20.2. - čtvrtek

Po snídani jdeme na autobus CCSG č.56. Tentokrát jede v 10:00 ale je to dál na hlavní křižovatce na nábřeží. Je čas tak se cestou zastavujeme na Sec.reg. do Ambiente na Avenida Arriana proti velké budově mezi Monumento Zarco a katedrálou (5.patro, 9–12:30, 14–17:30) abychom se zeptali, jak je to s noclehem na chatě Pico do Ruivo. Je plno – volno je až na březen, což nám moc nevyhovuje.

Autobus je narvaný, málo místa na nohy, mám co dělat abych nevypadl do uličky. Silnice prudce stoupá zatáčkami kolem Monte až na sedlo do 1400m. Ideální pro cyklistiku-stoupání aspoň 20%, úzká silnice, provoz, ostré zatáčky s aspoň dvojnásobným sklonem na vnitřní straně. V našem cíly Ribeiro Frío vystupuje většina turistů.

Nejdříve jdeme na vyhlídku Balçoes. Je velmi turistická s výhledem od moře po nejvyšší štíty (ty jsou ale v mracích). Fotím panoramu a malé ptáčky. Vracíme se a u stanice prohlížíme chovnou stanici na pstruhy a pak vyrážíme proudu levády Furado. Stále se potkáváme s dvěmi Němkami z hotelu. Po několika hodinách leváda, doposud vedoucí lesem, začíná být zaříznutá do svahu a vede též několika tunely (bez baterky).

Po asi 4 hodinách dorážíme k vodárně Lamaceiros, kde dáváme svačinu. Zde se leváda dělí na jednu, která klesá na sedlo Portela a druhá pokračuje dále vrstevnicí k další vodárně. My se vydáváme levádou k vodárně. Hned za zatáčkou je cesta, kterou se dá vystoupit na Pico do Suna. Od druhé vodárny sestupujeme podél úzké asi už nepoužívané levády do *Santo da Serra* (nezkracovat od smetiště doprava-je slepé). Zde je možné si zahrát golf, což jsme ale nevyužili. Stanice autobusu č.77 je u křižovatky, jede v 18hod a stojí 2x2,40€.

Ve Funchalu po setmění fotíme v parku fontánu a noční pohled na město. Večer se rozhoduji co další den. Dnes jsme též splnili plán a počasí vydrželo (pouze vrcholy byly v mracích).