19.2. - středa

Ráno mě budí HandEra o hodinu dřív, protože jsem zapomněl posunout čas o hodinu dozadu. Po vydatné snídani jdeme na autobus SAM č.53, který jede v 10:00 z bližšího terminálu. Kupujeme lístky u okénka z 2x3€ do Porto da Cruz. Obhlížíme supermarket s dlažební kostkou ve výloze (prý že se tu nekrade) a ze střechy garáží děláme foto pevnosti. V 10 nám autobus opravdu jede.

Zpočátku jsme v něm 4 ale postupně se z poloviny zaplňuje. Je to courák ale v cca 11:40 jsme na místě. Nejprve jdeme ke skaliskům, kde zuří příboj a je výhled na Orlí skálu nad zátokou. Poté zpět přes město silničkou na Larano. Sousední zátoku překonáváme sestupem kluzkou cestou po pláži a pak prudce nahoru nejdříve pěšinou, pak po silnici. U ní Hanka sbírá malý spadlý pomeranč a je dobrý.

Posléze asfaltka přechází na lesní cestu a pak na pěšinu, která vede vysoko nad mořem. V jednu chvíli se cesta momentálně vedoucí podél roury rozdvojí a my jdeme špatnou spodní cestou, která posléze končí u vodního rezervoáru a je nutno vyšplhat bahnitou stezkou o úroveň výš. Na několika místech je stezka mírně exponovaná ale široká a bezpečná. V sedle *Boca do Risco* fouká a tak, jak se dalo předpokládat, není vidět ostrov Porto Santo. Posvačíme a lesem sestoupíme k *levádě Caniçal* vedoucí nad Machicem. Zdá se, že k silnici nikdy nedojdeme ale po 45min se dočkáme.

Je čas a tak jdeme na vyhlídkovou horu Pico do Facho (323m). Odtud je krásný pohled na letiště ale za celou svačinu nic neletí. Tak sejdeme k tunelu ve Furado ale protože si nejsme 100% jisti jestli je zde zastávka vydáváme se dolů k Machicu. Teprve po dlouhé době narazíme na značku „Paragem“. Autobus č.113 za chvíli opravdu přijíždí a my za 2x2,55€ se vezeme. Jelikož je ale dost prázdný, přesadí nás řidič do jiného aby ušetřili. Vystoupíme u výše zmíněného supermarketu (už zaskleného) a kupujeme tousťák 1,74€, bochánek pečiva 0,50€ a 5l vody 1,54€. Do hotelu se doplahočíme po půl deváté.

Hanka uvaří tradiční večeři (polévka, ovesná kaše, čaj, salám) a jdeme na kutě. Celkem vydařený den-splněný plán, pěkné počasí.