná cesta vede do pravé části sedla sousedícího s jasným sedlem `Dellui` (cesta nad odbočkou) a je nutno projít po břehu mezi 2 a třetím jezerem (2352m) přímo k severu. Pokud se cesta ještě zúží, mužíky zmenší (na 2 kameny) a ztratí, tak jste pravděpodobně sešli z cesty (vede pravděpodobně na další sedlo). Cesta stoupá po louce a posléze po trávnatém svahu velmi prudce (za mokra asi dost klouže) přímo do svahu. Nakonec se mírněji doprava do **sedla** k ceduli označující hranici NP (1h30od ? z rozcestí). Odtud skrz kamenné pole k jezerům, které se obcházejí zprava (východu), poté po skalách a žlabem k nižším jezerům. Tyto jezera se mají taky mají podle mapy obcházet zprava ale opravdu nevím, kudy že by cesta měla ve stěně jít. Ve skutečnosti se jde vlevo až se dorazí na pastviny. Zde je značení obzvláště bídné (stezky vyšlapané od zvířat, široké louky). Je třeba sestoupit ještě jeden stupeň na nižší pastviny. Cesta vede pravděpodobně vpravo (my jsme šli vlevo a pak doprava). Na těchto pastvinách se držet co nejvíce vpravo, protože za obzorem je už široká cesta vedoucí z `Refugi Estany Llong` do `Saint Maurici`. Po této cestě vpravo na východ a po cca 1 hodině se dojde do plochého sedla **Portarró d'Espot** (2429m). Odtud se začínají otevírat pohledy na vrcholy `Els Encantants` (2747m). Z něj pak další hodinu k **Estany Saint Maurici**. Kus cesty po ním studánka s kapličkou. Od něj pak pěknou lesní cestou (ale nekonečnou) další hodinu na parkoviště (šipky `Aparcamento`). Závěrečných asi 300m vede po bezbariérové cestě vedoucí po dřevěných lávkách pro vozíčkáře! Cesta nám trvala asi od 10 do 19 hodin i focením, odpočinkem a hlavně blouděním. Odkazy ------ o Ref.Colomina: http://www.flyerbike.com/casulleras/colomina/colomc.htm

Santa Grazi

Nejvýchodnější baskitská vesnička s kostelíkem z 11.století se zvonicí a hřbitovem. Od kostela začíná celodenní trasa (6hod) do soutěsky `Gorges d'Ehujarré` (`Ujarre`). Autem je možno sjet ještě dále k mostu.

Tour du Pic du Midi

Okružní trasa kolem krásné **Pic du Midi d'Ossau** (2884m) je pěkný celodenní výlet bez vražedného převýšení. Příjezd ------- Autem z města [[Gabas]] k přehradě `Lac de Bious-Artigues`. Zde je parkoviště ale má omezený počet míst, takže o jeho naplnění se auta už nepouští nahoru a musí parkovat níže (v 9:30 jsme zabrali jedno z posledních míst). Silnice i parkoviště jsou zdarma. Trasa ----- Přímo od parkoviště (1400m) vzhůru lesem a tak po pastvinách na `Col de Suzon` (2127m). Odtud je možno vystoupit na vrchol **Pic du Midi**. Cesta vede po hřebínku k hoře a pak vzhůru po skalách. Je značena mužíky. Ze sedla se traverzuje pod horou až k chatě `Refuge de Piomie` (z parkoviště 2h15). Odtud do sedla **Col de Peyreget** (2308m) a dolů obrovskými kamennými poli k `Lac de Peyreget` a pak do údolí ke `Gave de Bious` (pokud je čas doporučuji vystoupit za 45min k jezerům **Lacs d'Ayous** (2079m). Od chaty `Refuge d'Ayous` je navečer krásný pohled na Pic du Midi) Zpět k parkovišti po prašné silnici.

Valle de Salazar

Údolí s koloniemi supů, orlů a dalších dravců Otsagabia (Otsagi) ========= Pěkná vesnice s kamennými domky na březích řeky `Salazar`, přes kterou vede několik mostů. Na kopci stojí kamenný kostel, ke kterému se dostaneme úzkými uličkami. Na severu pak stojí poustevna `Ermita de Muskilda`. Kousek nad vesnicí jez s možností koupání. Port/Puerto de Larau (1573m) ==================== Rozprostírá se pod nejzápadnější dvoutisícovkou `Orhy/Orhi`. Pěkné výhledy na východ. Často je hranicí oblačnosti, kdy francouzské údolí je v mracích ale ve Španělsku je úplně modro. Pouze přes hřeben se přelévají cáry mraků. Foz de Arbayun ============== 6km dlouhá vápencová rokle se stěnami až 400m vysokými. Na nich pak hnízdí velká kolonie supů bělohlavých (100ks). K pozorování slouží betonová plošina severně od vesnice `Iso` při severním konci kaňonu. Na plošině není žádný stín, tak je na ní hrozné vedro.