18.2. - úterý

Vstáváme v 1:55, snídáme a vyjíždíme ve 2:52 z Prahy. Na hranicích jsme podezřelý a německý celník se vyptává kam jedeme a pro jistotu aby jsme mu rozuměli nám to z opakuje česky, což jsem vůbec nečekal, že vyvine takovou aktivitu ve 4 hodiny ráno. Odpovídám, že do Funchalu na Madeiru, což překvapí zase jeho ale rozloučí se s námi česky a tak jsme před pátou na letišti v Drážďanech.

Zaparkuji na P3, což jak se ukáže později je chyba, protože P2 a 4 jsou o 9€ levnější. U Thomas Cooka bez problémů kupujeme rezervované letenky za 628€ a jdeme do fronty na check-in. Fronta na náš let DE2000 (Condor/Thomas Cook) (ne)jde neuvěřitelně pomalu, takže na odbavení čekáme přes hodinu. Do letadla nastupujeme jsme jedni z posledních.

Startujeme z mlhy v 7:20. Letíme poprvé Airbusem A320-200. Místa je celkem dost, na sklopných displejích promítají záběry z kamery umístěné na předním podvozkovém kole a za letu pak "telemetrická" data a pozici na mapě. Za 45min jsme ve Stuttgartu-cca 280km. Z toho ale asi ¼ hodiny trvalo obkroužení města před přistáním. Prakticky jsme vystoupaly do 8000m a pak zase klesali. Na letišti nás z letadla převezli obrovským autobusem do haly. Čekání nám zpříjemnila přistávající letadla a průlet dvou F4 Phantom.

Ze Stuttgartu startujeme v 10:19 a čeká nás let dlouhý 2800km – asi 3hod40min letu s Boxing 757-300 (kpt.Eckert).. Postupně letíme přes Schwarzwald, Basel (je vidět Rýn), Bern, nalevo jsou vidět Alpy, pak bohužel pustí nějakou němou blbost, takže nevíme, přes co letíme, v 11:50 se navíc zatáhne, že není vidět na zem. Z mapky se zpětně dozvídáme, že jsme letěli přes Central Massif, Pampalonu, Lisabon a pak přímo na Funchal. Venku v 10km je celkem zima ... -52°C. Pilot nás informuje, že na ostrově je ale tepleji, 18°C, polojasno a silný západní vítr.

Poté co při přistávání prolétneme mraky se objevuje náš ostrov. Letíme těsně kolem výběžku Lorenço a pěkně se propadáme. Na monitorech sledujeme přibližující se letiště, které vypadá jako letadlová loď. Německý soused se ptá zda jsme někdy přistávali na starém letišti v Hongkongu – tam, že to stálo za to. No přistáli jsme zkušeně.

Na letišti nám přidělují rez. Melba a řidič Enrique nás Tranzitem odveze do hotelu-z letiště vyjíždíme po odečtení hodiny před druhou. Je zde 18 stupňů-což je asi o 30 víc než při odletu. Dálnice je úzká, vede tunely a pořád dolu nahoru.

V hotelu nás ubytují a my jdeme do centra. To je vzdáleno tak 25 min chůzí. Procházíme nábřeží, parky plné květin, dřevin a kaktusů. Zatímco doposud bylo tak oblačno s mraky v horách tak ve 400m, tak teď se rozpršelo a prší a prší. Prohlížíme odkud jezdí autobusy, kolik stojí lanovka na Monte (8,50€ - stejná cena nahoru i dolů, zpět.13,50€, dětská 4,25€/6,15€)-konec se ale ztrácí někde v mracích. Prohlédneme katedrálu, v informacích koupíme jízdní řády za 1,25€ a poté v supráči vodu Cruzeiro za 0,75€. Stmívá se kolem sedmé, pěkně leje, dorazíme na pokoj pěkné mokří.

H. uvaří nudlovku na vypůjčeném ponorňáku (s redukcí na zdejší zásuvky!!!). Myslíme se, že neteče teplá voda tak bez koupání jdeme spát.